Je was precies op tijd: stapte uit het vliegtuig, ging op zoek naar je reistas met je duikapparatuur en moest bijna huilen van opluchting toen je hem zag liggen op de bagageband. We gaan in op duiketiquette in het duikcentrum.

Toen je aankwam bij het hotel , pakte je de sleutel maar ging niet naar je kamer: je haastte je eerst naar het duikcentrum met je Advanced Open Water certificaat tussen je tanden geklemd. Je hoorde uiteindelijk dat er een wrakduik was gepland voor de volgende dag, en boekte een plekje.

Mag ik je logboek even zien?

Zodra de jongedame achter de balie het woord uitsprak viel er een beladen stilte in het duikcentrum. Je had het gevoel dat je flauw ging vallen, en trok wit weg voor de neus van een 20- jarig meisje.

Ja, duikcentra hebben iets met logboeken, vooral de papieren variant. Ze zijn gek op logboekhouders, ze houden ervan door de bladzijdes te bladeren, ze te downloaden, en te giechelen over rare stempels. Ze willen persé weten waar je de laatste keer hebt gedoken. Het is geen nieuwsgierigheid, het is alleen voor je eigen veiligheid en die van je duikbuddy’s. Als je geen logboek hebt kan het zijn dat ze je vragen een checkduik te doen.

Controleduiken

Het woord logboek maakt mensen al nerveus, maar het woord checkduik roept angst, paniek en boosheid op. Zeker wanneer je uit Zuid-Europa komt. Als je uit Noord- Europa komt zal je wat voor je uit mompelen maar uiteindelijk instemmen.

Verklaren dat je geen enkele intentie hebt om wat dan ook maar te laten zien aan wie dan ook maar is geen goed antwoord. Je zult niet mee mogen doen aan een duik met een gids, en ook zal je geen fles en lood krijgen als je van plan bent om een soloduik te maken. Een jonge instructeur beantwoorden met: “Je was nog niet eens geboren toen ik al leerde om mijn masker te klaren!”, zal je niet helpen je doen te bereiken.

Anderen lezen ook:  Podcast: De perfecte trim en uitloden

duikcentrum

Te veel gevraagd

Duikers hebben over het algemeen het vermoeden dat divemasters de beste duikstekken geheim houden, voor hun eigen plezier. Dit is hetzelfde als geloven dat een Netflix directeur zichzelf opsluit en helemaal alleen films gaat kijken. Divemasters zouden kunnen liegen als je ze vraagt wat hun favoriete duikstek is. Als jouw technische vaardigheden niet goed genoeg zijn, zouden ze kunnen liegen en een eenvoudigere duikstek kunnen voorstellen. Het is niet hun bedoeling je te misleiden, ze zijn gewoon vriendelijk: ze willen niet dat je jaloers bent.

Bovendien moet je Europa en Afrika niet verwarren met de VS: divemasters serveren je geen thee of koffie op de boot en ze maken je uitrusting niet voor je klaar.

Ruimte in het duikcentrum wordt bepaald door een contra-intuïtieve regel

Het is een universele regel: het horizontale oppervalk is omgekeerd evenredig met de afmeting van het duikcentrum. Je komt er al snel achter dat de grootste duikcentra, en boten, kleiner lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Dit komt doordat je je hele uitrusting overal verspreid. Wanneer je meteen je apparatuur klaarzet in de jou toegewezen ruimte zal er iets wonderbaarlijks gebeuren: je zult meer ruimte hebben om te staan en zitten.

Dit verbetert ook de goede sfeer en voorkomt dat mensen struikelen op de onvermijdelijk natte vloer. Hoewel de vloeroppervlakken bedekt zijn door kilometers tapijt en rubberen matten zijn ze glibberig en, statistisch gezien, de drukste plekken, waar mensen op blote voeten lopen of op teenslippers.

Hoewel het verspreiden van je uitrusting een gevaar oplevert voor de veiligheid helpt het wel bij het opbouwen van sociale contacten. Het blijkt dat veel huwelijken tussen duikers ( een verbinding die wettelijk erkend wordt in veel landen) zijn ontstaan als gevolg van het per ongeluk pakken van iemand anders materiaal. Echter, een week lang duiken met flippers die twee maten kleiner of groter zijn dan die van jou kan een negatief effect hebben op je comfort en veiligheid. Denk erom dat je ook per ongeluk de uitrustig kan pakken van iemand die je niet mag.

Anderen lezen ook:  Ocean Encounters Curaçao 

duikcentrum

Huurmateriaal

Huurmateriaal is uiteraard gebruikt materiaal. Nieuw huurmateriaal vind je alleen maar als het zojuist is vervangen of als een duikcentrum nog maar net open is. Je zou met het materiaal moeten omgaan zoals je doet met oude mensen – op de juiste manier en met respect. Net zoals mensen eerder hun sigarettenpeuken en afval op straat gooien als deze al vies is, zo zullen ze ook eerder slecht omgaan met versleten materiaal. Je zou egoïstisch kunnen denken dat je dit mag doen omdat het toch niet van jou is.

Defecte en slecht behandelde apparatuur kan wraak nemen op duikers. Los van goede manier en respect voor ouderen zal voorzichtig omgaan met je apparatuur garanderen dat je dat je overleeft in een vreemde omgeving. Je moet het inleveren in de staat waarin je het ontving. Goed uitgespoeld, als dat mogelijk is.

Spoelbakken

Het spoelgebied van een duikcentrum is als een porseleinwinkel, hier moet je het aller voorzichtigst zijn. Zeezout, zand, bacillen en lichaamsvloeistoffen kunnen zorgen voor storing in de apparatuur en genante momenten. Onthoud dat duikcentra vaak geen ontsmettingsmiddelen gebruiken vanwege het milieu. Los van het chloor, als je je behoefte hebt gedaan in je duikpak spoel het dan niet samen met maskers en ademapparaten uit, alsjeblieft! Spoel ook je duikschoenen niet samen met trimvesten en ademautomaten: zand en precisie technologie gaan niet samen. Het is waar, je behoefte doen in je duikpak wordt zelfs aangeraden als je het heel koud krijgt, maar niemand wil naderhand in contact komen met jouw plas.

Als je een auto huurt op het vliegveld plas je normaal gesproken niet op de stoelen of matten. Dit zou ook moeten gelden voor gehuurde duikpakken. In je eigen auto, of duikpak, kun je doen wat je wilt maar niet als er een gezamenlijke spoelbak is. Als je je eigen duikpak hebt, spoel het dan afzonderlijk. Wat als je je behoefte hebt gedaan in een huurpak? Ik begrijp dat het moeilijk is om dit op te biechten, maar je zou het afzonderlijk moeten spoelen en vragen om zeep en een ontsmettingsmiddel.

duikcentrum

Advies voor de experts

Als je geloofwaardigheid is gebouwd op je rigiditeit zie je misschien niet het feit dat duikers gewoon plezier willen hebben en stress achter zich willen laten. Ze houden niet van een dictatoriale checkduik, zeker niet als je hiervoor de prijs rekent van een standaard duik. Mensen aan de balie behandelen alsof ze een nummer zijn, is een van de meest gevaarlijke wereldwijde trends.

Leveren van gereviseerd en goed onderhouden materiaal is een goed begin als je jezelf wilt omringen met glimlachende mensen en wrok wilt vermijden. Het is bovendien een simpele strategie om juridische stappen te voorkomen.

Ik heb nog nooit een geval van mononucleosis, of ebola, gezien dat te wijten was aan ademautomaten die als slakken in spoelbakken liggen, maar een klein beetje bicarbonaat ( natuurlijk desinfectiemiddel) is een welkome attentie. Twee spoelbakken, een voor vinnen, sokken en pakken, en een voor trimvesten, ademautomaten en maskers, zijn beter dan een. Een douche met een stuk neutrale zeep waar duikers het duikpak dat het “ongelukje” heeft ondergaan kunnen spoelen, zal je duikcentrum achttien sterren opleveren.

Bron: DAN Alert Diver

Bekijk ook: Het ultieme fitnessprogramma voor duikers