Als duiker waardeer je het onderwaterleven en wil je waarschijnlijk jouw steentje bijdragen om de koralen en oceanen te behouden. Er is maar één planeet en toerisme is een zeer vervuilende industrie. Dit wil niet zeggen dat jij niet meer kan genieten van een mooie duikvakantie. Met onderstaande tips maak jij jouw komende duiktrip zo duurzaam mogelijk.

 

Duurzaam reizen: Vliegtuig, trein of auto?

Als je in Europa op vakantie gaat kun je kiezen voor een reis per vliegtuig, trein of auto. Indien mogelijk reis je het best per trein of touringcar om jouw voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Mocht je verder weg willen reizen, zoals een duikvakantie naar Thailand, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om minder vaak een lange reis te maken. Spaar je vakantiedagen op en ga als het kan een paar weken, zodat je niet twee of meer keer per jaar hoeft te vliegen. Daarnaast geniet je zo nog langer van een heerlijke tropische duikvakantie. Krijg je dit plan niet rond door je werk? Dan zijn er andere dingen die je kunt doen. Compenseer de uitstoot van CO2 en andere schadelijke broeikasgassen bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energie of bosaanplant of zorg zelf voor klimaatcompensatie. Dit kan bijvoorbeeld door energie vergelijken en te kiezen voor een duurzame aanbieder. Energie vergelijken levert daarnaast vaak een mooie besparing op, waardoor je meer te besteden hebt op reis.

 

Duurzaamheid op je vakantiebestemming

Eenmaal aangekomen op bestemming zijn er ook verschillende kleine dingen die je kunt doen om je duiktrip zo duurzaam mogelijk te maken. Wandel of fiets zoveel mogelijk of maak gebruik van het openbaar vervoer om je van A naar B te verplaatsen. Je ziet wat van de omgeving en bespaart op deze manier ook nog eens geld. Kies als verblijf bijvoorbeeld voor een ecolodge, ga kamperen of boek jouw reis bij een duurzame reisorganisatie. Koop niet iedere dag plastic flesjes in de supermarkt om water te drinken maar neem een eigen hervulbare fles mee. Als je op vakantie gaat naar een tropische locatie waar je het drinkwater niet kunt drinken, kun je jouw flesje bijvoorbeeld vullen vanuit een grote waterkoeler of grotere waterflessen. Dit is nog altijd beter dan de kleine flesjes.

Anderen lezen ook:  DUIKEN JANUARI 2019

 

Ondersteun lokale initiatieven

Vaak zijn op duikbestemmingen lokale initiatieven waar jouw inbreng zorgt voor CO2-compensatie. Zo zijn er onder andere organisaties die bomen planten of zich inzetten voor meer bewustzijn omtrent duurzaamheid in afgelegen gebieden. Ook kun je jouw steentje bijdragen door mee te doen aan een Ocean Cleanup. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een leuke en dankbare activiteit waardoor je zelf nog eens extra stilstaat bij de vervuiling in onze oceanen. Deze naam is afkomstig van het grote overkoepelende initiatief om het water vrij te maken van plastic en andere rommel. De Ocean Cleanup begint deze grootschalige opruimactie in de Grote Oceaan.