Een dramatische foto op twitter van een verwarde groene zeeschildpad gaat de wereld rond. Het dier keerde terug naar hetzelfde strand in de Maldiven waar ze haar eieren gewoonlijk laat uitkomen, maar vond daar geen los zand om een kuilt te graven. Wel was er een lange baan asfalt aangelegd.

Maafaru is een van de bewoonde eilanden die behoren tot de Maldiven. Het is een populaire bestemming voor toeristen maar ook de habitat van de groene zeeschildpad, ook wel soepschildpad genoemd. De soepschildpad is het grootste exemplaar van de zeven zeeschildpaddensoorten en wordt overigens als bedreigde diersoort aangeduid door het IUCN (International Union for Conservation).

Habitatverlies zeeschildpad

Waarom die grote schildpad met uitsterven bedreigd is? Habitatverlies. Een probleem dat geïllustreerd wordt door de foto. De vrouwtjesschildpad keerde naar gewoonte terug naar hetzelfde strand om haar eieren te leggen. De schildpadden zijn  erg kieskeurig en keren meestal terug naar het strand waar ze zelf ooit geboren werden, al moeten ze daar maandenlang voor reizen.

zeeschildpad

De verwarde zeeschildpad vond haar broedplaats niet en liet haar eitjes dan maar achter op de landingsbaan van de luchthaven. Foto: twitter

Van strand naar landingsbaan

Maar deze groene schildpad had brute pech en kwam terecht op de tarmac van de gloednieuwe luchthaven van het eiland. Bij gebrek aan andere opties liet het beest haar eitjes dan maar achter op de harde asfalt van de landingsbaan die meer dan twee kilometer lang is.

Daarna keerde de schildpad terug naar de zee. Wat er precies met haar eitjes gebeurde, is onduidelijk.

Populaire broedplaats

Omdat het eiland een geliefde broedplaats is voor zeeschildpadden, maken bewoners zich zorgen dat talrijke dieren hetzelfde lot te wachten staat als de groene zeeschildpad op de foto. Of misschien bezoeken de bedreigde zeeschildpadden het eiland binnenkort niet meer? Het eilandbestuur benadrukt met klem dat er nog steeds vele schildpadden hun weg naar het strand vinden “ondanks de aanleg van de landingsbaan”.

Anderen lezen ook:  WWF en Greenpeace uiten hun bezorgdheid over de terughoudende aanpak van het kabinet met betrekking tot diepzeemijnbouw.

Bron: HLN

Bekijk ook: 99 procent van groene zeeschildpadden zijn vrouwtjes door opwarming