Helmond is een attractie rijker. Niet een attractie die massa’s toeristen naar Helmond gaat trekken, maar wel eentje die voorziet in de behoefte van een specifieke doelgroep, die ook in onze regio goed vertegenwoordigd is, namelijk duikers. Op zaterdag 20 juni, 15.00 uur, wordt de nieuwe duiklocatie feestelijk geopend door wethouder Stienen.

Feestelijke opening

De duiklocatie bevindt zich in het kanaal ter hoogte van de Cacaofabriek, grofweg vanaf de kraanbaan tot en met de zwaaikom bij het Vliscoterrein. De feestelijke opening vindt plaats op de kade tussen de kraanbaan en de Cacaofabriek. Na de opening door wethouder Stienen, wordt het kanaal vrijgegeven als officiële duiklocatie.

Demonstraties

Hiervan zal direct gebruik worden gemaakt door duikers uit de regio, die tussen 15.00 en 16.00 uur diverse demonstraties zullen geven (sprong, berging, redding e.d.). Daarnaast is er een grote duiktank aanwezig, waarin duikdemo’s gegeven worden. De demonstraties worden mogelijk gemaakt door duikvereniging Aquarius en duikschool Div’Ocean, beide gevestigd in Helmond, die op deze dag ook informatie over de duiksport zullen verstrekken aan het publiek.

Waterengel

Twee studenten van de opleiding In & Outdoor Design van De Groene Campus tonen in opdracht van Stichting Schip diverse ontwerpen die zij maakten voor de renovatie en doorontwikkeling van rondvaartboot De Waterengel. De bedoeling hiervan is dat de rondvaartboot een nieuwe en duurzame bestemming krijgt voor de regio Helmond. De studenten horen graag uw mening over hun ontwerpen.

Brugwachtershuisje

Het naast De Cacaofabriek gelegen brugwachtershuisje is tussen 14.30 en 18.00 uur geopend voor bezichtiging, zowel het bovenste gedeelte (met bedieningspaneel) als het onderste gedeelte (met machinekamer).

Anderen lezen ook:  De diepte in met het werk van onderwaterfotograaf Cor Kuyvenhoven

Schoonduikactie

Vanaf 16.00 uur wordt in samenwerking met duikverenigingen uit de regio het kanaal ter hoogte van De Cacoafabriek ‘schoongedoken’. Allerlei objecten die in de loop der jaren in het kanaal zijn gedumpt, worden dan naar de kade gebracht en ter plaatse tentoongesteld voor het publiek. De activiteiten eindigen om 18.00 uur, met het opruimen en afvoeren van de opgedoken materialen.

Nog meer demonstraties

Op dezelfde dag, tussen 13.00 uur en 16.00 uur, verzorgen Reddingsbrigade De Reddingsklos en de Reddingsbrigade Helmond geven diverse reddingsdemonstraties in het kanaal. Deze vinden elders in het kanaal plaats, namelijk ter hoogte van de Kasteellaan en het kasteel.