“Is Bart er ook?” We staan bij duikcentrum Wannadive bij Eden Beach op Bonaire. Een paar jaar geleden ben ik hier ook al geweest. Het duikcentrum ligt slechts enkele meters verwijderd van het strand en je kunt heerlijk eten bij Beach Club Spice. Enkele duikers zijn in de weer met een kruiwagen, waar ze tanks in laden. Maar waar is Bart nu?

We besluiten nog even te wachten en het duikcentrum nader te bekijken. Het duikcentrum zelf is klein, voorzien van een picknicktafel en een balie. Ook staat er een ruime opslag waar gevulde tanks staan. Als je een duikpakket afneemt van Wannadive, krijg je een code en kun je onbeperkt flessen meenemen.

De kruiwagens dienen om de kleine afstand naar de parkeerplaats af te leggen. Dat werkt prima! En nog steeds is eigenaar Bart in geen velden of wegen te bekennen. We hadden toch om 11 uur afgesproken? We zijn dan wel op Bonaire, maar toch… De aanwezige instructeur krijgt ineens een ingeving.

Wannadive

“Hebben jullie wel op deze locatie afgesproken eigenlijk? Of op onze nieuwe plek, bij Windsock?” zegt hij. Ik kan me wel voor mijn hoofd slaan. Bart had inderdaad Windsock gezegd, maar ik kende dus enkel deze locatie en ging ervan uit dat hij dit bedoelde… We springen in de auto en off we go naar het zuiden!

Wannadive Windsock

Daar ging het dus mis bij mij. Wannadive heeft sinds 1,5 jaar het service punt Windsock in het zuiden omgebouwd tot een nieuw, compleet duikcentrum! Zo heeft Bart dus twee hele handige locaties voor duikers: eentje in het noorden (waar we net waren) en eentje die direct langs de weg naar het zuiden ligt.

Handig, als je rondom Kralendijk verblijft, kan je zo je duikmaterialen oppikken als je naar de zuidelijke duikstekken gaat. En ja hoor, daar is Bart. Het valt nog mee dat hij niet zegt: wat zijn jullie laat, haha. Ook zijn zoon Allan is aanwezig. Wat direct opvalt, is hoe fris, schoon en modern het duikcentrum is. Het is heel open, wit, maar tegelijkertijd ook heel gezellig.

Anderen lezen ook:  Hoe is het nu met... Blue Ocean Dive Resort?

“Vroeger was deze plek enkel een service point met flessen en af en toe personeel. Maar het is steeds meer een golden spot, omdat er hier in de buurt veel gebouwd wordt,” vertelt Bart, die ons enthousiast de gloednieuwe locatie laat zien.

Wannadive

Alle gassen aanwezig

Indrukwekkend is de ruimte met tanks. “We kunnen elk gas pompen dankzij onze booster. Ook hebben we acht soorten flessen: DIN, INT, klein, groot… De capaciteit is 800 flessen per dag,” Inladen hoeft bij Wannadive Windsock niet met kruiwagens. Je parkeert je auto direct voor de deur waar de tanks staan. Je hoeft maar enkele meters te sjouwen. “Ik heb bewust gekozen om geen drive-in te maken. Het is juist leuk als de mensen even stoppen. Het is altijd gezellig om even een praatje te maken en tips te geven over de duikstekken. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie. Ook hebben we een winkeltje, waar altijd wel iets te vinden is. Iets kapot aan je uitrusting? Wij maken het!” vertelt Bart.

Stammtisch

De spoelbakken zijn niet groot, maar in mijn ogen gigantisch. Bart moet lachen als hij mij verwonderd ziet kijken. “Spoelbakken zijn de stammtisch van elke duikschool. Hier komen de verhalen los, dus je wilt ook een mooie plek hebben. Daarom is het zo groot en ruim geworden,” aldus Bart.

Wannadive

Lekker tegendraads

Dat Wannadive lekker zijn eigen plan trekt en niet meedoet met de massa, blijkt ook uit de keuze van de bomen die het terrein zo sfeervol maken. “Iedereen heeft palmbomen, maar ik heb mango, passievrucht, avocado; alles is eetbaar! Heel veel mensen weten niet hoe tropisch fruit nou eigenlijk groeit, dus is het leuk om al die verbaasde gezichten te zien… Ze kijken hier hun ogen uit!” lacht Bart.

Waar je ook zeker je ogen uitkijkt, is de schitterende, enorme wandtekening die de locatie Windsock rijk is. Het is een prachtige onderwatertekening van striptekenaar Dominique Serafini, bekend om zijn tekeningen van Jacques CousteauBart kent Dominique al 25 jaar en vreest dat dit helaas zijn laatste tekening is. “Dominique is nu 78 jaar en heeft longkanker. Hij dook tot vorig jaar nog op de Windjammer met een enkele persluchttank. Een echte fanatiekeling op zijn leeftijd.”

Anderen lezen ook:  Deze zeeslang blijkt geen zeewater te kunnen drinken

Wannadive

Drop-off bij Windsock

Wannadive Windsock heeft echt alles wat je nodig hebt voor je duikvakantie: een ruim zwembad op het terrein van Windsock, klaslokalen zonder muren (lekker in de open lucht, Barts woorden!) en op vrijdag – niet geheel onbelangrijk – happy hour! We steken de straat over en lopen door een gezellige Beach Bar. Bij het water blijven we staan.

“Op Windsock is nog geen steiger, dus voor bootduiken vertrekken we vanaf Eden Beach. Deze komt er wel! Ik ben ook van plan om een catamaran te kopen, dan kan ik hier eenvoudig aanmeren omdat het water ondiep is,” vertelt Bart, die dromerig over het water uitkijkt.  En wat is er onder water te zien? “De drop-off bij Windsock begint op een diepte van ongeveer 8 meter en gaat op ongeveer 35 meter over in een glooiende zandbodem, met hier en daar een koraaleilandje.

De drop-off is schitterend begroeid met vele soorten koralen, maar ook op het ondiepe plateau kun je nog veel, inmiddels zeldzame, geweikoralen vinden. Er is zelden sprake van stroming en dus kun je hier zowel richting noorden als richting zuiden een prachtige duik maken. Op beide locaties heb je overigens ook kans op schildpadden, roggen, murenes, jacks en barracuda’s!” vertelt Bart.

Wannadive

Huisrif met twee wrakken

Wat voor duiken je ook wilt maken, het kan met Wannadive. Van beginner tot professional opleidingen, bootduiken en begeleide kantduiken naar alle duikplaatsen op Bonaire. Dit laatste gebeurt op een ludieke manier: met verlengde golfkarretjes word je naar de duikspot gereden! Wil je naar de Oostkust of Rec Tec doen? Geen probleem!

“Vanaf onze locatie Eden Beach Resort organiseren we bootduiken. Daar is ook een heel mooi huisrif met twee wrakken. Het ene wrak ligt op de drop-off, die op nog geen 10 meter van de kant al steil afloopt. De achterkant van het wrak is te vinden op een meter of 17, het puntje van de boeg op ongeveer 25 meter. Het is een betonnen zeilboot geweest, die zonk tijdens het passeren van de orkaan Lenny.

Het tweede wrak ligt ietsje verder noordwaarts op ongeveer 23 meter. Dit is een afgezonken sleepbootje dat op zijn kop terecht is gekomen. Het is het huis van een enorme groene murene die gek genoeg als huisgenoot een even enorme kreeft heeft uitgekozen. Beide wrakken kunnen gemakkelijk in één duik bezocht worden.”

Anderen lezen ook:  Madeira Diving Center, aan de zuidkust van Madeira

Wannadive

Het juiste adres

Onze tour zit erop, het is voor ons wel duidelijk dat Wannadive het perfecte duikcentrum is als je zowel in het noorden als zuiden wilt duiken, dankzij hun twee handige locaties. Voor uitstekende service en gezelligheid ben je hier echt aan het juiste adres (tenminste, als je dat van tevoren wel even goed checkt ;-))

Checklist Wannadive Bonaire

* Twee locaties
* Shop
* Zwembad op locatie Windsock
* DIN & INT, vele maten tanks
* Alle gassen aanwezig
* Reparatieservice
* Warme douche & omkleedruimte

Website: www.wannadive.com

Wannadive

En dit vinden onze lezers:

In één woord: heerlijk! We verblijven bij Djambo en duiken met Wannadive. Iedere ochtend worden we met een lach en een kopje koffie verwelkomd. Altijd kijken we even op het bord wat er te zien is; elke dag staan daar de encounters op. De Wannadive crew geeft echt goede tips en waar je wat kan vinden. Het duikcentrum op Windsock is van alle gemakken voorzien.

Deze locatie is veel professioneler dan Eden Beach en heel ruim opgezet, dat vind ik heel uniek. Het is heerlijk om te duiken op Bonaire: pick-up pakken wanneer je zin hebt en op naar de duikstek! Dit is de achtste keer dat ik op Bonaire ben en ook de achtste keer dat ik duik met Wannadive. De negende keer zullen we weer naar Bart gaan!
Tom Mulder, SSI Dive Control Specialist oude stijl.

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire

Top 5 Topspots Bonaire