In de staalgieterij van het Finse Tevo Lokomo wordt een duikcabine geproduceerd, die bestand is tegen de extreme druk die heerst op een diepte van 11.000 meter. De cabine wordt gemaakt van Vaculok maraging staal en zal worden ingezet om de Marianentrog te verkennen.

Het Chinese wetenschappelijk onderzoeksbedrijf Rainbowfish Deepsea Equipment & Technology bouwt momenteel een schip voor deze diepzee expeditie. Tevo Lokomo doet mee in dit project. Een van de doelen is om dieper dan ooit de Marianentrog in de Stille Oceaan te verkennen, tot op het punt dat geldt als de diepste plek op aarde.
Tevo Lokomo gaat hiervoor een bemande duikcapsule maken, die bestand is tegen extreme druk. In 1987 werden al eens duikcapsules (de Mir cabines) gemaakt, die bestand waren tegen de druk die heerst op een diepte van 6000 meter, maar de cabines die nu worden gebouwd weerstaan de druk op 11.000 meter. De druk op de bodem van de Marianentrog is duizend keer hoger dan de normale atmosferische druk op zeeniveau.

Vacuüm behandeling
Vaculok maraging staal is een ideaal materiaal voor deze uitdaging dankzij zijn superieure materiaaleigenschappen. De Finse gietspecialist Tevo Lokomo geeft dit staal een vacuüm behandeling (VODC, Vacuum Oxygen Decarburization Converter). Dit zorgt voor staalkwaliteiten die op geen enkele andere manier kunnen worden geproduceerd. Vaculoc  gietstukken staan bekend om hun goed lasbaarheid en hoge buigbaarheid. De vacuüm behandeling verlaagt ook het niveau van onzuiverheden en verbetert de interne kwaliteit van de gietstukken.

De nauwe samenwerking tussen Tevo Lokomo en de Chinese onderzoekers begon in 2015 met een project voor het onderzoeken en testen van materiaal. Dit project is afgelopen voorjaar afgerond met succesvolle druktesten op het Rainbowfish laboratorium in Shanghai. De duikexpeditie gaat plaatsvinden in 2020. Dan zal een groep wetenschappers afdalen in de diepten van de Marianentrog om wetenschappelijk onderzoek te doen onder omstandigheden die nog niet eerder door mensen zijn ervaren. De onderneming zal ook het diepterecord breken van filmproducer en onderzoeker James Cameron.

Anderen lezen ook:  Honderden eikapsels van de stekelrog op het strand

 

Bron: Metaalnieuws 13/11/17