Een zwemsnorkel is anders dan een freedive- of duiksnorkel. Het zit op het midden van je voorhoofd. Verder heeft het een grote hoek zodat je met je gezicht recht kunt zwemmen. Dit is een trainingsmiddel wat helpt bij je zwemtraining en heeft vele voordelen.

Het maakt je een betere en efficiëntere zwemmer plus het traint een gedeelte van je ademhaling. Tijdens de vrije slag draait de zwemmer het hoofd opzij om in te ademen en vervolgens draait de zwemmer het hoofd omlaag in het water om door de neus uit te ademen. Dit zorgt voor afleiding. Niet iedereen duwt zijn hoofd ver genoeg opzij, waardoor de romp en heupen naar beneden zakken en de gehele zwemslag vertraagt. Door te trainen met een zwemsnorkel kan je je totaal concentreren op jouw optimale zwemslag. De ademhalingsconcentratie vervalt daarmee in zijn geheel. Hierdoor blijft je hoofd en lichaam stabiel in het water liggen. Het ademen door een snorkel kost wel inspanning en traint daardoor je longen lichtjes tijdens de training. Gebruik de zwemsnorkel als het buiten rustig water is. Golven kunnen water in de snorkel laten lopen. Na de warming-up kan je de zwemsnorkel opbergen in je zwemboei en verder gaan met de openwatertraining. In het zwembad vergt de training van het uitblazen van de snorkel als je een keerpunt maakt, wel enige oefening.

Hier zijn alle voordelen voor het gebruik van een zwemsnorkel:

  1. Brengt je slag in evenwicht, je balanceert de werklast aan beide kanten van je lichaam en je voorkomt overbelasting van een schouder. Dit kan ook door continu links en rechts te ademen.
  2. Moedigt je aan om je gezicht naar beneden te houden in de vrije slag.
  3. Dwingt je om een recht hoofd te houden en daardoor een rechte lichaamslijn in het water te krijgen.
  4. Een zwemsnorkel verstoort niet de juiste zwemtechniek.
  5. Het is mogelijk dat je sneller gaat zwemmen als je traint met een zwemsnorkel. Je realiseert een goede techniek wat meestal een efficiëntere slag betekent en daardoor word je sneller.
  6. Het helpt bij het corrigeren van zwemmers die hun heupen te hard naar buiten toe draaien bij ademhalen. Dit kan het over-rollen voorkomen.
  7. Een betere beenslag komt tot uiting. Velen hebben enkels die kruisen bij de beenslag, oftewel dit veroorzaakt een fladderende trapbeweging bij de ademhaling. Je blijft nu recht trappen en dat onthoudt je als je de zwemsnorkel afdoet.
  8. Helpt goed bij een beenprogramma met een plankje. Nu kan je je hoofd recht in het water houden, terwijl je helemaal concentreert op de beenbewegingen.
  9. Het verhoogt het watergevoel. Dit klinkt vreemd, maar zodra je de zwemsnorkel afdoet, ben je meer bewust van je slagbeweging, een soepelere armrotatie, je lichaamshouding krijgt aandacht en de zwemkick gaat regelmatiger.
Anderen lezen ook:  Van fouten leren: Plan je duik en duik dat ook

Als laatste onze tip: Zwem niet heel hard maar rustig aan met de zwemsnorkel en dan zul je merken dat je er veel plezier aan overhoudt.

Meer lezen over openwaterzwemmen, snorkelen of freediving? Elke maand lees je interessante rubrieken over deze watersporten in DUIKEN Magazine.