Eind januari had Duiken contact met Jarco Havermans, dierverzorger van Ecomare, Texel.  Jarco vertelde dat het een drukke tijd was qua zeehondenopvang van met name de jonge grijze zeehond.

‘Ook jonge, gewone zeehonden krijgen het door kou en storm nu lastig en worden ziek of raken gewond. Dat betekent dat we nu veel op het strand zijn voor markeren en observeren van dieren, en er ook in de opvang veel dieren liggen.’ 

Door Harriët Plantinga  

Wanneer worden de pups van de grijze zeehond geboren?  

Het geboorteseizoen van de grijze zeehond in Nederland loopt van half december tot half januari ongeveer. Deze pups wegen bij de geboorte een kilo of 8-12 en hebben een lange, witte vacht (grijze zeehondenpups worden ook wel witjes genoemd). Pasgeboren dieren worden 3 weken gezoogd door de moeder en daarna alleen gelaten, ze gaan dan vervolgens verharen (met de lange, witte vacht kunnen ze niet goed zwemmen) en ook dat duurt een week of 3. Als ze (groten)deels verhaard zijn gaan ze te water en op instinct leren jagen. In Nederland leven naast de grijze zeehonden ook gewone zeehonden, die worden in de zomerperiode in juni/juli geboren. 

Leven de jonge grijze zeehondjes in een groep of alleen? 

Grijze zeehonden laten hun pups geboren worden op hoge zandplaten (die dus bijna nooit overstromen bij storm en hoog water) en liggen dan in groepen bij elkaar. Als de pups gespeend en dus zelfstandig zijn begint voor de volwassen dieren direct de paartijd. Zeehonden jagen alleen maar rusten vaak samen in groepen.  

Anderen lezen ook:  OSV Quintus maakt tropenduik in eigen land

Wat voor klachten krijgen ze door de kou? 

Als het koud is vraagt het lichaam meer energie, en als je dan niet voldoende eet ga je sneller gewicht verliezen dan wanneer het warm is. 

Wat gebeurt er als ze in een storm komen? 

Grijze zeehondenpups die nog niet helemaal verhaard zijn kunnen door de lange vacht dus niet zo goed zwemmen, en zullen dus het liefst op het strand liggen. Als het stormt is er door hoog water vaak weinig ruimte op het strand om te gaan liggen. Grijze zeehonden kunnen goed klimmen en gaan bij storm dus vaak echt in of op het duin liggen. 

Wat doen jullie op het strand? 

Als we een melding van een grijze zeehond op het strand krijgen gaan we daar even kijken. Zien we daar een witje (mogelijk nog moederafhankelijk dier) dan gaan we het dier wegen en 24 uur observeren om te zien of het moederdier terugkomt. Als we daar een al deels verhaarde pup zien dan gaan we als er geen secundaire problemen (zoals verwondingen) zijn ook markeren en observeren. 

Hoe herken je een zieke zeehond op het strand? 

Zieke zeehonden op het strand zijn vaak te herkennen aan bloed rond de bek en bij de flippers en een zware ademhaling. 

Hoeveel dieren liggen er nu in de opvang? En voor hoeveel dieren is er plek? 

In de opvang liggen op het moment 6 jonge grijze zeehonden en 9 jonge gewone zeehonden. Plek is een relatief begrip als je in een wildopvang werkt. Een dier wat hulp nodig heeft kun je niet laten liggen omdat er geen plek is, dus dan wordt er plek gemaakt maar normaal gesproken hebben we verdeeld over de verschillende opvangfases plek voor ongeveer 40 zeehonden. 

Anderen lezen ook:  Is je duikbuddy een stresskip?

Foto’s aangeleverd door Ecomare