Freediver Jeanine Grasmeijer (23) heeft een wereldrecord gebroken door met één ademteug naar -92 meter diepte te duiken. Zij zette dit wereldrecord tijdens de Deep Sea Challenge op Bonaire, Nederlandse Cariben.

 

Jeanine trok zichzelf met behulp van de duiklijn naar beneden tot -92 meter en weer terug, en bleef daarbij minutenlang onder water. Na exact 3 minuten en 46 seconden kwam ze terug naar de oppervlakte en gaf daarbij een volledig surfaceprotocol af, reden voor de juryleden om de duik goed te keuren. Jeanine breekt hiermee het vorige wereldrecord van wijlen de Russin Nataliia Molchanova (-91 meter, Kalamata), die afgelopen jaar voor de kust van Ibiza verdween.

Het nieuwe wereldrecord van Jeanine is in het discipline Free Immersion, waarbij de freediver zich met behulp van een verzwaarde duiklijn tot de gewenste diepte trekt. Bij de andere twee dieptedisciplines in het freediven mag de freediver de lijn niet aanraken, maar zwemt ofwel met vinnen (Constant Weight) ofwel zonder hulpmiddelen (Constant No Fins) naar beneden en weer omhoog. Freedivers mogen alleen gebruik maken van de lucht in hun longen en voor hun duik geen zuurstof ademen. De gemiddelde duiktijd ligt tussen twee en vier minuten.

Lees verder

 

Anderen lezen ook:  Duiken Marsa Alam Emperor Divers