Lichtgewicht, duurzaam, extreem flexibel, compact en op maat gemaakt voor jou. Met deze beloftes stelt Fourth Element de Argonaut 2.0 Stealth voor. DUIKEN test het nieuwste droogpak als eerste en duikt onder in de Vinkeveense Plassen.

Tekst: René Lipmann Foto’s: Sander Evering

Het uitzicht over de Vinkeveense Plassen vanaf Zandeiland 4 is als altijd even prachtig. De zon schittert op het water, witte zeilen bollen door de wind. Vandaag duik ik met het allernieuwste droogpak van Fourth Element, de Argonaut 2.0 Stealth. Mijn buddy ziet het pak vandaag voor het eerst en is erg nieuwsgierig: «Gave kleur René!» reageert Sander Evering, als hij het pak uitrolt in het gras en aan een grondige inspectie onderwerpt.

Weinig poespas

«Het ziet er eenvoudig en gestroomlijnd uit. Weinig poespas, maar alles wat je nodig hebt is er wel. Goede pockets en wat voelt de stof lekker glad en soepel aan. De snit van het pak oogt erg goed, dat zie ik aan de ruimte in de oksels. De naden geven geen beperking bij het bedienen van de kranen. Dat moet lekker duiken!» vervolgt Sander.

Aan de waterkant van de Vinkeveense Plassen, bijna gereed voor een testduik met de Argonaut 2.0 Stealth.

Biomap Argonaut 2.0 Stealth

Ik schiet het pak aan. Letterlijk. Binnen 30 seconden sta ik klaar in het pak. Dat schiet lekker op als het buiten koud of nat is. Het pak is op maat gemaakt via het unieke BIOMAP systeem van Fourth Element. Een systeem waarmee droogpakken worden ontworpen en besteld. BIOMAP maakt gebruik van (full body) scans om een 3D-model, met honderden nauwkeurige metingen, van jouw lichaam te maken.

Perfect op maat

Aan de hand daarvan wordt de perfecte maat van jouw droogpak vastgesteld. Vervolgens geef je jouw wensen aan met behulp van de Argonaut Online Tools: welk materiaal, welke seals, hoeveel pockets etc. En tada! Jouw perfect passend droogpak is geboren.

3D-scan

René: «Met de 3D-scan ben je binnen enkele minuten klaar. Het systeem houd rekening met wat je draagt onder je droogpak. Ik duik meestal met twee laagjes onderkleding. Een J2 en Xerotherm baselayer van Fourth Element. In de winter komt daar een Arctic Expedition onderlaag overheen. Tijdens de 3D scan zie je alle afmetingen op het computerscherm verschijnen: nek, polsen, borstkast. Dankzij de meest nauwkeurige metingen zit het pak nog dichter op je lichaam zonder overbodige ruimtes, waardoor er minder lucht aanwezig is.»

Anderen lezen ook:  Vinvissen nu officieel bedreigde diersoort

De Argonaut 2.0 Stealth is voorzien van soepele tech schoentjes (links). De stealth stof geeft maximale bewegingsvrijheid (rechts).

De stof voelt solide, glad en erg soepel aan (links). SI-tech of Apeks ventielen naar keuze (rechts).

De inlaatventiel is erg fijn gepositioneerd (links). Twee ruime pockets met handige bungeelusjes voor het opbergen van wetnotes, boeitje, back-up masker en spoeltjes (rechts).

Duiken met de Argonaut 2.0 Stealth droogpak

Zittend op een van de bankjes voeren we onze check uit. Zo eenvoudig kwam ik nog nooit ben mijn kranen. Ik voel totaal geen spanning onder mijn armen. Hoe zal het onder water gaan? Net zo eenvoudig?

Op de steiger trek ik mijn jetvinnen aan, de soepele tech boots van neopreen passen perfect. Op weg naar de bus stoppen we, zoals afgesproken tijdens ons duikplan, bij een van de afgezonken duikobjecten. Ik voer een aantal oefeningen uit, onder andere de valve drill. Het valt me op hoe weinig ik van het pak merk, het zit echt als gegoten. Nergens zijn grote plooien waar lucht in blijft hangen.

Drijfvermogen

Ik heb geen enkel probleem met behouden van mijn balans, trim of het beheersen van mijn drijfvermogen tijdens de oefening. Het pak werkt mee, in plaats van tegen. De inlaat- en uitlaatventiel zitten voor mij precies op de juiste plaats. Zonder erbij na te denken blaas ik iets gas in het pak, ook het ontluchten gaat intuïtief. Voor mij als onderwaterfotograaf een voordeel, ik wil onder water niet afgeleid worden en me kunnen focussen op mijn onderwerp.

Ik heb geen enkele moeite om bij mijn kranen te komen, de valve drill ging nog nooit zo soepel.

De contouren van de bus worden zichtbaar. Wat is het hier toch heerlijk duiken en oefenen. Met een back kick zweef ik achteruit de bus in. Het is een vinslag en positioneringstechniek die ik vrij regelmatig gebruik. Ik kan zo meer afstand creëren, als ik te dichtbij kom, zonder met mijn handjes te wapperen. Mijn houding in het water is horizontaal, zo heb ik de meeste controle over mijn drijfvermogen en kan ik perfect de hoeveelheid lucht in mijn pak afstellen.

Anderen lezen ook:  Start werk aan Zeeuwse dijken - duikplekken gesloten

Snoek

Moeiteloos zweef ik door een van de ramen weer de bus uit. Hier kom ik de eerste snoek van vandaag tegen. Ben ik met mijn Stealth pak minder makkelijk detecteerbaar voor de snoek? Helaas… als ik mijn camera op het roofdier richt zwemt hij langzaam maar zeker het beeld uit.

Lekker uitgetrimd zweef ik langs en door verschillende afgezonken duikobjecten.

Mailen met Fourth Element

We zijn nieuwsgierig waar de naam Stealth voor staat en sturen een mail naar Jim Standing, mede-eigenaar van Fourth Element.

Beste Jim: de naam Stealth, wat is het idee hierachter?

We noemen de stof om twee redenen stealth. Als eerste omdat niemand anders iets van deze stof af weet en we willen dit geheim houden! Ten tweede omdat het zo licht en comfortabel voelt dat je bijna vergeet dat je het droogpak draagt.

Het materiaal, hoe noem je de stof? Is het een trilaminaat?

Het is inderdaad een trilaminaat – ripstop nylon aan beide zijden en een soort butyl rubbermembraan tussen de twee. Het geheim zit in de weefsel, waardoor de stof iets schetsmatig is en daarom veel comfortabeler is.

De snit, hoe zou je die noemen?

De snede is onze Argonaut 2.0 snit, vervaardigd met het BIOMAP meetsysteem. Het is geen grotduik snit. Het ontwerp heeft wel enige invloed op de principes van een grotduik snit. Namelijk dat we erop gericht zijn een betere pasvorm op het lichaam te krijgen, vooral de pasvorm in de onderarm. Zodat we de hoeveelheid materiaal kunnen verminderen in de telescopische torso zonder de mobiliteit van de persoon die het pak draagt te beïnvloeden.

Zoals je weet, toen we aan de slag gingen met het nieuwe patroon, hebben we een patroonspecialist van buiten de duikindustrie aangetrokken. Deze beschikt over een diepgaande kennis van patronen en pasvormen. Zij heeft haar kennis toegepast op de specifieke biomechanica van duiken en met name technische duiken .

Anderen lezen ook:  Voor het eerst in 30 jaar witte haai gezien bij Mallorca

Hoe is het mogelijk dat het pak lichter, maar duurzamer is?

Het ripstop nylongezicht is extreem taai (dezelfde garens als de stoffen van Cordura, maar met een ander weefsel). Zodat we dunner butyllagen kunnen maken die afhankelijk zijn van de sterkte van de hoofdstoffen.

Voor welk type duiker is de Argonaut 2.0 Stealth bedoeld? Sport, tech, of beide?

Alle duikers zullen profiteren van het pak. De meest veeleisende eisen komen uit de technische duikwereld. We willen aan hun behoeften voldoen voor een sterk pak met maximale vrijheid en beweging. Maar vandaag de dag zijn er veel duikers die kiezen voor een top-end droogpak. Reizende duikers profiteren van het lichtgewicht en compacte karakter van het pak.

Is er meer dat je kunt delen?

Het belangrijkste van een droogpak is, naast het materiaal, de pasvorm en maat. Met BIOMAP metingen zijn we instaat om voor iedere duiker een uniek pak te vervaardigen. Het Argonaut 2.0 patroon is gemaakt om de mobiliteit te optimaliseren. Wat we voor de duiker hopen te bereiken is een geweldig passend pak. De stealth stof is de kers op de taart die dit extra comfort biedt, maar de duurzaamheid van het pak ook maximaliseert.

Tot nu toe is het testen uitstekend geweest. Met de pakken zijn nu honderden duiken gemaakt in iets meer dan 6 maanden. Allemaal presteren ze nog steeds goed.

Info Argonaut 2.0 Stealth

Samengesteld van de nieuwe stof Stealth – Lichtgewicht en compact, maar slijtvast en flexibel – Ongeëvenaarde vrijheid van beweging en bescherming. – Biomap imaging systeem voor accurate metingen. – Kruis overlay versterking – Duratex panelen op ellebogen, schouders en knieën. – Versterkte platte naden. – Telescopisch torso-ontwerp met elastische kruisband en bretels. – HD-slijtvaste latex polsafdichtingen zijn standaard uitgerust. – SI-tech of Apeks ventielen naar keuze. – YKK aquaseal rits. Warme-hals kraag gecombineerd met HD latex nekafdichting combineert prestaties en comfort. – Gemaakt voor duiken bij extreme koude omstandigheden, met meerdere thermische lagen of met licht onder pak in warmer water.

Kijk voor dealers in Nederland en België op: fourthelement.com