Ze ‘waren het gewend‘ in Egypte dat er een aantal maanden geen toeristen kwamen, maar de lockdown is van een heel ander kaliber. Peter Overeem van PADI 5* IDC Center Voodoo Divers vertelt in alle openheid hoe het nu gaat met zijn duikcentrum in Hurghada: “Egypte is geen duur land om te overleven, maar het mag toch echt niet te lang duren.”

Waar kom je oorspronkelijk vandaan en hoe ben je in Egypte beland?

Ik kom uit Nederland en meer specifiek uit Leeuwarden. Na jaren de duiksport recreatief beoefend te hebben, werd het tijd om te kijken of ik van deze prachtige hobby mijn werk kon maken.

Na dit een paar maanden getest te hebben in Egypte in 2004, heb ik toen besloten om definitief naar Egypte te verhuizen in 2005 en ben aan het werk te gaan bij Emperor Divers in Hurghada.

Natuurlijk zijn er vele plaatsen in de wereld met prachtig onderwaterleven, maar de plaatsen die je zou kunnen vergelijken met Egypte liggen op minimaal 14 uur vliegen vanaf Nederland.

Voodoo Divers

Kun je iets vertellen over de geschiedenis van Voodoo Divers?

Voodoo Divers is opgestart in 1999 onder Belgisch–Italiaans management en een aantal jaar later overgegaan in Nederlandse handen, sindsdien zijn bijna al onze gasten Nederlands en hebben we een groot aantal vaste gasten die elk jaar of zelfs meerdere keren per jaar komen genieten van de prachtige Rode Zee.

Ikzelf ben bij Voodoo begonnen in 2008 en kreeg twee jaar later de mogelijkheid om Voodoo Divers over te nemen samen met Hans. Weer een paar jaar later gaf Hans mij de mogelijkheid om het totaal over te nemen en daar zijn we nu.

Anderen lezen ook:  Meer beschermd gebied voor haaien en walvissen in Caribisch Nederland

En toen was er corona… Hoe verliepen de eerste maanden?

We hebben in Egypte de laatste jaren al een aantal keren meegemaakt dat er geen toeristen konden komen, dus we zijn het wel een beetje gewend als het om een paar maanden gaat.

Het leek in maart en april nog om een korte stop te gaan, maar al snel werd dat verlengd en weer verlengd waarna je de moed wel een beetje begint te verliezen.

Voodoo Divers

Hoe gaat het nu? Kunnen jullie het hoofd boven water houden?

Na bijna 10 maanden zonder werk begint het toch echt wel erg moeilijk te worden, Egypte is geen duur land om te overleven, maar het mag toch echt niet te lang duren.

Hurghada is niet leeg overigens, er zijn best wel wat toeristen, maar dat zijn hoofdzakelijk strandliggers.

Aangezien wij ons volledig op de Nederlandse markt hebben gespecialiseerd, hebben wij echt de Nederlanders nodig om weer uit te kunnen varen.

We kijken nu uit naar mei wanneer de vluchten hervat zullen worden en hopen dat onze gasten dan weer in groten getale zullen komen zodat wij weer de volledige service kunnen bieden die ze gewend zijn van Voodoo Divers.

Wat hebben jullie in de tussentijd gedaan?

Hurghada is een kuststad waar alles draait om de zee. Buiten strand, snorkelen en duiken is hier niet zo veel te doen, zeker niet als je verantwoordelijk om wil gaan met de verspreiding van dit virus.

We maken soms een duikje met de staff en hebben het duikcentrum en de boot zo veel mogelijk corona-klaar gemaakt.

Verder staan we allemaal op pauze en kunnen we niet wachten om weer aan het werk te gaan. De meeste van ons hebben Netflix wel uitgekeken.

Anderen lezen ook:  Blue Ocean Dive Centers & Resorts in Egypte

Voodoo Divers

Hebben jullie al coronamaatregelen toegepast?

Jazeker, Egypte is behoorlijk streng met de maatregelen en je kan niet (legaal) aan het werk zonder een lange lijst van maatregelen toegepast te hebben.

Dit hebben we al in juli gedaan waarna we een controle hebben gehad van de CDWS en de overheid en ons certificaat hebben gekregen.

Wat maakt Voodoo Divers bijzonder?

Voor Nederlanders vooral dat we een hoofdzakelijk Nederlands duikcentrum zijn waar uitleg gegeven kan worden in het Nederlands voor de gegidste duiken en elke cursus in het Nederlands gegeven kan worden.

Verder proberen we de kwaliteit zo veel mogelijk naar Nederlandse maatstaven te houden en is onze staff heel loyaal, zodat onze gasten terug kunnen komen naar bekende gezichten.

Verder houdt bij ons de dag niet op als we terug komen van de duiken, een apre-duikdrankje met sterke verhalen is deel van de dag.

Voodoo Divers

Hebben jullie een eigen huisrif?

Ons duikcentrum is letterlijk 10 meter vanaf het strand en er is wel wat rif en koraal te zien vanaf het strand, maar veel beter is het dat we een eigen huiswrak hebben.

De Excalibur is vanaf het strand bereikbaar, een prachtig wrak met veel leven.

Het was ooit een boot van een duikcentrum en ligt al sinds 25 jaar op een diepte van 22 meter na een brand aan boord. De Excalibur is ook voor beginnende duikers goed te doen.

Vol met glasvis en alles wat daar op jaagt zoals koraalduivels, schorpioenvis en krokodilvis. Verder zijn er een aantal vleermuisvissen te zien en vaak wel wat tonijn aan het jagen.

Anderen lezen ook:  De Salem Express, een verzonken massagraf

De zwem van het strand naar het wrak kan ook best mooi zijn met vele mooie rifvissen en meestal wel wat pijlstaartinktvis en soms een mooie adelaarsrog.

Voodoo Divers

Wat voor duiken bieden jullie aan?

Bijna iedereen komt voor de mooie bootduiken die we maken vanaf onze eigen prachtige boot Red Sea Star.

Met onze boot hebben we heel veel opties, Hurghada staat bekend om de enorme diversiteit van duiken, van diepe wandduiken, vele wrakken, stromingsduiken, en prachtige koraaltuinen tot ondiepe gemakkelijke duiken voor beginners.

En hoe zit het met accommodatie?

Vaak is een pakketvakantie waar je bij een reisorganisatie je vlucht en hotel boekt de goedkoopste optie voor onze gasten.

Voor duikers die al vaker zijn geweest en wel eens wat anders willen, kunnen we assisteren met het huren van een appartement. Maar wij concentreren ons graag op het duiken en proberen dat onvergetelijk te maken.

Voodoo Divers

Hoe zien jullie de toekomst?

Egypte en de Rode Zee blijven prachtig en we gaan er dus vanuit dat we, als alles weer een beetje teruggegaan is naar normaal, we weer vele duikers blij kunnen maken met een prachtige vakantie met mooie herinneringen en mooie foto’s.

Voodoo zal altijd blijven proberen om die extra kwaliteit te geven die onze gasten gewend zijn. Het zal vast wel even duren voordat we weer het “normale” aantal gasten zullen zien, maar we kunnen niet wachten om de eerste duikers weer te verwelkomen.

Kijk voor meer info op: www.voodoodivers.com 

Ook interessant voor jou:

De Salem Express, een verzonken massagraf

Abu Dabbab: heb je de zeekoe gezien?