Bij de oostkust van de Verenigde Staten denk je waarschijnlijk niet meteen aan exotische duiken in tropisch warm water. Niks is minder waar! Ruud Stelten duikt in North Carolina in heerlijk warm water op een wrak uit de Tweede Wereldoorlog. En dat is niet alles: daar leeft een enorme baitball én stikt het van de haaien!

Tekst en foto’s: Ruud Stelten

IIn North Carolina heb ik een paar dagen duiken gepland staan. Ondanks dat we hier redelijk ver van de Cariben af zitten, is het water door de Golfstroom vanuit het zuiden een aangename 26 graden en mooi helder. Duiken in North Carolina staat bekend om grote wrakken vol met leven. Een aantal zijn opzettelijk afgezonken om als kunstmatige riffen te dienen, maar er liggen ook talloze schepen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder drie Duitse onderzeeërs.

63 meter lang vrachtschip

De meeste wrakken liggen redelijk ver uit de kust en het is dan ook minimaal twee uur varen voordat je ter plaatse bent. Vandaag staat het wrak van de Caribsea op het programma. Dit 63 meter lange vrachtschip was onderweg van Cuba naar Virginia, toen het in 1942 door een Duitse onderzeeër werd getorpedeerd. Het schip zonk relatief intact, maar door de jaren heen is het steeds verder uit elkaar gevallen.

Het is dan ook niet de meest spectaculaire wrakduik die je ooit zal maken. Maar ik heb mooie verhalen gehoord. Het hoogtepunt van de Caribsea is ook niet het wrak zelf; op de stek bevindt zich een enorme bait ball, die tientallen zandtijgerhaaien en andere roofdieren aantrekt. Dat wil ik zien!

Anderen lezen ook:  Plannen voor nieuw onderwateronderzoeksstation op Curaçao

North Carolina

Morehead City

Met de kleine charterboot van Atlantis Charters en een select groepje van zeven duikers, varen we uit. We vertrekken nog voor zonsopkomst met de boot uit Morehead City. Het weer zit mee: er is weinig wind en de Atlantische Oceaan is zo vlak als maar kan. Na 2,5 uur varen komen we aan bij het wrak en wordt de boot eraan vastgemaakt. Ook zet de schipper samen met de duikgids een zogenaamde ‘Carolina Rig’ op.

Dit is een systeem van lijnen dat het makkelijk maakt om op open zee te water te gaan en af te dalen, zelfs met sterke stroming. Veiligheid staat voorop bij deze charter. We zijn zo’n 20 kilometer uit de kust, dus het is van groot belang om niet af te drijven. Als je om welke reden dan ook niet op het wrak terechtkomt of deze niet snel vindt, is het verstandig om de duik meteen af te breken en met een grote SMB op te stijgen.

Enorme bait ball

Eenmaal in het water blijkt de stroming mee te vallen. We dalen af tussen een twintigtal enorme barracuda’s. Het wrak ligt op zo’n 30 meter diepte en al snel zien we de contouren verschijnen. Dit is echter van korte duur, want de bait ball schiet langs en voor ik het weet, zit ik midden in deze enorme school vis. Eenmaal op de bodem aangekomen, kijk ik naar boven en zie een stuk of 30 haaien halverwege de waterkolom hangen.

Ik stijg een stukje op door de bait ball en zit meteen midden in de actie. De haaien schieten door de school heen, de ene na de andere. Ze worden vergezeld door barracuda’s, jacks en makrelen. Soms is de muur van vis zo dik, dat je de drie meter lange haaien pas op het laatste moment ziet. Alhoewel ze er angstwekkend uitzien met hun open bek en uitstekende tanden, zijn zandtijgerhaaien allesbehalve gevaarlijk.

Anderen lezen ook:  Duiken op de Um El Faroud in Malta

Ze zijn echter niet bang voor duikers en erg nieuwsgierig, dus ze naderen met enige regelmaat de dome van mijn camera tot enkele centimeters. Af en toe schiet er zelfs eentje van achteren langs me heen. Ik blijf twee duiken lang mid-water hangen, het schouwspel is zo spectaculair dat ik het wrak bijna vergeet. Moe maar voldaan keren we rond het middaguur weer terug naar de kust. Ik kan niet wachten wat de volgende dagen gaan brengen.

Helaas werkte het weer niet echt mee en kunnen we uiteindelijk maar een dag duiken. In het gebied liggen zoveel mooie wrakken, dat ik zeker nog een keer terug kom; misschien dat ik de afleiding van de haaien dan kan weerstaan!

North Carolina

Topspots North Carolina

U352

Zonder twijfel een van de grootste trekpleisters van de Outer Banks. De U352 is een Duitse U-boot uit de Tweede Wereldoorlog. Ze helt 45 graden naar bakboord en is 66 meter lang. De tijd heeft de buitenste romp behoorlijk aangetast, maar verder verkeert de sub in een goede staat. De commandotoren is nog geheel intact en is ook direct het hoogste punt van dit wrak, deze start op 27 meter. Diepte: 30 meter

W.E. Hutton (aka Papoose)

Het wrak van de Papoose is in werkelijkheid de W.E. Hutton. De 132 meter lange tanker ligt ondersteboven en je vindt een overvloed aan zeeleven. Zandtijgerhaaien hangen hier graag rond. Als je geluk hebt, kun je 15-20 exemplaren tegenkomen. Dankzij de gunstige ligging in het heldere water van de Golfstroom, 36 mijl uit de kust, is 30 meter zicht niet ongewoon. Je kunt het wrak penetreren als je daarvoor de juiste brevettering hebt. Diepte: 36 meter

Anderen lezen ook:  Antarctica - Witte wildernis

USS Schurz

Een klassieke wrakduik op een Duits kanonneerschip uit de Eerste Wereldoorlog. Het 77 meter lange schip is zeer mooi begroeid met onder andere kleurrijke gorgonen. Je vindt een rijk zeeleven en af en toe zwemt een haai langs. Bekijk de ketels, imposante boeg, kanonnen, anker en roer. Als je een scherp oog hebt, kun je nog munitie of patronen zien liggen. Diepte: 30 meter

Info North Carolina

Reis

Vanuit Amsterdam vlieg je met Delta in 12,5 uur naar Charlotte Douglas in North Carolina. Je maakt een tussenstop in New York.

Duiken North Carolina

Langs de kust van North Carolina zijn meerdere duikcentra, die eropuit gaan met groepen van 24 duikers. Voor een meer persoonlijke ervaring met een klein groepje en meer vrijheid tijdens de duiken, kun je het beste met een charterboot mee, te boeken via Mike en Nikki van www.nccoastallife.com

Ook interessant voor jou:

Ja, ik wil: freediven

Van fouten leren: Zonder lucht op diepte