Helaas kon het duikfestival dat gepland stond op 6 september niet doorgaan doordat de Ziekte van Weil in de plas heerste. Maar niet getreurd: op 13 december kun je alsnog naar het duikfestival. De NOB tovert de locatie om in winterse sferen, zodat jij evengoed kunt genieten van het boeiende programma.

Fotografie
Het duikfestival staat – na het WK Onderwaterfotografie dat in mei in Nederland werd gehouden – voor een deel in het teken van fotografie. Zo laat Ron Offermans je zien hoe je dé winnende foto maakt. Hoe voeg jij het WOW!-effect aan je foto toe en vergroot je de kans om bij een onderwaterfotografiewedstrijd met de hoofdprijs naar huis te gaan? Als je praktische tips wilt over hoe je jouw foto kunt verbeteren kun je langsgaan (mét je foto of camera) bij de deelnemers van het WK Onderwaterfotografie Arco de Man en Marco Heesbeen. Zij geven je tips over hoe je jouw foto nóg mooier kunt maken. Ben je beginnend onderwaterfotograaf? Dan kun je aanschuiven bij René Weterings. René beantwoordt tijdens Meet the Expert van Duiken in Beeld al jouw vragen.

Workshop: verbruik minder perslucht
Ook kun je op het festival een workshop volgen hoe je langer onder water kunt blijven zonder hulpmiddelen. Je maakt tijdens deze workshop namelijk kennis met freediven, dé onderwatersport in opkomst. Basic freedive instructeur Danny Martherus neemt je tijdens deze workshop mee in de kunst van het ademen. “Want”, zo legt hij uit, “als je je adem voor langere tijd wilt inhouden dan zul je eerst efficiënt moeten leren ademen.” Door anders te gaan ademen verbruik je tijdens het duiken overigens minder perslucht; alleen dát is al een reden om deze workshop te volgen!

Wrakduiken in Noorwegen én uniek Oman
Wil je meer weten over reisbestemmingen? Ga dan naar de presentaties van Joeri Vinkx en Marion Haarsma. Joeri heeft een duikexpeditie gemaakt naar het wrak van de Blücher, een zware kruiser waarmee de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog Noorwegen wilden binnenvallen. Het schip werd bij Oscarsborg echter onder vuur genomen en zonk naar de bodem van het fjord. Tegenwoordig wordt ’t gezien als één van de moeilijkst te beduiken wrakken. Waarom zou je zo’n enorme inspanning leveren? Op het duikfestival kom je hierachter! Gepassioneerd duiker en onderwaterfotograaf Marion Haarsma gaat vaak naar onbekende duikbestemmingen. Haar geheime tip: Oman. ‘Een soort Noorwegen in de zon,’ aldus Marion. Kom langs en ontdek misschien wel jouw volgende reisbestemming!

Kinderprogramma
Ook het kinderprogramma gaat tijdens de wintereditie van het duikfestival door. Dit zal wel in een aangepaste vorm zijn. Bij goed weer is het klimpark open en kan ook op de quads gereden worden. Daarnaast worden er allerlei spellen binnen verzorgd.

Ziekte van Weil – hoe staat het ermee?
Op dit moment geldt nog een zwemverbod voor plas Slijk-Ewijk, waar het festival gehouden wordt. ‘Echter garandeer ik dat dit verbod op 13 december is opgeheven,’ zegt Joost Frijlink van evenementenlocatie Watergoed. ‘Het gaat namelijk om de temperatuur van het water. Bij een lage temperatuur wordt de ziekte niet verspreid. In december is die temperatuur zeker bereikt en kan er dus weer veilig gedoken worden in de plas.’

Tickets
Een ticket voor het duikfestival kost in de voorverkoop €7,50, voor een juniorticket (t/m 13 jaar) betaal je €3,50. Aan de deur kosten de tickets €10/€5. Heb je tickets in huis voor het festival op 6 september? Deze zijn op 13 december gewoon geldig!

Wil je tickets bestellen of het hele programma bekijken? Ga dan naar www.duikfestival.nl