Binnenkort krijg ik een staaroperatie: de lens in mijn linkeroog wordt vervangen door een EDOF lens.

Kunt u uitleggen hoe lang ik moet wachten voordat ik weer kan gaan duiken na de operatie? Er lijkt wat onenigheid te zijn over deze kwestie, variërend van 2 tot 6 maanden.

Het antwoord van Menno Gaastra: 

Bij staar (cataract) is er vertroebeling van de lens in het oog opgetreden. Hierdoor kan je niet meer goed scherp zien. Ook kleuren worden doffer. De behandeling bestaat uit het vervangen van de lens.

In Nederland gebeurt dit zo`n 200.000 keer per jaar. Dit maakt de ingreep de meest uitgevoerde operatie. Je kan verschillende lenzen implanteren. Ook per oog. Bijvoorbeeld een voor dichtbij en een voor veraf. Ook zijn er multifocale lenzen. Die werken meer als je eigen oog. Hiermee kun je op diverse afstanden scherp zien.

Bij EDOF ( extended depth of focus) lenzen kun je veraf scherp zien en op tussenafstanden. Bijvoorbeeld op je computer. Lezen lukt niet. Daar heb je dan weer een aparte bril voor nodig.  Het is dus echt iets anders dan een multifocale lens. Bij de operatie wordt een klein sneetje gemaakt in het lenskapsel. Via dit sneetje wordt de vertroebelde lens verwijderd en de nieuwe lens geplaatst.

De genezing kan voorspoedig plaats vinden als er geen infecties optreden. Met name het klaren van je masker verdient extra aandacht. Als er een squeeze ontstaat in je duikmasker wordt er extra aan het oog “getrokken” en dat kan het gemaakte sneetje weer open trekken. Daar ziet je natuurlijk niet op te wachten. Vandaar dat het handig is dat je wacht met duiken tot het oog weer goed genezen is. In het algemeen is het advies 4-6 weken te wachten na de lensoperatie voor je weer veilig kan duiken. 

Anderen lezen ook:  Ontsteking in schouder

Foto’s Shutterstock