Wat een ervaring! Kort geleden zijn we voor de allereerste keer gaan duiken. De gevoelens op voorhand waren op voorhand gemengd: opgewonden, nieuwsgierig, zenuwachtig en zelfs een beetje bang. Dit is wat wij beleefden bij TODI.

Tekst en foto’s: www.experiencebelgium.be/NL

Paulien (10 jaar): Toen ik hoorde dat we gingen duiken, was ik wat zenuwachtig en stiekem ook een beetje bang van de vissen. Wanneer Elie ons alles uitlegde in het klaslokaal, werd ik al wat rustiger. In het oefenbad kregen we allerlei spullen aan, zoals een duikvest met de duikfles en een ademstuk. Dat ademstuk was een beetje gek, als je dat in het water liet vallen, deed het luid ‘pgggggg‘ en als je vooraan op de knop drukte, kwam er heel koude lucht in mijn mond. Uit het oefenbad stappen was heel moeilijk, omdat alles veel zwaarder werd. Ik viel bijna om. Gelukkig hielp Elie mij. In het grote zwembad, merkte ik dat de vissen eigenlijk wel grappig waren en helemaal niet eng. Het was een beetje jammer dat ik last had van mijn oren en dat het klaren niet zo heel goed lukte. Elie was gelukkig heel lief en nam me apart mee op een toertje, maar dan iets minder diep. Dat was superleuk.

Experience Belgium bij TODI

Jules (11 jaar): Ik vond het cool om zo’n duikpak aan te hebben (het was wel nogal wringen om erin te geraken). De oefeningen in het instructiebad lukte heel goed en waren leuk. We moesten lachen met papa, omdat hij soms niet kon wachten om de oefening uit te voeren en daarom liep het af en toe een beetje verkeerd. Het duiken tussen de vissen vond ik het leukste, vooral als we wat dieper mochten. Er waren veel verschillende soorten vissen, sommige waren bijna zo groot als mijn hoofd en andere (van die lange) kwamen dan weer heel kortbij.
Wanneer gaan we nog eens?

Anderen lezen ook:  Ghost Diving stort zich op milieuramp in Ithaka

Wendy: Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Onderwater zwemmen is namelijk nooit mijn favoriete bezigheid geweest en als kind was ik verschrikkelijk bang om kopje onder geduwd te worden, hoewel ik uitstekend (boven water) kan zwemmen. Ik was dan ook ongelooflijk blij met onze instructeur (Elie). Hij nam ons stapje voor stapje mee, voelde goed aan waar we wat meer aandacht nodig hadden en stelde ons op het gemak waar nodig.

Voor de initiatie dacht ik dat je bij duiken zelf naar beneden en boven moest zwemmen. Het was een aangename verrassing om te ontdekken dat je twee knopjes hebt die de hoeveelheid lucht in je vest bepalen en dus ook de diepte waarop je duikt.
Het ademen vond ik het moeilijkste. In het begin ademde ik steeds door mijn neus en na en tijdje kon ik niet meer door mijn neus ademen (dat heb je nodig bij het klaren=oren ploppen). Heel gek. Eens alles onder controle was het alleen nog genieten.

Davy: Als de grootste durfal van de familie bestond mijn eerste taak eruit om iedereen te overtuigen dat duiken de max zou zijn. Tot mijn verbazing bleek dit een vrij gemakkelijke opdracht. Ik moest enkel Paulien geruststellen dat er geen haaien bij TODI in het bassin zaten, want dat had haar broer haar uiteraard wijs gemaakt. Zelf was ik me ondertussen toch ook een beetje aan het voorbereiden op dit avontuur. Net als bij de eerste keer uit een vliegtuig springen, vroeg ik me af hoe dat ademen onder water zou gaan. Na de heldere uitleg van Elie leek iedereen, inclusief mezelf, er wel vertrouwen in te hebben.

Anderen lezen ook:  Wasroos nieuw aan de Noordzeekust

In het instructie bad werd de theorie in de praktijk omgezet. Zoals wel vaker gebeurt, ben ik de ongeduldigste van de groep en tot ergernis en hilariteit van Jules en Paulien was ik soms al bezig met de oefening voor het mijn beurt was. Eens in het grote bassin mochten Jules en ik als eerste naar onder. Wow, wat een rustgevende ervaring om zo gewichtloos tussen de vissen te kunnen zwemmen!

Aangekomen in de onderwaterbar begon ik me toch een beetje oncomfortabel te voelen. Waarschijnlijk omdat ik plots een dak boven mijn hoofd zag. Omdat ik merkte dat mijn ademhaling onrustiger werd, gaf ik teken aan Elie dat ik naar boven wou. Terug aan het wateroppervlak hebben we nog even, al snorkelend, tussen de vissen zwommen.

De tijd vliegt als je geniet en dat was ook hier weer het geval. Hoog tijd om een glas te gaan drinken in de brasserie van TODI en onze ervaringen met elkaar te delen, want het enige nadeel aan duiken is dat je onderwater niet met elkaar kan praten 🙂

Praktisch:
Wil je zelf de wondere onderwaterwereld ontdekken? Kijk dan gauw op website van TODI.

Een initiatie duik bij TODI bestaat uit:

  • Theorie
  • Oefensessie in het instructiebad
  • Snorkelsessie in het duikbassin
  • Duiksessie in het duikbassin

Dank je wel TODI voor deze uitnodiging. Het was een onvergetelijke ervaring!

Bekijk ook: Freediving try out bij indoor duikcentrum TODI