En dan is het eindelijk zo ver. De prijsuitreiking van het WK onderwaterfotografie 2015. De deelnemers, vrijwilligers, jury en andere belangstellenden worden ontvangen bij Neeltje Jans. 

Tekst en foto’s: Rinie en Brigitta Luijkx 

De vrijwilligers vormde een grote rij waar tussen onder groot applaus de deelnemers ontvangen werden. De gezichten van de deelnemers stonden vrij gespannen. Zo ook de Nederlanders Marco en Arco. Met name Marco was toch wel wat zenuwachtig wat zou het gaan worden vandaag. Tijd om naar de zaal te gaan waar per categorie de 10 beste foto’s getoond gaan worden. En waar de jury live de punten uitdeelt.

Alle deelnemers van het WK onderwaterfotografie

Het Nederlandse team

De uiteindelijke wereldkampioen wordt pas later op het strand in Renesse bekend gemaakt. Maar voor we zo ver zijn worden alle vrijwilligers bedankt, want zonder hen was dit evenement niet mogelijk geweest. Na een korte toespraak over het verloop van de wedstrijd wordt de jury binnengehaald en kan de prijsuitreiking beginnen.

Er wordt gestart met de categorie Visportret. Als eerste wordt er een foto getoond van de Belg Luc Rooman. Het duurt een hele tijd voor de jury zijn uiteindelijke punten kan geven. Er zijn nog wat kleine technische problemen. Maar hierna verloopt alles wel bijna vlekkeloos. Luc scoort hoog maar het blijft wachten tot alle 10 de foto’s beoordeeld zijn. Ook onze Spaanse vrienden hebben beide een foto in de top 10. De spanning is voelbaar. Uiteindelijk gaat de gouden plak gaat naar Portugal, België pakt zilver en Jose uit Spanje pakt de bronzen plak. De winnaars komen allen naar voren en krijgen hun plakken uitgereikt.

Op het strtand van Renesse: een vliegerfestijn

Categorie close up met een thema kreeft 

Hierna is de categorie close up met een thema kreeft aan de beurt. Op nieuw worden 1 voor 1 de foto’s getoond wat me opvalt is dat er veel groothoek foto’s van kreeften bij zitten. Ik begrijp dit niet helemaal ik dacht toch echt dat ze een close up van een kreeft moesten maken. Maar blijkbaar heeft de jury daar een ander beeld bij.  Er is maar 1 echte close up en die is van Zwitserland. Nederland scoort hoog met een foto van Marco hij komt bovenaan te staan. Maar we moeten nog even wachten want er komen er nog meer foto’s. Als de laatste score is gegeven klinkt er luidt gejuich Nederland pakt goud. Het zilver is voor de Kroaat Damir Zurub en Danja Klink uit Zwitserland pakt de bronzen plak. 

Anderen lezen ook:  Deel drie: Duikinstructeur (IDC) opleiding op tropisch Koh Tao

Categorie close up

Na de huldiging gaan we verder met de categorie close up. Deze keer zijn het echt close up foto’s die getoond worden. Arco’s foto van een hermietkreeft verschijnt op het scherm gaat hij hier zijn eerste plak pakken. Ook onze Spaanse vriend Jose zit weer bij de top 10. Maar beide halen het podium niet. De onderwerpen voor close up zijn vrij divers. Maar 1 springt er voor mij echt uit en dat is de winnaar van het goud Damir Zurub uit Kroatië.

Hij heeft met 2 snoots een spons belicht waardoor je 2 rondes met bloemetjes patroon ziet. Erg vernieuwend. Het zilver gaat naar Frankrijk hij heeft een tubelarie met vlo kreeft gefotografeerd. Leuk is wel dat hij na afloop naar Rinie kwam. En zei dat hij dit idee bij Rinie zijn presentatie had opgedaan. Het brons is voor Brazilië.
De resultaten tot nu toe zijn toch wel verrassend ik had toch wel verwacht dat Nederland en België bij alle categorieën hoog gingen scoren maar helaas.

Omstandigheden in Nederland niet eenvoudig
Nog 2 categorieën te gaan de spanning is nog steeds voelbaar. We gaan door met groothoek hier ben ik wel erg benieuwd naar. De omstandigheden in Nederland zijn toch echt niet gemakkelijk. De eerste foto die wordt getoond is gemaakt in de hangculturen. Een kokerworm is mooi uitgelicht met snoot. Hierna volgen nog 2 soort gelijke foto’s. Jose uit Spanje heeft wederom een foto bij de top 10 de foto toont een oorkwal tegen rood wier. 

Dan verschijnt er een foto van een oorkwal met spiegeling erg mooi. Deze wint dan ook de gouden plak en is van Stephan Regnier uit Frankrijk. Het zilver is voor Joma Bergstrom uit Zweden. En het brons gaat naar Athila Bertoncini uit Brazilië. Helaas weer geen Nederlanders in de prijzen.

Anderen lezen ook:  Duikinstructeur (IDC) opleiding op tropisch Koh Tao - Deel 2

Groothoek met model

Er blijft nog 1 categorie  over Groothoek met model. En weer verschijnt er een foto van Arco bij de top 10. De Spanjaarden Marc en Jose zitten ook bij de eerste 10. Maar ook hier geen prijzen. Ook Arco haalt het niet en de teleurstelling is erg groot.  Hij had toch echt wel op een plak gerekend met zijn mooie foto’s. Duitsland gaat aan de haal met het goud. Een echte klassieke groothoek met model foto. Slovenië pakt het zilver en Damir uit Kroatië pakt wederom een plak hij heeft brons.

De prijzen zijn verdeelt het eerste gedeelte zit er op. Ik spreek nog kort met Marco en feliciteer hem met zijn gouden plak. Maar ook Marco is iets wat teleurgesteld hij had toch ook iets meer verwacht. Maar hij gaat niet met lege handen naar huis.

Renesse
Langzaam loopt de zaal leeg en vertrekt iedereen naar de volgende locatie. Een mooie strandtent op het strand van Renesse. Op het strand zijn schitterende de vliegers opgelaten geheel in het thema van de zee. De deelnemers praten nog even na onder het genot van een hapje en een drankje. Nog even wat groepsfoto’s maken van de vrijwilligers en deelnemers en op naar het strand. Hier staat het podium klaar met hierachter de vlaggenstokken alwaar de vlaggen van de winnende landen gehesen gaan worden. Na een korte toespraak is het eindelijk zover. Binnen enkele minuten zullen we weten wie de nieuwe wereldkampioen onderwaterfotografie gaat worden.

Het brons is voor Spanje Jose Antonio Garcia

Als eerst natuurlijk de 3e plaats het brons. En het brons is voor Spanje Jose Antonio Garcia. Dat betekend toch nog feest voor ons deze avond. Het zilver is voor Stephane Regnier uit Frankrijk en het goud gaat naar de goedlachse sympathieke Kroaat Damis Zurub. Een verdiende wereld kampioen. Blijdschap alom ook in het Spaanse team. Het feest kan voor ons beginnen. Helaas betekend dit ook het einde van een mooi kampioenschap. Complimenten voor de organisatie, want echt alles is vlekkeloos verlopen.

Anderen lezen ook:  Kan je een sidemount training online volgen?

Op naar Mexico in 2017.

 Het WK podium van 2015

Sluitingsceremonie van het WK, het zit er op! Een vlekkeloos WK!

Het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2015 in Zeeland en wordt georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Om de duiksport ook in de rest van Nederland in de spotlights te zetten start op 15 mei 2015 de Duikweek. Tien dagen lang kunnen beginnende duikers, gebrevetteerde duikers en onderwaterfotografen aan allerlei activiteiten meedoen.

Meer informatie? Ga naar www.netherlands2015.com

Bekijk hier de winnende foto’s in alle categorieën. De foto’s van de Wereldkampioen