Garmin weet nóg een stapje verder te gaan in hun nieuwste serie duikcomputers in smartwatchstijl. De nieuwste Descent G1 Solar kun je namelijk opladen met zonne-energie! Hoe werkt dit en hoe bevalt de G1 Solar? Hoofdredacteur Judith Rietveld nam de duikcomputer mee op een liveaboard naar Socorro, Mexico.

 

Blij verheugd ben ik, wanneer ik te horen krijg dat er een nieuwe Garmin Descent is uitgebracht en dat ik die mag testen! De Garmin Descent Mk2i had ik al uitgebreid getest, maar moest – helaas – weer terug. Nu mag ik aan de slag met de Descent G1 Solar! Ook dit is weer een duikcomputer in smartwatchstijl met innovatieve duiktechnologie, 24/7 gezondheids- en wellnessfuncties en smartwatchfunctionaliteiten. Een volwaardige smartwatch en duikcomputer in één dus! Je kan kiezen uit vele kleuren, ik krijg de kleur Hurricane Blue. Qua uiterlijk is hij iets compacter dan de Mk2i en ook het scherm is net even anders. Rechts bovenin zit nu een cirkel met de datum. Tijdens het duiken staat daar de diepte. Rondom en in het glas van het display zitten zonnecellen die ervoor zorgen dat de G1 zich oplaadt op zonne-energie. In Nederland leg ik de duikcomputer een middag in de zon in de vensterbank. Naar mijn idee zou hij zo op moeten laden. Ik ben dan ook teleurgesteld als er eind van de middag niks veranderd is aan het batterijpercentage. Misschien toch maar even de handleiding erbij pakken dan… Handig is dat Garmin een fantastische online site heeft met alle uitleg over hun duikcomputers en smartwatches. Ik lees dan ook al snel dat de G1 oplaadt door hem de hele dag te dragen, met drie uur per dag buiten in omstandigheden van 50.000 lux. Aha. Daarom werkte het opladen in de vensterbank niet!

Rondom en in het glas van het display zitten zonne-cellen die ervoor zorgen dat de G1 zich oplaadt met zonne-energie. Foto: Tim Steenssens


Eenvoudig in gebruik

Instellen is appeltje-eitje. Ook deze smartwatch wil alles van me weten. Al snel is hij helemaal ingesteld zoals ik wil en kan hij mee naar Socorro. Ik ga twee weken mee op twee lezersreizen die we hebben georganiseerd met Diving World. Ideale omstandigheden om de smartwatch te testen! Omdat ik de Mk2i van binnen en buiten ken, heb ik weinig nodig om met de G1 aan de slag te gaan. Alles is precies hetzelfde, alleen dat er zonne-energie-uren aan het menu zijn toegevoegd. De Garmin Connect App heb ik nog, net zoals de Garmin Dive App. Het is enkel even synchroniseren met mijn nieuwe G1 Solar. Deze apps heb je nodig als je je sporten wilt uitlezen. Eenmaal in Mexico past de G1 automatisch zijn tijd aan als je de app opent. Handig! Ik stel zelf nog even de dual-tijd in. Ik vind het altijd wel fijn om te weten hoe laat het thuis is. Deze verschijnt in het klein onder de huidige tijd. Je kan ook allerlei verschillende wijzerplaten instellen. Ik houd het lekker eenvoudig. Wat ik echt een voordeel vind, en in mijn vorige review ook heb aangehaald, is dat het superhandig is dat je precies weet hoe je alles in moet stellen. Omdat je de G1 ook als smartwatch gebruikt, weet je hoe hij werkt en hoef je niet opnieuw te bedenken hoelang je welk knopje in moet drukken om bijvoorbeeld nitrox aan te passen, als je de smartwatch in de duikmodus zet. We duiken met de Nautilus Explorer, en na elke duik worden de tanks gevuld met nitrox. We dienen deze zelf te analyseren, en soms kan het percentage iets verschillen. Op de G1 pas je dit snel en eenvoudig aan, dus geen gestress voor de duik van; ‘hoe zat het ook alweer’ of ‘laat maar, die paar procenten maken ook niets uit’.

Anderen lezen ook:  Staalslakken, een gevaar voor het leven in de Zeeuwse wateren?

 

Waarschuwingen

Het Quick-Release bandje dat er nu bij zit, is overigens groot genoeg bij gebruik van een wetsuit. Ik heb deze week een 7 mm mee, het water kan soms maar 21 graden zijn. Bij gebruik met een droogpak kan je het langere bandje gebruiken. Dit is binnen enkele seconden te verwisselen. Onze liveaboard brengt ons naar het Revillagigedo-archipel of simpelweg Socorro. Socorro is een eiland van de archipel en veel makkelijker uit te spreken. Marketingtechnisch is deze naam dus handiger, constateerden de mensen toen de archipel in trek raakte. Het is 24 uur varen en we zitten echt midden op de open oceaan. Eén van de mooiste duikstekken is Roca Partida. Met een skiff (rubberboot) worden we naar de rots gebracht, die surrealistisch aandoet. Het is een rotspartij die boven water uitsteekt, maar voor de rest is er geen eiland of wat dan ook te bekennen. Enkel deze rots. De kans is groot dat we reuzenmanta’s gaan tegenkomen, en ik verheug me op de duik. Het leuke is dat de Descent G1 Solar ook de plek registreert waar je te water gaat. Zo kun je later in de Dive app zien waar je precies hebt gedoken. Met een backroll laten we ons achterover vallen en met een negative entry dalen we af. Ik hoef eigenlijk niet op mijn duikcomputer te kijken, want hij trilt en piept een keer om aan te geven dat hij in de duikmodus staat. De alarmen en trilfunctie kun je zelf instellen. Wanneer we op 10 meter liggen, wijst onze divemaster ineens achter mij. Als ik me omdraai, zie ik net onder het wateroppervlak een manta zweven. Wat is hij groot! De manta’s hier kunnen een spanwijdte van bijna zeven meter krijgen. Deze komt behoorlijk in de buurt. Ik vergeet alles om me heen en kan enkel nog maar naar de manta kijken. Het is gewoon… buitenaards. Ruw word ik teruggeroepen naar de werkelijkheid. De Descent G1 Solar is niet zo blij met mij. Hij trilt en piept en geeft me de waarschuwing: Je stijgt te snel! Matig je snelheid. Ik zie dat ik inmiddels inderdaad bijna op zes meter lig en snel blaas ik wat lucht uit mijn trimvest. De G1 blijft stil, hij is weer tevreden.

Het leuke is dat de G1 solar ook registreert waar je te water gaat. Zo kun je in de Dive app later precies zien waar je bent ingestapt


Maar 1 x aan de oplader

Alle parameters die je maar zou willen weten, zijn terug te vinden op je scherm. Diepte, tijd en maximale diepte. Ook de nultijd geeft hij duidelijk aan en je kan instellen wanneer je een waarschuwing wilt ontvangen als je deze bijna nadert. Ook hier heb ik dit ingesteld met alarm en trillen. Ik vind dit persoonlijk heel fijn werken, omdat je zo op tijd gewaarschuwd wordt en niet continu op je scherm hoeft te kijken of het al zo ver is. Wanneer je dubbeltapt op het scherm, kom je bij het kompas uit. Wanneer je dan weer dubbeltapt, zit je op je beginscherm. Handig als je dikke handschoenen zou dragen! De safety stop geeft hij ook weer keurig aan en na de gewenste drie minuten krijg ik ook weer een piep en een tril dat het erop zit. We maken vier duiken op een dag en de Descent G1 Solar houd ik de hele dag om. Tijdens de trip van twee weken heb ik hem maar één keer aan de oplader gelegd. Dat de zonne-energiefunctie werkt, blijkt dus wel! Ik vind het dan ook wel heel fijn dat ik hem niet na iedere duik aan een oplader hoef te leggen. Hij gaat echt lang mee! Als je de G1 volledig hebt opgeladen, heb je normaal ‘maar’ 25 uur in de duikmodus. In smartwatschmodus gaat hij overigens drie weken mee. Het is jammer dat ik offline de apps niet kan gebruiken. Beide zijn enkel te gebruiken als je internet hebt, en aangezien we zo ver weg zitten, is dat niet mogelijk. Zo kan ik dus helaas niet direct mijn duiklogboek zien op mijn telefoon. Uiteraard wel op de G1 zelf. Als ik weer in de bewoonde wereld  ben, synchroniseert alles automatisch met elkaar.

Anderen lezen ook:  Test Interspiro volgelaatsmasker

 

InReach

Duikgebieden zoals Socorro zijn zeer afgelegen van de bewoonde wereld. Een aanrader zou dan zijn om de koppeling te maken met de inReach Mini 2, die optioneel verkrijgbaar is. Met dit satellietcommunicatie-systeem verstuur en ontvang je berichten vanaf je pols als je boven water bent en activeer je zelfs een interactief SOS-bericht in geval van nood. Met de Descent G1 serie duikcomputers kan je ook je vrienden en familie uitnodigen om je locatie live in de gaten te houden tijdens het duiken (of andere buitenactiviteiten natuurlijk). Mocht er iets met je gebeuren, stuurt je smartwatch een bericht met jouw naam en locatie naar jouw ingestelde noodcontactpersoon.

 

Overige sporten

Wanneer ik weer met slaperige ogen op Schiphol sta (ik zat helaas tussen twee mensen in gepropt, comfortabel slapen zat er niet in) ontdek ik dat ik tóch nog vier uur geslapen heb volgens de G1! Want ook dit houdt hij bij. De Descent G1 serie biedt veel wellness-functies waaronder geavanceerde slaapmonitoring met slaapscore. Ook zijn de smartwatches uitgerust met een verscheidenheid aan ingebouwde indoor- en GPS sport-apps met favorieten als zwemmen, wandelen, hardlopen, fietsen, golf, yoga en surfen. Mijn vriendinnetje die fanatiek surft, zou hier helemaal weg van zijn; met de geïntegreerde Surfline Widget ontvangen surfers een visuele weergave van getijdeninformatie, golfhoogte, wind en surfkwaliteitsbeoordeling direct op de pols. Hoe handig is dat! Voor mijzelf zijn dan de geavanceerde fitnessfuncties zoals VO2 Max, Trainingsstatus, Hersteltijd en dagelijks aanbevolen workouts weer super aangezien ik drie keer in de week hardloop en de andere dagen workouts doe. De mogelijkheden blijken eindeloos. Onderweg betalen doe je met de Garmin Pay, maar je kan ook meldingen ontvangen voor oproepen, WhatsApp, updates van social media… De Garmin Descent G1 Solar kan gebruikt worden met zowel Android als Apple smartphones.

Anderen lezen ook:  Droogpak voor extreem duiken

Conclusie

In een woord; fantastisch. Deze smartwatch en duikcomputer in één is heel eenvoudig in gebruik en heeft alle functies die je maar kunt wensen. Tijdens het duiken werkt hij heel prettig, vooral de alarmen vind ik heel fijn. Je hebt echt het idee dat er een beetje op je gelet wordt, wanneer je in beslag genomen wordt door het prachtige mariene leven. Dat ik hem maar één keer hoefde op te laden in bijna drie weken tijd – en toen stond hij nog op 29% – vond ik verbazingwekkend. Geen gedoe met opladers. En ook heel fijn; je hoeft hem echt bijna nooit af te doen! Ik heb een fantastische tijd gehad met mijn waakzame ‘buddy’ Descent G1 Solar!

Facts

  • Gemakkelijk af te lezen, hoog-contrast display
  • Batterijlevensduur: Tot 25 uur in duikmodus, tot drie weken in smartwatchmodusot en tot vier maanden in smartwatchmodus met zonne-energie
  • Horlogekast van 45 mm
  • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
  • Compatibel met Garmin QuickFit® polsbanden
  • Waterdicht tot 100 meter

Prijs: € 549,99 non-Solar, € 649,99 met solar-charging

www.garmin.com