Deze vraag is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Techduikinstructeur Ferry Schram vertelt waarom hij voor technisch duiken heeft gekozen en wat er nu precies zo leuk aan is.

Tekst en foto’s: Ferry Schram

De vraag ‘waarom technisch duiken’ is voor mij eenvoudig te beantwoorden. Ik wilde meer dan alleen visjes kijken en ben toen begonnen met het fotograferen onder water. Dit is zeker 20 jaar geleden. Dit was toentertijd best leuk, maar ook een hele onderneming. Na elke duiktrip moest ik mijn rolletjes laten ontwikkelen en afwachten of er een paar mooie foto’s bij zaten. Maar ook het fotograferen erbij was nog niet voldoende merkte ik later.

Ik ben langzaamaan in het technische duiken gerold en doe dit nu nog steeds ontzettend graag. Ik heb in technisch duiken echt mijn passie gevonden. Het steeds meer verfijnen van je skills en drills, de planning maken, is het een lange grotduik of een diepe wrakduik; dit is voor mij al een groot deel van de pret.

Wat is technisch duiken?

Voor technisch duiken zijn veel verschillende beschrijvingen. Het zijn duiken waar iets meer van je gevraagd wordt qua planning en skills. Daarnaast zijn het vaak duiken waarbij je niet op ieder moment naar de oppervlakte kunt opstijgen.

Denk bijvoorbeeld aan een grotduik of een diepe duik waarbij je een decompressieverplichting hebt om weer veilig boven water te komen. Bij mij begon het allemaal jaren geleden in Mexico, waar ik op vakantie was. Daar bieden ze van alles aan in de duikwereld en ik besloot om een cenotetour te doen. Deze experience-duik is een tour door de cavern zone (daglichtzone) van een grot.

Anderen lezen ook:  Slanke waaierslak

Door deze ervaring in Dos Ojos, de naam van de cenote, werd ik direct verliefd op het grotduiken. Na deze duik heb ik meteen een intro to cave cursus geboekt. In deze cursus dook ik met een dubbelset, dit had ik nog nooit eerder gedaan. Vanaf dat moment ontstond mijn passie voor grot- en techduiken.

Opnieuw leren duiken

Eenmaal terug in Nederland, zocht ik informatie op over organisaties die grotduiken aanbieden. Tijdens mijn zoektocht kwam ik GUE tegen, vooral de hoge eisen, de her-kwalificatie (van de duikers, maar ook de instructeurs), de projecten en de eenheid spraken mij direct heel erg aan.

Ik vond een instructeur die toevallig bij mij in de buurt zijn cursussen gaf en hij was ook nog eens ‘instructor of the year’, mooier kon gewoon niet! Via de mail heb ik hem, JP Bresser, direct benaderd en aangegeven dat ik graag een GUE Cave 1 cursus bij hem wilde volgen.

Op dat moment was ik nog enkel recreatief duiker bij een andere organisatie. De instructeur gaf aan dat ik eerst een GUE Fundamentals cursus moest afronden met een Tech Rating. Ik had wel een hele verzameling van afgeronde cursussen bij andere opleiders, maar deze waren helaas niet voldoende om te beginnen met een GUE Cave 1 cursus. Omdat mijn interesse in grotduiken zo groot was, heb ik direct een GUE Fundamentals gevolgd.

Tijdens deze cursus werd het pijnlijk duidelijk dat alle andere brevetten inderdaad niet voldoende waren om direct te beginnen met een GUE Cave 1 cursus… Tijdens de GUE Fundamentals heb ik ontzettend veel geleerd en uiteraard ook tijdens de opleidingen die daarop volgden. Mijn instructeur van toen is inmiddels een van mijn vaste buddy’s geworden.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur in El Quseir

Nog meer redenen

Andere redenen zouden kunnen zijn, het willen bezoeken van bepaalde wrakken maar die door de diepte waarop ze liggen, iets meer vragen van de duiker. Ook kan je steeds jezelf verder willen blijven ontwikkelen en steeds meer bij willen leren. Ik heb regelmatig mensen in mijn Fundamentals-opleiding die gewoon betere duikers willen worden, wat meer controle onder water willen hebben en wat meer overcapaciteit onder water willen hebben wat hun awareness (omgevingsbewustzijn) weer ten goede komt.

Wat leer je

In mijn visie is technisch duiken voornamelijk een mindset. Vandaar dat GUE heel goed bij mij past. Het voordeel van GUE is dat iedereen op dezelfde manier dingen aangeleerd krijgt. Dit betekent dat je overal ter wereld met iedereen kunt gaan duiken en geen eindeloze discussies hoeft te voeren over bijvoorbeeld je gaskeuze, decostrategie en/of gasregels.

Wij hebben gestandaardiseerde gassen, dit houdt in dat we tot bepaalde dieptes bepaalde gasmengsels gebruiken. Bij deze gasmengsels hebben we dezelfde decotabellen. Dit houdt in dat we enkel van tevoren hoeven te bespreken hoe lang en hoe diep we gaan duiken. Dan is namelijk het opstijgprofiel, de decotijd, het minimumgas etc. allemaal van tevoren bekend.

Mochten we gas moeten delen of een ander noodscenario hebben, dan hebben we allemaal geleerd dit op dezelfde manier op te lossen. Hierdoor is de kans op onduidelijkheden of meningsverschillen uiterst klein.

En nu verder

Eén van de grootste voordelen van GUE is dat je een wereldwijd netwerk hebt van buddy’s. Maar er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan GUE-projecten. Dit zijn projecten die over de hele wereld georganiseerd worden en vaak al toegankelijk zijn voor beginnende GUE-duikers.

Anderen lezen ook:  Snotolf: Speeddating onder water

Dit is uiteraard een hele goede manier om je skills uit te voeren en nieuwe buddy’s te ontmoeten. Daarnaast is het ook leuk om tijdens het duiken een duidelijk en gezamenlijk doel te hebben.

Waarom zo leuk?

Wat ik het leukste vind aan technisch duiken, is vooral de planning die je vooraf maakt. Ik vind het geweldig om de duik van tevoren helemaal uit te stippelen. Ik ben dan als het ware de duik al aan het beleven. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend gaaf dat je op plekken komt waar gewoon maar heel weinig mensen komen.

Over ons Techschool-Team

Ferry Schram heeft als dagelijks beroep brandwacht, duiker en duikploegleider bij de brandweer in Amsterdam. Daarnaast werkt hij als (technisch) duikinstructeur bij Scuba-Academie in Vinkeveen en bij FMTC Safety als instructeur en veiligheidsduiker. Sinds 2011 runt hij zijn eigen bedrijf Ferry’s Training Center met focus op GUE-cursussen (REC 1 tm 3, Fundamentals en DPV1).

Ook interessant voor jou:

Duikplanning en waarom die zo belangrijk is

Zwembad black-out… Bijna te laat