De zomer is voorbij en de schappen liggen vol met onderpakken, base layers en mid layers voor de droogpakken. Als specialist in droogpakken beseft Cees den Toom van Scuba-Academie maar al te goed het belang van de juiste onderkleding bij een goed aangemeten droogpak. Maar welk onderpak past nu bij jou? Cees geeft handige tips.

Tekst: Cees den Toom

Een droogpak kan nog zo perfect zitten, zonder de juiste fit van een onderpak kan alle beweeglijkheid teniet worden gedaan. De juiste pasvorm is dus uitermate belangrijk. Let hierbij op dat het niet te ruim zit, maar ook zeker niet te strak. Ook is het fijn als de mouwen niet te kort zijn, net zoals de broekspijpen.

Op de markt zijn verschillende type onderpakken te krijgen, zoals een overall (uit één stuk), of juist een broek en een aparte trui. Het is aan jou wat de voorkeur heeft, in de praktijk maakt het niet zo heel veel uit of het uit één of twee delen bestaat. Waar je ook op moet letten, zijn de juiste thermische isolatie-eigenschappen.

Voor een duik in de grotten van Mexico heb je minder thermische bescherming nodig dan een koude duik in de winter in Nederland. Ook heeft een neopreen droogpak van zichzelf al bepaalde thermische isolatie-eigenschappen, zodat vaak kan worden volstaan met een dunner, minder isolerend onderpak dan bij een trilaminaat droogpak. Kortom, keuzes worden gemaakt door zowel omgevingsfactoren als het materiaal van het droogpak.

Soort materiaal

Bij een droogpak hebben we te maken met een afgesloten ruimte en een omgevingstemperatuur die altijd lager is dan je lichaamstemperatuur. Dit veroorzaakt condens. Daarnaast hebben we te maken met transpiratievocht. Let daarom op dat het materiaal van je onderpak hydrofoob is.

Anderen lezen ook:  Mares Flexa Z-Therm: uitblinker

Dat wil zeggen, dat het minimaal vocht vasthoudt. Zodat het weefsel droog aanvoelt en isolerende eigenschappen behoudt, als het materiaal met vocht in aanraking komt. Dat het onderpak ook transpiratievocht goed afvoert, is essentieel. Het is belangrijk dat de huid droog blijft bij het duiken. Daardoor blijven we warmer als duiker.

onderpak

Het Molo Mola Thermoflexx + onderpak

Bij de Mola Mola Thermoflexx+ zijn de hoogwaardige materialen dusdanig slim gekozen dat het pak deze eigenschappen bezit. Bij andere onderpakken is het aan te raden een base layer te dragen die het vocht reguleert, waardoor de huid droog blijft. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Een extra laagje zorgt ook weer voor extra isolatie. Veel duikers denken dat je met thermo-ondergoed hetzelfde resultaat kunt bereiken als met een onderpak, maar dat is niet helemaal juist.

Bij thermo-ondergoed krijg je alleen de optimale werking als er voldoende ventilatie is en die is er niet in een afgesloten ruimte. Draag ook geen katoen als onderkleding want dit absorbeert het vocht met alle gevolgen van dien. Extra warmte verkrijg je door het dragen van een mid layer. Dit is een extra isolerende laag tussen je base layer en onderpak.

Kies kwaliteit

De aanschaf van een goed onderpak is niet goedkoop, kies dan ook voor een kwalitatief duurzaam pak. Vraag ook na of het bestand is tegen veelvuldig wassen, en ook sneldrogend materiaal is een pre. Hoewel we graag nog even willen genieten van een mooi najaar, staan we bij Scuba-Academie alweer klaar om je in de winter comfortabel door te laten duiken!

Anderen lezen ook:  Leisteenmijn Nuttlar, geschiedenis onder water

Advies over het juiste onderpak bij Scuba-Academie

In alle rust verschillende onderpakken bekijken en vergelijken? Dat kan bij Scuba-Academie in Vinkeveen!

Zo weet je zeker dat je met een onderpak naar huis gaat waar je jaren plezier van zult hebben. Van Mola Mola, Bare en Santi zijn alle maten op voorraad. Je kunt altijd zo de winkel binnen lopen of bel of mail met Scuba-Academie voor een afspraak. Samen met een professionele verkoper bekijk jij in alle rust de verschillende onderpakken en kun je meerdere pakken passen. Ook kun je direct de heating range van Santi bekijken.

Adres: Scuba-Academie, Achterbos 22b in Vinkeveen Email: info@scuba-academie.nl Telefoonnummer: 0297-212285. www.scuba-academie.nl

onderpak

Mola Mola Thermoflexx+: Easy-on, easy-off

Het Molo Mola Thermoflexx + model maakt gebruik van de ademende, innovatieve Climashield® Apex™-isolatie om de delen van het lichaam die het meest gevoelig zijn voor de kou, een ideaal thermisch comfort te bieden. De geïsoleerde zones zijn de borst, rug, nieren en de dijen.

De buitenste laag easy-on-easy-off maakt het gemakkelijk om het droogpak aan en uit te trekken. Het materiaal is sneldrogend, duurzaam, kreukvrij, zeer flexibel en voelt zacht aan. Geschikt voor zowel de recreatieve als technische duiker.

onderpak

Mola Mola Thermoflexx+

Materiaal: Climashield®Apex™

Dikte: 420 g/m2

Type: overall

Isolatie: Climashield®Apex™

Watertemperatuur: 4 -14 graden

Versteviging: microfilament polyester buitenlaag

Duimlussen: ja

Wasbaar: ja

Ademend: ja

Winddicht: ja

Maten: S t/m XXXL en de lengtematen LL en XLL

Prijs: € 385

www.molamolawear.com

Ook interessant voor jou:

Test jouw nieuwe droogpak bij Demo Center Scuba-Academie

Test jouw nieuwe wing bij Demo Center Scuba-Academie

 

Anderen lezen ook:  Getest in Zeeland: SeaLife Micro 3.0