Iedere duiker heeft toch wel een plek die tot zijn of haar favorieten behoort. Mijn favoriet is de Spiegelplas, waarvan ik jullie een sfeervolle impressie geeft.

In Nederland duik ik meestal in de Vinkeveense Plassen, de Spiegelplas, het Oostvoornse Meer, de Grevelingen en de Oosterschelde. De mooiste en spannendste plek vind ik toch wel de Spiegelplas. Dit is een populaire en vaak erg heldere plas met een zicht van 3 tot 10 meter, maar bij slecht weer of grote drukte kan dit wel eens minder zijn. Vanaf de parkeerplaats bij Ballast Nedam is het een kleine tweehonderd meter lopen naar de onlangs aangelegde duiksteiger. De oude instapplaats is met grote rotsblokken afgesloten. De steiger heeft een verhoging en een verlaging met een trap om het water in te lopen en een trappetje ernaast om het water weer uit te komen, kortom een hele verbetering. 

De Spiegelplas is een populaire en vaak erg heldere plas met een zicht van 3 tot 10 meter. 

Onderwaterstortplaats

Staand op de steiger zie je rechts een grote dikke buis in het verlengde van een soort strekdam die bestaat uit betonpuin. Zet je kompas op de punt van de buis en zwem via de kale, zanderige vlakte naar de onderwaterstortplaats. De eerste meters van de afdaling zijn nog lekker warm, op ca 10 meter gingen we door de kougrens en werd het erg koud en kraakhelder. Er liggen hier veel grote palen, platen beton en veel betonijzer die de ideale schuilplaats vormen voor de grote snoek. Deze plek bezoek ik vaak om prachtige opnames te maken van grote snoeken die vaak onder de buis tussen de grote kettingen zwemmen. Als je bekend bent in deze plas, is het tijdens je duik heel goed mogelijk dat je verschillende kapitale snoeken tegenkomt die langer zijn dan een meter!

In het ondiepe gedeelte wemelt het van de kleine vis en onze vriend de snoek is er ook!

Volop onderwaterleven

Anderen lezen ook:  Zeeland duiken: Stavenisse Veerweg, mooie duikstek zonder dijk!

Ga ook eens rechts van het hek bij de rietkraag kijken. Het zicht hier is meestal perfect en in dit ondiepe gedeelte wemelt het van de kleine vis en – uiteraard – onze vriend de snoek. Ook tijdens een nachtduik is hier geweldig veel onderwaterleven te zien. Je komt altijd wel paling, baarsjes, wolhandkrab, rivierdonderpadjes of zoetwaterkreeftjes tegen. Het mooie aan de zoetwaterkreeftjes vind ik de dreigende houding van hun scharen. Als je er dan te dichtbij komt met je camera, schieten ze supersnel naar achteren. Let ook goed op, tegenwoordig kom je steeds vaker zwartbekgrondels tegen. Dit Oost-Europese schuwe visje is op dit moment Nederland aan het veroveren! Aan de linkerkant (richting het strandje in de bocht) vind je een enorme stapel gedumpte betonpalen en het wrak van een werkponton. Verspreid over de hele plas liggen nog wel meer wrakken, zoals een woonark, een caravan, motorjachten, sloepen en enkele oude auto’s. Kortom: de Spiegelplas is een prima duikstek waar je je niet snel zult vervelen!

Routebeschrijving

Neem op de provinciale weg Weesp–Hilversum de afslag Nederhorst den Berg. Volg de dijk tot vlak vóór de brug. Sla linksaf het pad op richting de jachthaven. Aan het eind van dit pad is aan de linkerzijde een kleine parkeerplaats voor ongeveer tien auto’s. Daarna volg je lopend – met je duikspullen aan! – het bruggetje over en daarna sla je linksaf. Circa 200 meter verderop kun je aan de rechterzijde vanaf een duiksteiger te water. Kom je van een andere richting voer dan in je navigatie: Googpad 1394 Nederhorst Den Berg

Anderen lezen ook:  Sea World fel gekant tegen orkareservaat

Hele fijne duik!

Meer werk van Aart vind je op: www.aartreitsma.nl

Tekst en foto’s:  Aart Reitsma