“De meeste duikers zien het niet als straf als ze langer moeten blijven” Niels van Fessem woont 3 jaar op Curaçao, en zou 9 april weer naar Nederland verhuizen. Sinds gisteren is de lockdown ingegaan. Hoe gaat het nu op het eiland?

Wanneer hoorde je het nieuws?

Ik kwam net boven na een duik, en toen kreeg ik het te horen van vrienden uit Nederland. Ik persoonlijk merk er tot op heden weinig van, alleen op de diverse Facebookgroepen die op Curaçao zijn, zie je soms wel wat paniek. Kan ik wel terug naar Nederland? Mogen mijn vrienden wel komen die net een ticket gekocht hebben? Hoelang gaat dit duren? Etc. etc.

Hoe sta jij er zelf in?

Zelf heb ik geen problemen met de lockdown, maar ik ben wel bang voor de economische gevolgen voor Curaçao nu er geen toeristen meer mogen komen. Dit zal een grote aderlating zijn voor de economische stabiliteit op het eiland denk ik. Ik heb nog niet veel vakantieduikers gesproken, maar de meesten zien het niet als een straf als ze langer moeten blijven.

Is er bij de supermarkten bij jullie ook een run op wc-papier?

Bij de supermarkten merk je wel de stress, maar dat is wel kenmerkend voor Curaçao. Zodra er paniek is, gaan mensen hamsteren in de supermarkt en is er een run op benzine. Ook zie je gelijk dat mensen er een slaatje proberen uit te slaan door overlevingspakketen aan te bieden op Facebook.

Lockdown Curaçao

Hebben jullie zelf extra ingeslagen?

Zelf hebben we alleen wat extra eten ingeslagen wat we kunnen invriezen, normaal doen we om de twee dagen boodschappen, nu hebben we alles voor een week meegenomen. Dus het is niet echt hamsteren zoals ik in Nederland zie gebeuren. Qua wc-papier: dit hadden we al genoeg! Mijn ouders zijn op visite dus we hadden al flink ingeslagen haha.

Anderen lezen ook:  Vacature Ardent: berger met interesse in techniek en/of duiken

9 april zou je terugvliegen naar Amsterdam. Heb je daar iets over gehoord?

Via de lokale radio en een persconferentie van de overheid kregen we te horen dat we gewoon terug kunnen vliegen. Van KLM zelf heb ik nog niks persoonlijk gehoord. Ook mijn ouders, die 26 maart terugvliegen, hebben nog niks gehoord van KLM zelf gehoord.

Dus nu is het gewoon afwachten?

Ik ga gewoon werken. Mijn ouders en vriendin gaan lekker vakantie vieren en zo veel mogelijk duiken waar het kan. Zelf moet ik nog veel oefenen met onderwaterfotogafie aangezien ik mij opgegeven heb voor het DUIKEN ONK Team!

Vanuit de regering Curaçao werd het volgende bericht:

  • De luchthaven HATO wordt gesloten voor alle verkeer vanuit Europa m.i.v 15 maart tot nader orde
  • Vanuit een operationele optiek en zinnige crew benutting hebben KLM en TUI aangegeven bij voorkeur volgens de bestaande schema’s te willen opereren
  • Conform de beslissing van de Raad van Ministers mogen geen passagiers worden meegenomen vanuit Europa m.u.v. bepaalde groepen zoals medische specialiste, ziekenverzorgenden en andere professionals.
  • De Raad van Ministers heeft besloten alle ingezetenen van Curacao, die al een beschikking hebben over een retourvlucht en terug willen keren naar Europa, hiervoor de gelegenheid krijgen. Dit wordt dagelijks geëvalueerd.
  • Alle passagiers die vanuit Curacao naar Nederland willen, zullen op de reguliere vluchten worden geaccommodeerd. KLM en TUI zullen de vluchten voorlopig continueren als geregelde diensten onder dezelfde vluchtnummers.
  • Cirkelvluchten AMS – BON/AUA – CUR blijven toegestaan. Passagiers vanuit BON/AUA naar AMS via CUR blijven in het vliegtuig en gaan NIET op de luchthaven HATO in transit.
  • De voorgestelde maatregelen gelden tot nader order.
Anderen lezen ook:  Vijf redenen om mee te gaan met de DUIKEN Lezersreis Zuid-Afrika 2023

TUI Coronavirus Faq

Lees ook: COVID-19: Preventieaanbevelingen voor duikers