Voor de kust van Zandvoort is een bultrug gespot, die zondagavond al werd waargenomen. Volgens Stichting SOS Dolfijn komen bultruggen sinds het begin van deze eeuw vaker voor bij de Noord-Hollandse kust.

Een woordvoerder van SOS Dolfijn meldde dat zij maandagavond persoonlijk aan de kust van Zandvoort aanwezig was voor een training van KNRM-vrijwilligers. Het was meteen voor haar meteen duidelijk dat het om een grote walvis ging, en inderdaad, het bleek een bultrug te zijn.

Gedrag walvis is normaal

Zondagavond ontving de stichting al meldingen over dit zeezoogdier. Volwassen bultruggen kunnen tot zestien meter lang worden en ongeveer 30.000 kilo wegen. De woordvoerder stelde gerust dat het gedrag van het dier normaal lijkt. Op social media uiten sommige mensen hun bezorgdheid, bang dat de walvis de weg kwijt is door de windmolenparken op zee. SOS Dolfijn deelt deze zorgen niet. Er is niet veel bekend over de invloed van windmolenparken op deze dieren, en jaarlijks wordt er wel eens een bultrug gespot in onze Nederlandse wateren.

Anderen lezen ook:  Duikcentra Curaçao gaan strijd aan met koraalziekte SCTLD: smeren maar!