Op de Malediven doet het Maldives Whale Shark Research Programme (MWSRP) onderzoek naar de walvishaaien. Wij spraken met Clara Canovas Perez, coördinator van het project.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Maldives Whale Shark Research Programme (MWSRP)

Wat is de kans dat je een walvishaai ziet?

Wil je graag walvishaaien zien, dan zit je op de Malediven goed. Aangezien deze grootste vis ter wereld in dit gebied niet migreert, heb je grote kans om hem tegen te komen. De plek waar ze graag vertoeven is Maamigili, dat tevens een beschermd gebied is. Daar start het rif op 5 meter en loopt langzaam af. In het ondiepe water komen de walvishaaien zich opwarmen voordat ze diep duiken op zoek naar voedsel. Ook zijn er veel poetsvissen te vinden waarvoor de walvishaaien graag langskomen. Tot nu toe zijn er 370 walvishaaien in het gebied geregistreerd, maar we hebben afgelopen week zelfs vijf nieuwe walvishaaien gespot!

In Maamigili komen erg veel snorkelaars op de walvishaaien af. Hebben ze daar geen last van?

Nee hoor, vooral de grote jongens zijn eraan gewend. Vanochtend hebben jullie met Fernando gesnorkeld, een van de grootste walvishaaien in het gebied. De jongere walvishaaien zoeken meer rustigere gebieden op om zich op te warmen. En vinden ze het te druk, dan zwemmen ze gewoon weg.

Zijn er regels waar men zich aan moet houden?

Ja, wij hebben regels voor zowel de boten als snorkelaars opgesteld. De boten moeten op flinke afstand blijven van de walvishaai en snorkelaars mogen niet dichterbij dan 4 meter komen. De boten mogen ook maar maximaal 40 minuten op dezelfde plek blijven als er andere boten liggen te wachten. Helaas worden de regels lang niet allemaal nageleefd. Daar moet echt verandering in komen.

Anderen lezen ook:  Blauwe haai experience op de Azoren

Jullie werk is niet vervelend: jullie snorkelen elke dag met walvishaaien!

Haha, bijna wel ja! Maar we hebben ook wel dagen dat we er geen een tegenkomen hoor. En daarnaast moeten we ook al de gegevens registreren, gewoon op kantoor. Toch mogen we niet klagen… Het is fantastisch werk en twee dagen geleden hadden we zelfs elf encounters op een dag!

Clara Canovas Perez, coördinator van het Maldives Whale Shark Research Programme (MWSRP)

Meer info over MWSRP? Kijk dan op www.maldiveswhalesharkresearch.org