De bevrijding van Walcheren is op 3 oktober 1944 gestart met een bombardement op de zeedijk van Westkapelle waarna op 1 november dat jaar de landing van de geallieerde op het strand van Westkapelle heeft plaats gevonden. 


Rondom Westkapelle is nog veel oorlogsmateriaal uit die periode te vinden. Als hard substraat is dit nu een solide basis voor veel onderwaterfauna.

Westerschelde en duiken

De Westerschelde is onder duikers geen populair water. De Westerschelde is een getijdenrivier waarin de sterke stroming elke 6 uur van richting verandert. Het zijn die stroming en de golven die stof van de zeebodem doet opwarrelen, wat het doorzicht onder water behoorlijk kan beïnvloeden. 
Ook algenbloei, als gevolg van temperatuursschommelingen in het water, kan hier een zeer nadelige invloed op uitoefenen. Het zicht kan, afhankelijk van het weer, de wind en de seizoenen variëren van minder dan een armlengte tot enkele meters. Bovendien is het alleen tijdens de kentering van deze stroom mogelijk om veilig te duiken.

Er kleven voor het sportduiken echter nog een aantal nadelen aan deze rivier. Zo wordt de Westerschelde omsloten door zeedijken met aan de voet van de dijk grove breuksteen of door hoge duinen met een breed strand. Voor een duiker, omhangen met 30kg aan duikflessen, lood en verdere uitrusting is dit een enorme barrière.

Toch weten sommige sportieve duikers met een goede conditie en veel enthousiasme hun weg naar de waterkant van de Westerschelde te vinden.
Een boot maakt het weliswaar makkelijker, maar je moet accepteren dat het zicht slecht kan zijn. 

Wat maakt het duiken dan zo interessant? Dat is voor ons de natuur en de geschiedenis. Met deze expositie maken sportduikers en onderwaterfotografen Astrid & Roel van der Mast het voor iedereen zichtbaar hoe de natuur met deze geschiedenis vergroeid is.

Anderen lezen ook:  Uitslag NK Onderwaterfotografie

 

De expositie wordt gehouden van 27 mei t/m 25 juni en op 2 locaties. Te weten;
– Dijk- en oorlogsmuseum het Polderhuis Westkapelle. Zuidstraat 154 -156, 4361 AK Westkapelle. 0118-570700. 
– Vuurtoren van Westkapelle. Zuidstraat 1, 4361 AJ Westkapelle

www.polderhuiswestkapelle.nl