Klimaatverandering brengt de toekomst van de groene zeeschildpad aan de noordkant van het Great Barrier Reef ernstig in gevaar. Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mannetjes extreem zeldzaam worden door almaar oplopende temperaturen. Het geslacht van zeeschildpadden wordt namelijk bepaald door de temperatuur van de nesten op de stranden. Hoe warmer de eieren, hoe meer vrouwtjes. 

Aan de noordkant van het koraalrif leeft een van de grootste populaties groene zeeschildpadden ter wereld. Het is ook de plek aan het rif waar de temperatuur het snelst stijgt. De nieuwe studie brengt de dramatische gevolgen in beeld: meer dan 99 procent van de jonge schildpadden die uit het ei kruipt is een vrouwtje. Bij volwassen schildpadden is nog ruim 86 procent vrouwelijk. Aan de zuidkant van het Great Barrier Reef met koeler zeewater worden veel minder vrouwtjes geboren: 65 tot 69 procent.

Opwarming

Het nieuws over het de groene zeeschildpad – ook soepschildpad genoemd – toont opnieuw aan dat het Great Barrier Reef het zwaar heeft te verduren. Door opwarming van het zeewater zijn de afgelopen jaren al grote delen van het koraal ernstig beschadigd en afgestorven. Koraalriffen worden wel de regenwouden van de oceaan genoemd. Het wemelt er van het leven. Een kwart van het zeeleven is afhankelijk van koraal. Maar koraal is ook erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Een paar graden opwarming leidt al tot verbleking en mogelijk afsterven.

Het WNF in Australië, dat nauw was betrokken bij het onderzoek naar de groene zeeschildpadden, luidt de noodklok over de toekomst van de diersoort. ,,Het Great Barrier Reef ligt in de frontlinie van klimaatverandering’’, vertelt Dermot O’Gorman, directeur van het WNF in Australië. ,,Maar het is nog niet te laat. We hoeven de populatie groene zeeschildpadden nog niet te verliezen.”

Anderen lezen ook:  Het verzorgen van je droogpak

Schaduwdoek

Naast wereldwijde actie tegen opwarming van de aarde pleit WNF ook voor praktische maatregelen. De zeeschildpadden kunnen bijvoorbeeld worden geholpen door het ophangen van schaduwdoeken boven de nesten, zodat de de eieren koeler blijven.

Goed nieuws over zeeschildpadden: 9.700 zeeschildpadden geboren op de stranden van Bonaire

Foto: © Troy Mayne / WWF