Skiën in de woestijn? Regelen we. Geen fietspaden? Dan leggen we toch 200 kilometer aan! In Dubai lijkt het allemaal mogelijk te zijn, waarbij vooral out of the box gedacht wordt. Het diepste zwembad ter wereld realiseren? Oké. Maar dan wel eentje die – uiteraard – weer alle verwachtingen overtreft. En dat doet Deep Dive Dubai, die in juli haar deuren opende.

Tekst en onderwaterfoto’s: Jesper Kjøller

Dubai heeft een traditie in het creëren van attracties en faciliteiten die out of the box zijn. Ze moeten ook wel, want het emiraat ligt midden in de woestijn. Zo werd Ski Dubai – een indoorskipiste – ontwikkeld. Daarnaast is er een operagebouw en een reuzenrad groter dan London Eye, om nog maar te zwijgen van ’s werelds hoogste gebouw, de Burj Khalifa.

Dubai heeft ook een van de meest indrukwekkende en populaire skydiving-faciliteiten ter wereld en ’s werelds langste stedelijke tokkelbaan.

60 meter diep bad

De voorbeelden van deze only in Dubai wonderen zijn eindeloos, en ze blijven komen.

De Perzische Golf is een zandig en ondiep bassin en biedt niet de meest opwindende mogelijkheden om te duiken, dus om duikers betrouwbare trainingsmogelijkheden te bieden, werd een 60 meter bad voorgesteld (het moest uiteraard ook het diepste zwembad ter wereld worden) als een nieuwe toevoeging aan de lijst van Dubai-wonderen.

Maar dit was niet genoeg out of the box. Dus besloten de makers van Deep Dive Dubai om het idee een beetje verder uit te werken en dit project een unieke Dubai-draai te geven.

De vorm van een oester

Een zwembad van 60 meter had al snel een wat saaie en steriele omgeving kunnen worden, tenzij voor een creatievere aanpak werd gekozen. Talloze internationale ontwerpteams en professionele themabedrijven onderzochten ideeën voor iets dat uniek en geweldig zou zijn.

Het ontwikkelingsteam werd uitgebreid met de wereldrecordhouder- onderzoeker- en GUE-duikpionier Jarrod Jablonski. Het ontwerpteam wilde iets dat een gevoel van plezier, intriges en fantasie kon opwekken, terwijl het de belangrijke rol erkende die duiken heeft gespeeld in de geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten.

Anderen lezen ook:  De vele gezichten van de Zevenhuizerplas

Deep Dive Dubai heeft dan ook de vorm van een oester gekregen, verwijzend naar het belang van parelduiken in de ontwikkeling van zowel de regio als de internationale handel. Het beroep van parelduiker was ooit een essentiële handel voor Dubai, totdat Japan zo’n honderd jaar geleden industriële parels introduceerde en de parelindustrie wurgde.

Veel voorouders van Emirati-families zijn te herleiden tot een tijd dat ze betrokken waren bij de parelhandel. Het ontwerpteam kwam uiteindelijk op het idee van een verzonken stad, met een surrealistische duikomgeving.

Niet-duikers kunnen dankzij grote ramen de onderwaterwereld meebeleven. Foto: Naim Chiudiac

Verzonken metropool

Deep Dive Dubai heeft als thema een verzonken metropool, geheel intact met ‘stadsmeubilair’ zoals lantaarnpalen, winkelwagentjes, fietsen, billboards, geldautomaten, vuilnisbakken, telefooncellen, brandtrappen en andere alledaagse voorwerpen uit een moderne metropool. Maar je duikt niet alleen tussen stedelijke artefacten.

Je kunt ook een volledig gemeubileerd appartement verkennen. De verschillende kamers in het appartement zijn ingericht met iconische kunstwerken, meubels en speelgoed. Er is ook een werkplaats met auto’s, motoren, arcadespellen en nog veel meer.

Wil je een nachtduik maken overdag? Geen probleem. Dankzij een ingenieus systeem is het licht geheel te regelen van daglicht naar pikkedonker. Meerdere hydrofoons aangesloten op een geavanceerd geluidssysteem, zorgen voor het afspelen van muziek, soundscapes of het verbaal terugroepen van duikers in geval van nood. De mogelijkheden voor het creëren van zintuiglijke onderwaterervaringen met licht en geluid zijn eindeloos.

Deep Dive Dubai

Dankzij een ingenieus systeem is het licht geheel te regelen van daglicht naar pikkedonker.

Duiken naar 60 meter

Een multinationaal team van zorgvuldig geselecteerde duikprofessionals is aanwezig, waaronder instructeurstrainers van PADI en GUE, evenals bekende freedivers en technische duikers. Maar wij gaan lekker zelf alles verkennen.

Anderen lezen ook:  Lekkere trek? Wat dacht je van een heerlijk gemarineerde kwal?

Het is tijd om onder water te gaan! Via de helling lopen we naar het zwembad en trekken onze vinnen aan. We duiken met open circuit trimix en hebben 50% nitrox bij ons om onze deco te versnellen. Eenmaal in het water is het uitzicht gelijk adembenemend. Ik heb geen hoogtevrees, maar ik kan ik het niet helpen dat ik een lichte zweem van duizeligheid voel als ik helemaal naar de bodem kijk. Zestig meter is wel echt diep!

We dalen langzaam af terwijl we genieten van het uitzicht op de stad die ons omringt. Het is een surrealistische ervaring om al deze alledaagse voorwerpen in een onderwateromgeving te zien. Touchdown op 60 meter!

Deep Dive Dubai


Je duikt door een verzonken metropool met ‘stadsmeubilair’ zoals lantaarnpalen en fietsen.

Star Wars Stormtrooper

Wanneer ik omhoog kijk, zie ik de cirkelvormige schacht die boven me uittorent met het superheldere licht in het plafond dat op de zon lijkt. Heel lang kunnen we hier niet blijven gezien de diepte, en we bekijken de bakstenen muren die met vreemde graffiti-wezens zijn beschilderd.

Aangekomen op 40 meter zwemmen we de ronde donutvormige garage in, waar auto’s, motoren en arcade-spellen verspreid staan. Zelfs een grote Star Wars Stormtrooper en een voetbaltafel ontbreken niet!

We voltooien het 62 meter lange circuit en ‘beklimmen’ de monumentale trap die leidt naar 30 meter, waar we bij het appartement aankomen. De bewoners moesten blijkbaar haastig hun woonruimte verlaten en lieten tijdschriften en een doos popcorn achter op de salontafel. De tv staat nog aan en de woonkamer is versierd met posters van iconische filmsterren.

Deep Dive Dubai

Potje tafelvoetbal op diepte!

Zoveel details

In het appartement passeren we de muziekkamer met vleugel, keuken, eetkamer, slaapkamer en kunstkamer. Er zijn zoveel details om in je op te nemen en ik realiseer me dat er nog veel duiken nodig zijn om alles volledig te verkennen.

Anderen lezen ook:  Sardine Run Zuid-Afrika

De meeste ruimtes zijn voorzien van wegbewijzering en andere verlichting zorgt dan weer voor sfeer. In sommige delen heerst totale duisternis. Een geheel nieuw soort grotduiken!

We stijgen vanuit het appartement op, en komen in een bibliotheekschacht uit. De muren hangen vol met boekenplanken met tijdloze literatuur.

Op 21 meter diepte wisselen we van gas en beginnen aan het decompressiegedeelte van de duik, terwijl we de boektitels bestuderen. Shakespeare, James Joyce, Jules Verne – alle klassiekers zijn er. We voltooien onze decompressie terwijl we het ondiepere deel van het zwembad verkennen en zwaaien naar de passerende toeschouwers voor de ramen.

Die 45 minuten decostop waren zo voorbij! Deep Dive Dubai is zonder twijfel de meest indrukwekkende duikfaciliteit ter wereld, de makers hebben zichzelf echt weten te overtreffen – maar hoe kan het ook anders…

Deep Dive Dubai

De makers van Deep Dive Dubai hebben zichzelf echt weten te overtreffen, maar hoe kan het ook anders.

Facts Deep Dive Dubai

Decompressiekamer: Deep Dive Dubai herbergt de grootste hyperbare afdeling in de MENA-regio. De hyperbare faciliteit is een moderne, volledig geautomatiseerde kamer met meerdere stations voor tien personen met comfortabele stoelen, entertainmentsysteem en zelfs een grote badkamercabine.

De unieke combinatie van een hyperbare kamer en een duikfaciliteit van 60 meter onder hetzelfde dak, opent vele mogelijkheden voor onderzoek op het gebied van duikfysiologie en aanverwante interessegebieden.

Camerabeveiliging: In de 60 meter lange schacht van Deep Dive Dubai zijn drie verdiepingen gerealiseerd. Niet-duikende familieleden of partners kunnen de eerste twee verdiepingen droog meebeleven vanaf het wateroppervlak, of dankzij de grote glazen ramen die uitzicht bieden op het zwembad.

In Deep Dive Dubai zijn 56 camera’s geïnstalleerd, die in het controlestation continu in de gaten worden gehouden.

Gassen: Alle soorten gassen zijn aanwezig, van perslucht tot trimix.

Watertemperatuur: 30 graden.

Locatie: Deep Dive Dubai ligt in Nad Al Sheba – 15 minuten van downtown Dubai en 25 minuten van Dubai International Airport.

www.deepdivedubai.com

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Zwembad black-out… Bijna te laat.