In het Westelijk Havengebied van Amsterdam worden nieuwe technologieën ingezet om drugsduikers op te sporen. Duikers die drugs onder schepen vandaan proberen te halen, krijgen het steeds moeilijker dankzij een innovatief systeem van onderwatermicrofoons en drones.

High-Tech opsporing: onderwatermicrofoons en drones

Drugs worden vaak in containers op schepen gesmokkeld, maar criminelen verstoppen cocaïne ook steeds vaker in de scheepsromp of bij de schroeven. Hoe vaak dit precies gebeurt, is moeilijk vast te stellen. Deze manier van smokkelen hangt vaak samen met de lading. In het Westelijk Havengebied, waar relatief minder containers zijn, wordt deze methode vaker gezien bij bulkschepen die grote ladingen zoals kolen of zand vervoeren.

Na detectie volgt tracking

Wanneer de onderwatermicrofoons een duiker detecteren, wordt direct een drone van de douane ingezet. Deze drone volgt de duiker tot hij aan land gaat, waar een auto van de douane of politie klaarstaat om hem op te pakken. Dankzij warmtecamera’s kunnen de duikers onder water nauwkeurig gevolgd worden, waardoor ontsnappen onmogelijk is.

Toekomstplannen en uitbreiding

Het exacte moment waarop het systeem operationeel wordt, is nog niet bekend. Wel is het de bedoeling om op termijn een groot deel van het Westelijk Havengebied in de gaten te houden. Naast onderwatermicrofoons wordt er ook gewerkt aan sonarapparatuur om scheepsrompen op afwijkingen te scannen. De inzet van deze geavanceerde technologieën laat zien dat de strijd tegen drugssmokkel in de Amsterdamse haven voortdurend evolueert. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ontdek hoe innovatie de veiligheid op het water vergroot.

Lees in editie 07 meer over hoe drugsduikers opgespoord worden!

Anderen lezen ook:  Duikcentra Curaçao gaan strijd aan met koraalziekte SCTLD: smeren maar!