Spannende duiklocaties die flink van elkaar variëren, vind je op Gozo. Voor ieder niveau is er een betoverende hotspot. Natuurlijk ga je naar de Blue Hole en Inland Sea, maar sla tijdens je duikvakantie op dit zonnige eiland vooral deze 5 topsites niet over.

Tekst: Judith Rietveld  Foto’s: René Lipmann

5 MV karwela, de mooiste van de drie

In het schemerige binnenste van de ferry MV Karwela.

Diffuus licht dringt door de patrijspoorten en verspreidt zich in het schemerige binnenste van de MV Karwela. Een fotogeniek punt is de trap in het hart van de ferry. Het Duitse passagiersschip uit 1957 werd samen met de MV Cominoland in augustus 2006 afgezonken om een kunstmatig rif te creëren aan de zuidoostkust van Gozo. Er ligt hier nog een wrak; de ferry MV Xlendi, die in 1999 al werd afgezonken. Helaas ligt dit schip ondersteboven op de bodem en is niet zo heel interessant. Vanaf de kant is het 5 minuten uitzwemmen naar de MV Karwela.

Voor dit wrak is enige diepduikervaring een pre. De boeg rust op 39 meter en het dek begint op 33 meter. Op foto’s van een paar jaar terug is nog een vrolijk versierde VW Beetle te zien, maar van de auto is inmiddels weinig meer over. Behalve de mooie doorzwem binnenin is ook de buitenkant de moeite waard. Een donslaagje begroeiing heeft het wrak veroverd. Je scoort er vast en zeker enkele fraaie zeenaaktslakken.

Locatie: Ix-Xatt l-Ahmar Instap: trap, eenvoudig Diepte: 33-42 meter Niveau: Tech

4 Cathedral Cave, Adembenemende grot

Het uitzicht is overweldigend wanneer je parkeert bij de duikstek Cathedral Cave, ook bekend als de Blue Dome. Witte, schuimende golven beuken tegen de hoge kliffen. De brede kloof Wied il-Ghasri ligt wat meer beschut en is echt een plaatje. Dit is ook de instap voor de duiksite. Het is een klein stukje zwemmen langs de wand wanneer je de ingang van de Cathedral Cave bereikt. Op 6 meter diepte zwem je naar binnen en wanneer je opstijgt, snap je waarom het de kathedraal heet. Eenmaal met je hoofd boven water kun je vrij ademen en bevind je je midden in een grot waarvan de muren volledig bedekt zijn met kleurrijke zachte koralen, sponzen en gouden korstanemonen.

Anderen lezen ook:  Denemarken - Hindsgavl - Land van twee bruggen

Vergeet dus vooral niet om je lamp mee te nemen! Een mooie plek om foto’s te maken is onder de boog van de ingang: het zonlicht dat binnendringt door de vele gaten en spleten in het plafond zorgen voor mystiek blauw water. Ervaring is bij deze duik een vereiste want de uitstap is niet eenvoudig wanneer er stroming staat. Je dient namelijk eerst je vinnen uit te trekken en dan naar de trap te zwemmen. Het is aan te raden dit samen, tegelijkertijd met je buddy, te doen.

Locatie: Wied il-Ghasri Instap: natuurlijk uitgehouwen trap met aan het eind een verticale ladder Diepte: 15-40 meter Niveau: ervaren

3 Double Arch reef, natuurlijke bogen

Tijdens het droge seizoen, van mei tot september, wordt op veel plaatsen langs de kust van Gozo zout gewonnen. Het is een eeuwenoude ambacht die overgaat van vader op zoon en is nog steeds lucratief. Langs de kant van de weg bij onze duikstek Double Arch is een klein stalletje waar we als souvenir zakjes zout kopen. Om bij het water te komen lopen we voorzichtig over de richels van de zoutpannen naar de instap Washing Machine. Met stevige wind kan het hier flink spoken. Het kost je 12 tot 18 minuten uitzwemmen, maar twee natuurlijke bogen boven elkaar… het is een spectaculair gezicht. Deze rotsformatie en drop-off behoren tot de mooiste duiklocatie van Gozo! Als toetje zie je hier vrijwel zeker  barracuda’s in het blauw.

Locatie: Xwejni Bay Instap: over zoutpannen Diepte: 30-45 meter Niveau: ervaren

2 Fessej Rock, Cirkelend afdalen

Fessej Rock kun je vanaf de kant bereiken, maar ook wordt deze duikstek aangeboden per originele Luzzu, een typische Maltese vissersboot. De ronde, verticale rots steekt 15 meter boven water uit en loopt tot 50 meter door tot aan de zeebodem. In het blauw rondom Fessej Rock kom je jagende barracuda’s tegen, maar ook tonijnen laten zich hier zien. Naarmate je dieper gaat lijkt het zicht zelfs nog beter te worden, hoewel dit eigenlijk onmogelijk lijkt, je kunt al zo’n 30 meter ver kijken! Wanneer je niets wilt missen kun je het beste al cirkelend afdalen langs deze rots, waar in elk hoekje of gaatje wel iets bijzonders leeft.

Anderen lezen ook:  Algoritmes uitgelegd voor dummies

Locatie: Mgarr Harbour Instap: per boot Diepte: 25-50 meter Niveau: ervaren

1 Middle Finger, oog voor detail

Het is een en al rust op het afgelegen, platte rotsplateau dat toegang biedt tot deze duikstek. Je hoeft maar een klein stukje uit te zwemmen en je wordt meteen omringd door het rijke onderwaterleven. Een grote school Jacks patrouilleert in het ondiepere gedeelte van de duiksite en dankzij het heldere water kun je de pinnacle niet missen. De top van Middle Finger ligt op 12 meter en neemt in breedte toe naarmate je dieper gaat. Het diepste punt ligt op 40 meter. Macrofotografen kunnen zich hier helemaal uitleven want er valt van alles te ontdekken op de rotsen die begroeid zijn met felrood en geel zacht koraal waartussen tientallen kokerwormen oppoppen. Let goed op: schorpioenvissen zijn hier in bosjes tegelijk te ontdekken. Zie je er eentje, dan zit er een paar centimeter verderop waarschijnlijk nog een, en nog een… Wat dieper vind je murenen die je met hun boze blik verwelkomen, maar daarnaast heb je kans om kreeften of octopussen te zien. Duikers met scherpe ogen vinden waarschijnlijk ook het zeepaardje dat deze duiksite als thuis ziet.

Locatie: Ghajnsielem Instap: eenvoudig, twee lage trappen Diepte: 12-40 meter Niveau: eenvoudig

Duikcentrum Gozo en Malta 

St Andrew’s Divers Cove, www.gozodive.com

Maltaqua, www.maltaqua.com 

Dive Systems Malta, www.divesystemsmalta.com

Bekijk ook:

Anderen lezen ook:  PHIDEX 2021 duikt in een digitale onderwaterwereld