Snorkelduiken in de Grevelingen. Bij een aantal duikstekken kan dit. Zoals duikstek Dolfijntje!

Door Daniël Versteeg 

Veel mensen kennen deze duikstek niet en dat is toch vreemd. Deze plek ligt vlak bij de befaamde duikstek het Koepeltje. Het Dolfijntje kan je ook zeker verrassen, daar het op 500 meter bij de inlaat van de Noordzee naar de Grevelingen ligt. De duikstek is vernoemd naar een drijvend restaurant dat er nu niet meer is. We rijden via Scharendijke parallel aan de Brouwersdam en parkeren de auto langs de kant van de weg. Parkeermogelijkheden genoeg. We bouwen onze set op en lopen zonder een dijk over te hoeven, zo naar de waterkant. Heerlijk dat dit in Zeeland kan!

DUIKPLAN

Een groot voordeel heeft echter ook een klein nadeel. De duikstek zelf ligt dicht bij de haveningang en hier mag natuurlijk niet gedoken worden. Ons duikplan bestaat dus uit een ondiepe duik die richting het noorden gaat, waar we op de halve duiktijd omkeren en weer teruggaan. Lekker makkelijk dus. Zeker in de zomer stikt het hier van de plezierbootjes, dus daar moet je wel goed rekening mee houden.

OESTEREILANDJES

De bodem loopt geleidelijk af en voor we het weten, zitten we al op de drie meter. Dieper willen we niet gaan. Op de bodem zien we voornamelijk muiltjes en zakpijpen. Ik gebaar naar mijn buddy en we blijven op de drie meter lijn. In mijn ooghoek zie ik iets wegschieten. Een klein krabbetje zit op een oester en vlucht telkens naar binnen als we dichterbij komen. Als we dan weer even blijven wachten, komt hij weer naar buiten. Ik neem mijn tijd en kan met de macrolens goed de details van dit kleine beestje zien. De ondergrond bestaat voornamelijk uit zand met af en toe een plukje wier en wat oesters. Nu zijn al die kleine oestereilandjes een magneet voor leven, dus het is juist raadzaam om van oesterpluk naar oesterpluk te zwemmen. Onderweg ontdekken we een zwarte grondel en dit zijn zulke fijne vissen om te benaderen! Ze storen zich helemaal niet aan je en ik probeer een frontaal beeld van hem te krijgen. Een safetystop hebben we eigenlijk de hele duik al gemaakt en na 80 minuten gebaart mijn buddy dat het tijd is om eruit te gaan. We komen boven en hoeven maar 20 meter te lopen voor we weer bij de auto zijn. Eindoordeel: makkelijke instap, lekker ondiep hangen, veel licht, relaxed duiken en genoeg te zien!

Anderen lezen ook:  Dode dolfijn gevonden op het strand van Scheveningen

Voorzieningenniveau: ★ Flora en Fauna: ★★★ Dichtstbijzijnde vulstation: Duikcentrum De Grevelingen Scharendijke