Vissers in Pakistan hebben een jonge walvishaai levend uit hun netten weten te bevrijden. De kapitein, Ali Akbar, is een van de 75 vissers die door WNF-Pakistan zijn getraind om grote zeedieren zoals walvissen, dolfijnen, zeeschildpadden, haaien en roggen veilig uit de netten te kunnen halen. Het is niet voor het eerst dat de vissers een walvishaai redden, maar een succesvolle redding van een pup is wel bijzonder. De kwetsbare haaienbaby’s overleven een verstrikking zelden.

Pup kwam weer tot leven

De jonge haai van 2.30 meter was in een van de netten terechtgekomen die de vissers gebruiken om tonijn te vangen. De bemanning probeerde het dier eerst in het water te bevrijden, maar toen het geen enkel teken van leven vertoonde, werd het aan boord gehesen. Na het verwijderen van het net, begon de pup echter weer een beetje te bewegen. De kapitein gaf de crew meteen instructies om het dier veilig te water te laten. Tot grote verrassing en blijdschap van de vissers, leek de haai in het water weer tot leven te komen. Hij zwom een paar rondjes om de boot voordat hij de diepe zee in dook.

Training om bijvangst te redden

WNF-Pakistan is in 2012 begonnen met het Observer Programme. In het kader van dit programma krijgen vissers training om bijvangst (dieren die onbedoeld in de netten terechtkomen) succesvol te kunnen bevrijden. Sinds de start van het programma zijn al 61 walvishaaien op deze manier gered.

www.wnf.nl

Anderen lezen ook:  Wat kan ik zelf doen tegen onderwatergeluid?