Samen met mijn jongste kind heb ik mij op de bank genesteld om de film The Dive te bekijken.

We waren allebei van te voren een beetje sceptisch, vooral vanwege onze ervaring met de laatste duikfilm die we zagen, die naar onze mening onrealistisch en frustrerend was. Maar vanaf het moment dat de twee zussen in de auto stapten, op weg naar hun duiklocatie, merkten we dat er meer was dan alleen grotduiken in dit verhaal. Via flashbacks begon een andere verhaallijn zich geleidelijk te ontvouwen. 

Grotduiken

De duikscènes waren soms ongelofelijk spannend, zeker voor iemand zoals ik, die al geen fan is van grotduiken. Na het kijken van de film The Dive zal ik deze activiteit waarschijnlijk voorgoed aan me voorbij laten gaan. 

Duiken en Freediven 

The Dive biedt een prachtige mix van duiken en freediven. De beelden zijn realistisch; geen kristalhelder water met perfect zicht, maar eerder donker water. De vindingrijkheid van de zussen om te overleven in momenten van levensgevaar vond ik bewonderenswaardig. Ik zou allang in paniek zijn geraakt en minstens tien keer verdwaald zijn in die grotten. 

Aanrader?

Is deze film een aanrader? Absoluut! Het is uiterst spannend en realistisch (afgezien van enkele kleine punten), en het is een must-see voor duikliefhebbers en freedivers. 

Tekst: Harriët Plantinga en foto: Just Entertainment 

Anderen lezen ook:  Duiken in Outer Space