Maurits was al werkzaam in de duikbranche toen hij lang geleden bij een goed duikcentrum in Egypte dacht: dit moet in Nederland toch ook mogelijk zijn. Een duikcentrum met alles erop en eraan direct aan het water. En dat is gelukt: samen met zijn vrouw Mieke runt hij Scuba Adventures Europe bij Duiklocatie Boschmolenplas. 

Het ís dus mogelijk! Een duikcentrum direct aan het water in Nederland. Vertel.  

De geschiedenis van Scuba Adventures Europe en Duiklocatie Boschmolenplas begint bij de oprichting van het duikcentrum Aegir Divecenter in 1972 door Jacques Berben in Stein. In 1998 startte ik daar met werken en ik nam het bedrijf in 2004 over. Maar er was niets te duiken. De duiker en de duikbranche veranderden. Om in de toekomst succesvol te blijven was een ding belangrijk: We moesten naar de duiker toe in plaats van de duiker die naar de winkel kwam.

In 2010/2011 werd ik benaderd door de eigenaar van Duikschool Stingray: ”Of ik de duikschool en het beheer van Duiklocatie Boschmolenplas van hem wilde overnemen”. Dit was de kans! Samen met mijn vrouw Mieke werden plannen gemaakt voor een eigen duikwater, een overzichtelijke duikwinkel, een vulstation, werkplaats en een horecafaciliteit. Na enkele jaren van bureaucratie en financiering konden we in 2020 starten met de bouw van een nieuw pand dat eind 2020 in gebruik werd genomen. Ondanks de beperkingen door de corona-uitbraak, blijft het duikcentrum zich in 2023 inzetten om het mooiste en meest uitgebreide duikcentrum van de Benelux te zijn. 

Anderen lezen ook:  The Wave

Welke faciliteiten biedt jullie duikcentrum? 

Een eigen duiklocatie (privéwater van 100ha), een vulstation perslucht tot 300 bar en verhuur van complete duikuitrustingen en losse uitrustingstukken. Ook hebben we een winkel met zeer ruim assortiment duik- en snorkelmaterialen. Daarnaast verzorgen we de servicedienst voor onderhoud en reparatie van ademautomaten, trimvesten, droogpakken, duikcomputers, fleskeuringen en duikpakken enz. En als klap op de vuurpijl een eigen horecagelegenheid met terras aan de Boschmolenplas.   

Hoe zit het met opleidingen? 

Wij hebben geen eigen duikschool (meer) maar faciliteren duikscholen en verenigingen d.m.v. duiklocatie en verhuur. Duikscholen, instructeurs en verenigingen komen naar onze duiklocatie en maken gebruik van onze faciliteiten. Ze hoeven zelf geen uitrustingen meer aan te schaffen, te onderhouden en het belangrijkste: geen natte spullen mee naar huis!  

Jullie hebben dus een ‘privé’-huisrif, dat is wel heel uniek! 

Klopt helemaal! Duiklocatie Boschmolenplas is een “attractiepark” dat is ingericht voor duikers. Onder het wateroppervlak vind je op verschillende dieptes onder andere ruime platforms, wrakken van schepen tot wel 18 meter lang, Replica ven de Santa Maria van Columbus, Replica van een Apache helikopter, een beeldengalerij en Kevin de Minion. Door het bijzonder heldere water is een zicht van 12 meter niet ongewoon.

Jullie hebben een eigen duikwinkel, wat verkopen jullie zoal? 

Een zeer ruim assortiment materialen van hoge kwaliteit voor snorkelaar ,recreatieve en technisch duiker. A-merken zoals Scubapro, Atomic, Oceanic, Bare, Suunto, Shearwater, OMS, Fourth Element enz. Voor droogpakken hebben wij ons gespecialiseerd in de topmerken DUI (Diving Unlimited International) en Bare. 

Anderen lezen ook:  Scuba Academie

Wat maakt jullie uniek in vergelijking met andere duikscholen? 

Natuurlijk de “5-eenheid” en onze decennia lange ervaring als duiker en professional in de duiksport. Wij willen graag onze fascinatie en passie voor de onderwaterwereld en de duikbeleving delen! Daarom adviseren wij onze klanten persoonlijk, als duikers onder elkaar, middels onze zeer ruime opgedane ervaring. Samen met de klant selecteren wij de duikuitrusting die het beste past bij zijn/haar duikavontuur. 

Meer informatie: duiklocatie Boschmolenplas!