Eddy (53) was brandweerman (en duiker) in Nederland en ging voor een bezoekje aan een vriendin naar Bonaire. Hij werd verliefd op het eiland en besloot drie maanden later om terug te gaan naar Bonaire om Divemaster te worden. Dit beviel zo goed dat Eddy gelijk doorging met de opleiding tot Instructeur. Inmiddels is het vijf jaar later en is Eddy manager en Course Director bij Dive Friends Bonaire!  

Wat doet een Course Director? 

‘Een Course Director verzorgt PADI Instructor Development Courses (IDCs) en andere cursussen op Instructeursniveau. Course Director is binnen het recreatief duiken het hoogste Instructeursbrevet op beroepsniveau.  

Om Course Director te worden moet je een plek verdienen in de Course Director Training Course (CDTC). Je doorloopt een inschrijfproces waarbij je ervaring en lesdoelen worden bestudeerd en worden vergeleken met die van andere mogelijke kandidaten. Als je door de selectie van de aannamecommissie komt, word je door PADI uitgenodigd om deze opleiding te gaan volgen.  

In mei ben ik naar de Dominicaanse Republiek geweest voor de opleiding CDTC. Deze cursus wordt maar twee keer per jaar gegeven. Je wordt beoordeeld op je manier van lesgeven en op hoe je anderen beoordeelt. Het is een zwaar traject van tien dagen waarbij je veel moet luisteren. Ik heb mijn brevet gehaald!  

Afgelopen vrijdag zijn er twee duikinstructeurs die ik opgeleid heb, geslaagd! We kregen complimenten over hoe goed onze kandidaten waren voorbereid op hun IDC-examen en dat is zo leuk om te horen.  

Anderen lezen ook:  Informatiebord voor duikers

De IDC is een pittige opleiding van 12 aansluitende dagen. We doen ons best dit zo leuk en afwisselend mogelijk te maken omdat je als cursist toch elke dag enige tijd onder water doorbrengt. Aan het einde van de cursus komt een examinator van PADI langs. Mijn cursisten leggen examens af bij deze officiële examinator.’

Waarom is Dive Friends Bonaire de aangewezen plek om de opleiding te volgen tot Divemaster en/of Instructeur? 

‘We werken op het mooiste duikeiland met de beste crew die opgeleid is variërend van Divemaster tot (in mijn geval) Course Director. We hebben acht locaties waar we Divemasters kennis laten maken met alle aspecten van het duiken. Dive Friends Bonaire heeft een goed lopend internship programma en is flexibel met de startdata. Het voordeel van Dive Friends Bonaire is dat we een volledig programma aanbieden en het gebeurt regelmatig dat een Divemaster na de opleiding vraagt of hij/ zij langer mag blijven werken. 

Bonaire is een redelijk duur land en accommodatie en eten zijn prijzig. Dive Friends Bonaire is momenteel bezig om iets te regelen qua huisvesting. Het doel is dat mensen die bij Dive Friends Bonaire de IDC of de cursus tot Divemaster gaan volgen, voor een goede prijs een logeerplek hebben. Tot op heden gaan veel cursisten samenwonen om zo de kosten voor huisvesting te drukken.’ 

Kun je iets vertellen over de kosten voor de opleiding tot Divemaster en het IDC-traject?  

‘De opleiding tot Divemaster is acht weken en is onbetaald. De kosten voor de cursist zijn het vliegticket, de huisvesting en de kosten van PADI voor het materiaal en examen. Het bedrag is $663 en dit is all-inclusief. Je werkt voor de overige cursuskosten. 

Anderen lezen ook:  De juiste ademautomaat, maar welke?

In de eerste werkweek leert de cursist eigenlijk alles en de overige weken wordt er gewerkt om ervaring op te doen.  Er is ook een 10-daagse optie waarvan de kosten $1242 zijn, excl. PADI-fee. 

De opleiding tot Instructeur duurt 12 dagen en deze dagen breng je voornamelijk door in een klas. De kosten van de PADI-cursus inclusief examen zijn ongeveer $ 3200. Iedereen kan zich aanmelden om de IDC met ons te doen, zolang ze aan de eisen voldoen. 

Dive Friends Bonaire heeft regelmatig mensen nodig. Je ziet dat de mensen die werken in deze sector veel reizen en vaak wisselen van werkplek. Met deze diploma’s kan een Divemaster of duikInstructeur bijna overal in de wereld werken. Afhankelijk van je inzet en gedrag is er een grote kans dat je kan blijven bij Dive Friends Bonaire. Iedereen krijgt een proeftijd en daarna een contract volgens de regelgeving van Bonaire.’  

Tenslotte, wat is jouw favoriete duikduikplek op Bonaire? 

‘Mijn favoriete duikspot is een combinatie van twee plekken: de duik van La Dania’s Leap naar Karpata. Prachtig. Het duiken op Bonaire is geweldig en het teamgevoel bij Dive Friends Bonaire ook.’  

Belangstelling gekregen voor het IDC-traject?  

De startdata in 2023 zijn: 

  • 8 september 2023 
  • 20 oktober 2023 
  • 1 december 2023 
  • 26 januari 2024 
  • 12 april 2024 
  • 5 juli 2024 
  • 9 augustus 2024 
  • 20 september 2024 
  • 29 november 2024 

Mail voor meer informatie naar: CourseDirector@divefriendsbonaire.com  

 

 

 

Anderen lezen ook:  Duikcentrum de Grevelingen