Dive Systems is één van de grootste duikcentra op Malta en opende 40 jaar geleden in 1978 de deuren. Een interview met Claude Sciberras van Dive Systems.

Dive Systems is één van de grootste duikcentra op Malta. Hoe is het bedrijf gegroeid in de afgelopen jaren? Dive Systems is begonnen toen oprichter Paul Sciberras zijn schoenenwinkel veranderde in een duikshop in hoofdstad Valetta. Zijn schoonbroer begon tegelijkertijd wetsuits te maken: deze werden in de winkel verkocht. Paul begon kort daarna ook met het verhuren van apparatuur en het vullen van flessen.

En toen? Louis Sciberras, de broer van Paul, sloot zich aan bij het bedrijf en startte met het aanbieden van duikcursussen- en trainingen. In deze tijd waren op Malta maar een handvol bedrijven die dit hele pakket aanboden. Het familiebedrijf groeide zo hard om in 1988 een centrum met alle voorzieningen te bouwen in Tigne. In 2004 verhuisden we naar een groot duikcentrum in Sliema, waar we nu nog steeds zitten.

Hoe was het om in die tijd een duikcentrum te beginnen? Moeilijk – we zaten in een relatief nieuwe sector, waardoor we constant in gesprek waren met de autoriteiten. Toen Paul voor het eerst een aanvraag deed om een duikcentrum te starten, moest hij bijzondere maatregelen nemen. De student moest te allen tijde met een touw aan de instructeur vastgebonden zijn, bijvoorbeeld. Dit laat goed zijn hoe de overheid destijds over de duiksport dacht.

Had je last van concurrentie? Ook was het best lastig om altijd een voorloper te zijn met betrekking tot veiligheid en prijzen. Toen we begonnen waren er maar een paar duikscholen, nu zijn er meer dan 45 op het eiland. Voor ons was en is het belangrijkste dat de kwaliteit en veiligheid van onze duikschool goed is. We zijn hier voor de lange termijn: niet om snel geld te verdienen. Maar we doen het goed, aangezien we al veertig jaar bestaan!

P29 Patrol Boat, speciaal afgezonken voor duikers.

Hoe is duiken op Malta veranderd door de jaren heen? Toen we begonnen, stond het duiken op Malta nog in de kinderschoenen. De meeste duikers waren militairs of lokale speervissers. Het eiland was natuurlijk een Britse marinebasis. Toen het toerisme begon aan te trekken en duiken populairder werd, werd Malta erkend als een geweldige plek om te duiken. Het water is ontzettend helder, er zijn vele wrakken en prachtige vissen. De PDSA en de Tourism Authority maken zich hard om de onderwaterwereld te behouden. Ook wij helpen hierbij: we nemen verschillende initiatieven om onze impact op het milieu te verminderen en de toename van het onderwaterleven te stimuleren.

HMS Southwold gezonken in 1942, een wrak voor tech duikers.

Wat is je leukste herinnering tijdens je tijd bij Dive Systems? Ik maak elke dag positieve herinneringen: bijna elke duik die ik maak heeft iets gedenkwaardigs. Het trainen van nieuwe duikers is geweldig: om iemand te zien ontwikkelen van een angstige beginner naar een zelfverzekerde duiker, geeft mij de grootste voldoening. Het ontdekken van nieuwe duikplekken, het zien van mooie dingen onderwater, het terugzien van klanten die jaar na jaar terugkomen: dat is het mooiste bij Dive Systems. Daar is waar onze passie ligt: het heeft ons de afgelopen veertig jaar gedreven en zal dat ook blijven doen.

De Inland sea is een op natuurlijke wijze ontstaan zoutwatermeer op het eiland Gozo, dat door middel van een tunnel verbonden is met de zee.

Website: www.divesystemsmalta.com

Bekijk ook: 5 Topwrakken die je niet mag missen in Malta

Vijf must see Gozo voor ieder niveau

 

Anderen lezen ook:  Podcast: duiken op Malta en Gozo met Audrey Cudel