Tip voor als je naar het strand gaat in deze tijd van het jaar: neem een zakje mee! Mocht je een nog levend zeepaardje vinden, dan kun je hem daarin, in een laagje zeewater, meenemen. Bij Ecomare zijn inmiddels twee zeepaardjes opgevangen in het Zeeaquarium.

Te koud

Er worden op het moment regelmatig zeepaardjes gevonden op het strand, zowel dood als levend. De twee zeepaardjes die nu in het Zeeaquarium zijn opgevangen, waren onderkoeld maar leefden dus nog wel. De temperatuur van het zeewater is in deze tijd van het jaar te laag voor deze diertjes. Ze worden inactief door de kou. Als ze nog leven, kunnen ze echter wel gered worden. Je hebt er alleen een waterdicht zakje voor nodig!

zeepaardjes

Overwinteren

Een zeepaard is een visjes met een aandoenlijk uiterlijk. In de Noordzee komen twee soorten voor: langsnuit- en kortsnuitzeepaardjes. Kortsnuitzeepaardjes zijn het meest algemeen en dit is ook de soort waarvan er nu twee exemplaren bij Ecomare worden verzorgd. De diertjes verblijven in een klein wandaquarium en krijgen mysis, heel kleine garnaaltjes, te eten. Vorig jaar hebben op deze manier vier zeepaardjes overwinterd bij Ecomare. Zij zijn in de tweede helft van mei door duikers weer teruggezet in zee.

Bron: Ecomare 

Leadfoto: Janny Bosman

Ook interessant voor jou:

Een Zeeuws zeepaardje in de gang

Onderwaterfotografie in Zeeland

 

Anderen lezen ook:  Belletje lellen: Visdeurbel voor Utrechtse vissen weer open