Waarschijnlijk heb jij ook vragen over het Corona-virus. De ANVR heeft een FAQ samengesteld om antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Wat is het Corona-virus ‘COVID-19’?

Coronavirussen kunnen infecties aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Er zijn verschillende soorten, waarvan MERS en SARS de bekendste zijn. In de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei, werden in december 2019 de eerste mensen ziek van een nieuw soort coronavirus. Over dit specifieke virus is nog veel onbekend. De Latijnse naam corona verwijst naar de vorm van het virus, het lijkt een beetje op een kroon. Inmiddels is het virus aangetroffen bij verschillende nationaliteiten reizigers die deze provincie hebben aangedaan. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wat zijn de symptomen van het COVID19 virus en wat kun je doen om te voorkomen?

Mensen met het nieuwe coronavirus hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts.

Preventieve maatregelen die RIVM geadviseert:

– Was je handen regelmatig

– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

– Gebruik papieren zakdoekjes

Het dragen van mondkapjes is volgens het RIVM niet nodig. Dat is alleen nodig voor medisch personeel. Er is nog geen vaccin tegen dit virus. Mensen die uit de regio Wuhan komen en longklachten hebben kunnen contact opnemen met de huisarts. Geef dan aan wanneer je de regio Wuhan bezocht hebt.

Ik wil op vakantie. Waar vind ik objectieve informatie over dit Corona-virus?

​Over het corona-virus  (officieel COVID-19 genoemd) is heldere informatie te vinden op de website van het RIVM. De ANVR gaat af op deze informatie en de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de website van het RIVM staat b.v. precies wat je moet doen om evt. verspreiding te voorkomen.

Anderen lezen ook:  Scuba Service Store 11e Suunto Experience Center in de Benelux

Is Corona ernstiger dan een gebruikelijke griepgolf?

​Elk jaar krijgen honderdduizendenNederlanders griep. Enkele duizenden overlijden hieraan, metname ouderen en personen met een chronische aandoening. Of Corona ernstiger is dan dejaarlijkse griep meldt het RIVM in de vragen en antwoorden: “Dat weten we nog niet goed. De officiële cijfers van ditmoment lijken niet heel verontrustend. Maar we weten niet precies hoeveelvertraging er in de gegevens zit en of er sprake is van een onderrapportage enhoe groot die is.”

Hoe wordt bepaald naar welke bestemmingen je door corona beter niet (meer) heen kan?

​Het Ministerie vanBuitenlandse zaken houdt dit scherp in de gaten. Ze voeren overleg met degezondheidsinstanties van andere landen. Via  een kleurcodering wordt per land een advies gegeven. Kijk hier voor een link gericht op uitleg van de kleurcode specifiek over corona. Het reisadvies per land wordt op de website dagelijks bijgehouden. Er is ook een handige Reisapp Buitenlandse Zaken.

Ik heb een vakantiereis geboekt. Kan ik gratis annuleren?

Er is geen reden om alle geboekte vakanties te annuleren.

Als jouw bestemming wordt getroffen door corona en de organisator kan hierdoor jouw reis niet uitvoeren (zoals nu b.v. met China) dan krijg je uiteraard je betaalde geld terug. Duizenden mensen hebben zonder probleem in de krokusvakantie genoten van hun wintersport of gaan komende week heerlijk naar b.v. de Canarische eilanden op vakantie.

Je kan altijd annuleren, maar dan gelden de gewone annuleringsbepalingen en -kosten. Voor je rechten en plichten is hier de link naar de ANVR Reizigersvoorwaarden.

Kan ik niet beter even wachten met het boeken van een reis vanwege het Corona-virus?

​Wij snappen de vraag, maar daar is geen reden toe. Met uitzondering van enkele plekken (China, enkele dorpen in Italië) is er vrijwel in de hele wereld prima te reizen. Je kan wel uitstellen maar later boeken is geen garantie dat er niets aan de hand is op de bestemming als jij op vakantie gaat. Thuisblijven biedt ook geen garantie want het virus kan zich ook in Nederland verspreiden.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur op La Palma

Veel belangrijker is als je nu een pakketreis boekt deze onder te brengen bij een ANVR aangesloten reisondernemer. Als er dan op jouw bestemming echt wat aan de hand is, weet je zeker dat je organisator maatregelen neemt.

Kan mijn reisorganisator mijn pakketreis annuleren vanwege corona ook als ik dat niet wil?

Ja, dit kan als de organisator door het corona-virus er niet voor kan zorgen dat jouw reis wordt uitgevoerd zoals je hebt geboekt. De organisator kan kleine wijzigingen doorvoeren (bv. kleine aanpassing route) maar bij grote wijzigingen is jouw toestemming nodig, en kan je dit afwijzen. De organisator kan echter besluiten de reis te annuleren omdat het gewoon niet uitvoerbaar is. De reisorganisatie zal in dat geval zo snel mogelijk hierover contact opnemen.

Ik heb een reis geboekt naar China in mei. Maar gelet op de kleurcode van het Ministerie kan ik daar toch niet heen?

​April of mei is nog een lange tijd. Het is best mogelijk dat over 2 maanden weer gereisd kan worden naar China of een ander gebied waar vakantiereizen op dit moment worden afgeraden.

Het is goed mogelijk dat de organisator jouw vakantiereis gewoon kan uitvoeren. Wacht dus even rustig af.

Mogelijk kun je wel omboeken naar een andere bestemming. Neem daarvoor eventueel contact op met je reisorganisator om te bespreken wat er mogelijk is.

Als ik in een hotel in quarantaine wordt gezet, wie betaalt die extra kosten?

​Je ANVR-reisorganisator is verplicht hulp en bijstand te verlenen. Dat is uiteraard niet zo eenvoudig als je hotel “op slot” zit. Neem zo nodig contact op met de organisator of reisbegeleiding. De kosten zijn in principe voor jou als reiziger. Dat is even niet anders: jij, het hotel, en je organisator staan voor een overmachtsituatie. Mogelijk biedt een afgesloten reisverzekering dekking, neem hierover contact op met jouw verzekeraar.

Anderen lezen ook:  Full face snorkelmaskers als hulpmiddel

Vergoeden reisverzekeraars geen kosten vanwege corona?

​Dat hangt van af van de reis- en of annuleringsverzekering die je hebt afgesloten. Hierbij een link waarbij je een overzicht aantreft van vergoedingenspecifiek per (reis)verzekeraar.

Is corona geen calamiteit zodat het Calamiteitenfonds moet uitkeren?

​Het Calamiteitenfonds geeft geen dekking voor ziektes. Lees hier nadere uitleg.

Ik heb geen pakketreis maar via een ANVR-bedrijf alleen een los ticket geboekt of een hotelovernachting. Hoe is het dan geregeld?

​Dat is een groot verschil. Je hebt dan een contract met de vliegtuigmaatschappij of het hotel, waarvoor het ANVR bedrijf heeft bemiddeld. Als je wilt wijzigen/annuleren ben je afhankelijk van de voorwaarden van de vliegtuigmaatschappij of het hotel. Uiteraard kan je ANVR boekingskantoor helpen, maar het is uiteindelijk de vliegtuigmaatschappij of hotel die beslist.

​Ik heb kosten gemaakt voor visum, inentingen en andere China-gerelateerde zaken. Kan ik deze kosten ergens verhalen nu dat de reis niet doorgaat?

Dit is afhankelijk van je reis- en annuleringsverzekering of je deze kosten terug kunt krijgen. Je kunt hiervoor niet terecht bij de reisorganisator, tenzij de dienst onderdeel uitmaakt van de pakketreis.

Ik heb nog een specifieke vraag over corona. Waar kan ik hiervoor terecht?

​De ANVR is geen grote organisatie waardoor wij niet alle vragen van consumenten kunnen beantwoorden. Dat is geen probleem want jouw ANVR boekingskantoor wordt door de ANVR regelmatig op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Zij weten precies hoe het met jouw reis zit en kunnen je goed informeren. Indien ze er niet uitkomen, nemen zij contact met ons op.

Kijk regelmatig voor updates op de website van de ANVR www.anvr.nl of volg ANVR op Facebook.

Bron: ANVR