In de onderwaterfotografie is groothoek toch wel mijn ding. Zeker als ik in Nederland duik! De sfeer van het onderwaterleven in combinatie met de groene kleur, wordt hiermee het beste overgebracht. Tijd voor een mini-vakantie in Zeeland.

Tekst en foto’s: Janny Bosman

Het is net voorjaar en ik kijk ernaar uit om weer mooie duiken te gaan maken. Mijn fisheye-objectief gaat mee en ik hoop op een beetje goed zicht. De eerste duik maken we bij Dreischor Parking in de Grevelingen. Ik val met mijn neus in de boter, want het zicht is inderdaad goed en in het ondiepe deel staan prachtige wieren.

Met het zonnetje erbij geeft dit leuke sfeerplaatjes. Qua leven valt het helaas nog wat tegen, maar de watertemperatuur is dan ook nog maar zeven graden. Boven water is het een stuk aangenamer en is het heerlijk toeven in het zonnetje na de duik.

Doen Een dagje Vlissingen.

De vakantiestemming is hiermee compleet en we nemen ons voor om één duik per dag te doen en verder te genieten van de omgeving en het mooie weer. De volgende dag maken we een duik bij Dreischor Gemaal. Door allerlei omstandigheden is het al een tijdje geleden dat ik hier ben geweest. Ook hier is het prachtig in het ondiepe deel en ik kan mij uitleven met het maken van foto’s.

Het Gemaal blijft een fotogeniek object, geen wonder dat deze duikstek populair is. Vervolgens duiken we op de laagwaterkentering bij St. Annaland in de Oosterschelde. De gele sponzen zijn prachtig en we spotten veel kreeft, dat geeft een goed gevoel. Stiekem hopen we nog op een snotolf, maar helaas zien we deze niet. Zeesterren zijn er genoeg waarvan enkele voortplantende exemplaren. Bijzonder om te zien, wetende dat dit maar in een korte periode in het voorjaar voorkomt.

Wat een goed teken! Overal spotten we kreeften. Dat geeft nog eens een goed gevoel.

BN’ers bij de Bergse Diepsluis

Ondertussen zie ik steeds meer foto’s op Facebook van snotolven bij de hangmosselculturen van de Bergse Diepsluis. Uiteraard willen wij deze ook bewonderen en besluiten om daar maar eens een duikje te maken. Wat doen we, ernaartoe zwemmen of een stuk lopen over de dijk?

Anderen lezen ook:  Koraal wordt ziek van het plastic dat wij overal dumpen

Het is al even na de laagwaterkentering en dat wordt dus klauteren over de keien op onze oude dag. Geen goed plan! Daarom besluiten we dan ook onder water naar de hangmosselculturen te zwemmen, dat is ongeveer 15 minuten heen en 15 minuten terug.

De hangmosselculturen zijn prachtig begroeid en zijn een lust voor het oog.

De hangmosselculturen zijn prachtig begroeid en zijn een lust voor het oog. En dan is daar de ontmoeting met zelfs twee snotolven, prachtig oranje gekleurd. Het zijn kleine mannetjes in paaikleed die wachten op een vrouwtje.

Achteraf blijkt dat deze snotolven echte BN’ers zijn geworden. Wekenlang komen ze elke dag wel een keer voorbij op Facebook. Veel duikers moeten goede herinneringen aan ze hebben, wij zeker. Deze mini-vakantie in Zeeland bevestigt voor mij weer mijn voorliefde voor groothoek: ik ga naar huis met schitterende platen!

mini-vakantie in Zeeland

De beroemde snotolf van Zeeland! Facebook stroomde vol met foto‘s van dit mannetje.

Ook interessant voor jou:

Sepia, eyecatcher in Zeeland, mis ze niet!

Zeeland duiken: Kijkuitpolder ook voor familie