De keuze uit duiktassen & co is enorm. In dit overzicht zul je zien dat er voor elk transportprobleem een oplossing is.

De ideale duiktas weegt niets, je kunt er een complete uitrusting in kwijt en al valt hij drie meter naar beneden, dan nog zijn al je dure spullen goed beschermd. Droom lekker verder! Want nee, zo’n duiktas vind je nergens.

Maar als je je vooraf bedenkt waarvoor je de tas nodig hebt en je goed laat informeren in de duikwinkel, dan vind je zeker een tas die aardig in de richting komt.

Hoe bepaal je hoe groot de tas moet zijn? Als je een warmwaterduiker bent, dan heb je vaak genoeg aan een inhoud van 80 liter. Duik je vooral in koud water, dan ben je beter af met 100 tot 120 liter.

De tas moet ook niet te groot zijn, want luchtvaartmaatschappijen stellen limieten aan de afmetingen en het gewicht. En tot overmaat van ramp veranderen die limieten nog wel eens.

Tas op wieltjes

Populair, zeker onder reizigers die het vliegtuig pakken, zijn de rolkoffers of tassen op wieltjes. De Roller Bag  van Tusa bijvoorbeeld. Een hele ruime tas waar je een complete duikuitrusting in kwijt kunt. Onze hoofdredacteur heeft deze tas ook in bezit en gaat altijd mee!

Deze roltassen zijn er in allerlei varianten. Het voordeel is dat dit type tas een stabiele ‘bak’ van kunststof heeft zodat de inhoud beschermd is.

De Roller Bag van Tusa

Een ander voordeel is het uitschuifbare handvat waaraan je de tas mee kunt nemen. Dat is zeker handig als je een stuk moet lopen met een zware tas. Belangrijk is wel dat de wieltjes geschikt zijn voor de ondergrond waarover je de tas achter je aan trekt. Kleine gladde wieltjes zoals we die kennen van het inline-skaten, zijn geweldig op de gladde vloer van een luchthaven.

De Explorer II Folder van Aqua Lung

Maar zodra de ondergrond zanderig en erger nog, hobbelig wordt, heb je meer aan grotere, gestructureerde wieltjes. Een opvouwbare roltas zoals de Explorer II Folder van Aqua Lung en de Cruise Backpack Roller van Mares zijn aan boord van een liveaboard en ook thuis het makkelijkst op te bergen.

De Cruise Backpack Roller van Mares

Een variant op dit type is een hybride tas, zoals de Dry 120 van Scubapro. Deze heeft wieltjes en schouderbanden zodat je hem op de rug kunt dragen als rollen niet meer lukt.

duiktassen

De Dry 120 van Scubapro

Rugzak

Als je sterk bent of als je uitrusting niet veel weegt zoals bij het freeediven, dan ben je met een rugzak vaak beter af – die is namelijk veel lichter. Belangrijk is dat je goed oplet dat de schouderbanden comfortabel zijn en dat een deel van het gewicht op de heupen rust. De tas moet dus lang genoeg zijn. Een kwestie van proberen. Een voorbeeld is de Drypack van Fourth Element.

De Drypack van Fourth Element

Duffeltassen

Deze tassen lijken op het eerste gezicht op de rugzakken, maar zitten anders in elkaar. Het zijn grote cilindrische tassen met aan de bovenzijde een ritssluiting. Je kunt de tas aan de sterke hengsels dragen of over je schouder.

De Expedition Duffle Bag van Fourth Element

Sommige tassen hebben ook een speciale schouderband zoals de Expedition Duffle Bag van Fourth Element. Het zijn net gepimpte plunjezakken. Vaak zijn deze tassen aan boven- en onderzijde ook voorzien van een handvat zodat je hem op allerlei manieren kan tillen en makkelijker kunt opbergen.

Anderen lezen ook:  App voor eikapsels van haaien en roggen

Een klassieker is de Bag Classic van Aqua Lung. Deze fabrikant levert ook de duidelijke modernere Explorer II Duffle Pack, die in zes kleuren verkrijgbaar is.

De Bag Classic van Aqua Lung

De Explorer II Duffle Pack van Aqua Lung

Handbagage

Tassen die dermate klein zijn dat je ze ook mee aan boord van een vliegtuig mee kunt nemen, worden vaak ‘carry-on’ tassen genoemd. De afmetingen van dergelijke tassen en koffers zijn zodanig dat je ze in de bagagebak boven je hoofd of onder de stoel voor je kwijt kunt.

De Explorer II Carry-on van Aqua Lung

duiktassen

De Cruise Journey-rugzak van Mares

De Travel Backpack van DAN

Hieronder vallen niet alleen tassen als de Explorer II Carry-on van Aqua Lung, de Cruise Journey-rugzak van Mares en de Travel Backpack van DAN, maar ook zachtere varianten als de Argo van Fourth Element Goede tip: als je een iets grotere zachte tas niet al te vol pakt, past hij ook in de bagagebak.

duiktassen

De Argo van Fourth Element

Kleine oplossingen

Het probleem van een grote tas is vaak dat je niet kunt vinden wat je nodig hebt. Zo onoverzichtelijk! Een duiktas kan dus het beste meerdere vakken hebben. Maar er zijn ook kleinere tassen met diverse vakken die je zo kunt inpakken dat je overal makkelijk bij kunt.

duiktassen

De Drysacs van Fourth Element

De Drysacs van Fourth Element bijvoorbeeld. Op de boot of in het duikcentrum kun je daarin kwetsbare delen van de uitrusting of kleine spullen opbergen. Dat geldt ook voor de Mask & Snorkel Combo Bag , een sterke, handige tas die speciaal is gemaakt om masker, snorkel en kleine spullen in mee te nemen.

De Mask & Snorkel Combo Bag van Scubapro

Exoten

Exoten zijn tassen die voor een heel ander doel zijn ontwikkeld of vanwege nieuwe materialen van de norm afwijken. Hieronder vallen bijvoorbeeld tassen waarin je spullen droog blijven of waarin je natte materialen kunt meenemen zonder de hele omgeving onder water te zetten.

duiktassen

De Cruise Dry Attack Titan van Mares

Voorbeelden zijn de Cruise Dry Attack Titan van Mares en de Argo, die we al eerder noemden. Deze laatste tas is vernoemd naar een droogpak van Fourth Element en is groot genoeg voor droogpak en onderpak.

Anderen lezen ook:  De juiste ademautomaat, maar welke?

Heel anders zijn de zogenoemde meshbags. Daar komt niet alleen water in, maar het gaat er ook weer uit. Zo kan de inhoud sneller drogen.

De Adventurer Mesh Duffle van Aqua Lung

De Dry Mesh Backpack van Tusa

Voorbeelden zijn de Adventurer Mesh Duffle van Aqua Lung en de Dry Mesh Backpack, een multifunctionele rugzak van Tusa. Deze laatste bestaat uit zwart materiaal met daarin een blauwe waterdichte rugzak die uitneembaar is. Het beste van twee werelden dus.

De Fat Max van Stanley

Heb je liever een solide kist die je makkelijk mee kunt nemen in de auto, dan zijn de gereedschapskisten van Stanley, zoals de Fat Max, een mooi alternatief. Dergelijke kisten zie je tegenwoordig overal op de duiklocaties.

De Hipbag van Trshbg

Redelijk nieuw zijn de tassen die niet bedoeld zijn om je spullen in te vervoeren, maar om afval uit het water, zoals plastic, mee te nemen. Een voorbeeld is de Hipbag van Trshbg. Nee, geen schrijffout, het merk heeft uit het Engelse woord trashbag simpelweg de klinkers weggelaten. Voordeel is dat deze tas tegen het lichaam aan ligt en je dus niet hindert tijdens het zwemmen.

Het Collecting Net van SSI/Blue Ocean

De Ocean Clean Up Bag van Scubapro

Ook heb je de Ocean Clean Up Bag van Scubapro die vanaf juli verkrijgbaar zal zijn en het Collecting Net van SSI/Blue Ocean en de Ocean Debris Bag  van Fourth Element. Ze dienen hetzelfde doel en deze clip je aan je BCD.

duiktassen

Ocean Debris Bag van Fourth Element

Meer info op:

Aqua Lung, www.aqualung.com

Anderen lezen ook:  Doorduiken met de Procean B200 onderpak

Fourth Element, www.fourthelement.com

Mares, www.mares.com

Scubapro, www.scubapro.com

SSI, www.divessi.com

DAN, www.daneurope.org

Stanley, www.stanleyworks.nl

Trshbg, www.trshbg.com

Tusa, www.tusa.com