In DUIKEN 5/16 lees je alles over de bekende ‘Vloek van de Farao’ en hoe je deze kunt voorkomen of verhelpen. Maar waar moet je nog meer op letten als je in Egypte bent? Duikmedisch arts Menno Gaastra vertelt. 

Hepatitis A
De vloek van de Farao is niet het enige gevaar dat je tegen kunt komen in Egypte. Helaas kan je ook slachtoffer worden van hepatitis A. Dit is een leverontsteking door het hepatitis A virus. Hiermee kan je in contact komen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. De verschijnselen zijn met name geelzucht. Het oogwit van je ogen kleurt dan geel. Verder ben je vermoeid, is er sprake van misselijkheid, koorts, minder eetlust en buikpijn. De klachten kunnen enkele weken tot maanden aanhouden. Hepatitis A is een zeer besmettelijke aandoening en alleen hygiëne is vaak onvoldoende. Vandaar dat het essentieel is je hepatitis A vaccinatie op pijl te houden. Dit is de enige manier om geen hepatitis A op te lopen.

Buiktyfus
Ook kan je slachtoffer worden van buiktyfus. Dit is een bacteriële infectie van voedsel en drank met de salmonella typhi bacterie. Het kan met name optreden bij het nuttige van onvoldoende gegaard vlees, kip of eieren of door het drinken van ongekookte melk. De verschijnselen zijn heftig en bestaan uit koorts, hoofdpijn, buikpijn en minder eetlust. Later treedt er ook sufheid op en rode vlekken op de buikhuid. Zoals eerder gezegd kunnen mensen zeer ziek zijn en bij uitgebreide klachten kan dit de dood tot gevolg hebben. Ook hier is het volgen van strenge hygiënische maatregelen belangrijk maar voorkomen doet dit de buiktyfus niet. Ook hier is net als bij de hepatitis A vaccinatie belangrijk, maar je moet beseffen dat dit geen 100% bescherming geeft zoals dat bij hepatitis A wel het geval is. Kortom, houd in Egypte de hygiëne goed in de gaten en wees er op bedacht geen uitdrogingsverschijnselen op te lopen. Als je last hebt van diaree is het verstandig niet te duiken. Door de diaree is je vochthuishouding al sterk verstoord en is de kans op het krijgen van decompressieziekte vergroot. Kortom, houd de vloek van de Farao in de piramide, maar laat hem zich niet uiten in ingewanden. Denk om goede vaccinaties en consequente hygiënemaatregelen.

Anderen lezen ook:  Zyban