Duiken in de Beldert is altijd leuk en ik word er blij van als er helder zicht is zoals vandaag in februari. Op de kant is het 9 graden en het water is 6 graden. Dit is een prima dag voor mij om het warmtevest en het onderpak van Kwark uit te proberen.

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: Pim Valk

Kwark bestaat al sinds 1995 en brengt unieke kwaliteitsproducten in Europa en Amerika op de markt. Haar oorsprong van succes ligt in de nauwkeurige selectie van de beste stoffen die in Polen gemaakt worden en uitvoerig getest zijn. Eerst moet mijn droogpak onder handen genomen worden, want je hebt wel stroomdoorvoer nodig van buiten naar binnen.

Gerard van der Heijden, eigenaar van duikcentrum De Beldert, helpt me hierbij een handje. Hop, daar gaat mijn inlaatventiel en ik kijk zo door een gat in mijn droogpak. Gerard pakt een Ammonite T-valve die hij installeert zonder gereedschap. Ben je niet zo sterk, dan is er een stalen sleutel van Ammonite om het montageproces te vergemakkelijken. Het geheel is beschikbaar in zowel Apeks- als Si-Tech-standaard. Mijn droogpak is gereed voor gebruik met het heating vest: aan de binnenkant zit nu een stroomkabel waarop ik het vest kan aansluiten. Aan de buitenkant loopt de stroomkabel verder voor de accu. Deze kabel is beveiligd met een zekering tegen kortsluiting, mocht de kabel losschieten van de accu.

Alles verbonden

Net een sauna

Normaal is een dun Kwark-onderpak voldoende in combinatie met het warmtevest. Doordat ik ook het Kwark Navy onderpak gelijk wil uitproberen, combineer ik de twee. Dat heb ik geweten ook. Ik heb mijn eigen thermo onderlaag/baselayer aan. Daarover doe ik de Kwark-sokken en het warmtevest. Daaroverheen gaat het Kwark-onderpak. Heel handig is de mooi verlengde achterkant van het vest, waardoor het niet oprolt en tegelijkertijd je rug beschermt. De verkorte voorkant maakt het gemakkelijk alles snel aan te sluiten. Het stroomsnoer van het heating vest haal ik door een speciaal gaatje in het onderpak. Ik verbind alle kabels met elkaar zodat het systeem werkt. Buddy Pim staat te lachen naar mij en zegt; “Carlo je hebt transpiratiedruppels op je voorhoofd en je ligt nog niet eens in het water!”

Opening in het onderpak voor de stroomkabel

Ik ben klaar voor de duik en we springen met een commandosprong vanaf het platform in het koude water. We gaan richting de kotter. Op dit moment staat het vest uit. Het Kwark Navy onderpak is heerlijk warm en ik merk niks van het koude water. Via de lusjes door mijn duim kan ik mijn droogpakhandschoenen voorzien van de juiste luchtdruk. Alles is soepel en rekbaar. We naderen de kotter en daar gaan we samen doorheen. Zodra we uit het luik zwemmen, zet ik de warmtestand op 1. De vier elektrische panelen (4x 12,5 W= 50W) warmen geleidelijk aan op. Indien nodig kunnen deze worden verwijderd als het vest gewassen moet worden. Ik krijg het behoorlijk warm en we gaan samen rustig aan naar de cockpit. Ik wil ook nog even testen hoe warm stand 2 is. Wow, dat is niet mis.

Anderen lezen ook:  Getest: Bare Elate & Revel 3 mm wetsuit

De twee panelen voor en de twee panelen achter zetten mij rechtstreeks in een sauna. Dit is een beetje te veel van het goede en ik plaats het terug naar de comfortabele stand 1. Stand 2 is waarschijnlijk wel heel prettig als je een dunner onderpak hebt. Het is heerlijk duiken zo, het is lekker warm en het is net alsof ik in de tropen duik. Ik kan langer duiken dan normaal, wat een heel groot voordeel is. Naarmate we ondieper komen, wordt het warmer en zet ik het warmtevest uit. Een heerlijke duik!

Heel handig: aan de voorkant is het vest kort: meer bewegingsvrijheid. Aan de achterkant lang; zodat het niet oprolt.

Juiste accu

Bij een goede kop koffie kletsen Gerard en ik nog even na. De duikcentrumeigenaar weet alles over het Kwark heating vest waarvan hij de vertegenwoordiger in Nederland is. “Het warmtevest geeft warmte die afkomstig is van vier onafhankelijke elektrische panelen met een totaal vermogen van 50 watt. Als een van de panelen faalt, werken de andere gewoon door. De panelen bevinden zich dicht bij het lichaam van de duiker, zodat de gegenereerde warmte de romp van de duiker aangenaam verwarmt,” legt Gerard uit. Ook wijst hij me erop dat je de juiste accu dient te gebruiken. “Controleer altijd goed de capaciteit van de batterij, is deze voldoende sterk om je lamp en het verwarmingsvest gedurende de gehele duur van de duik te voorzien van stroom?”

Het is goed om te weten dat er een extra bescherming aanwezig is tegen het ‘slow-boiled frog-effect’. Dit is een thermische schakelaar die de voeding naar het vest onderbreekt wanneer de temperatuur boven de 45 graden Celsius stijgt. Gerard vertelt enthousiast dat er binnenkort ook een fullsuit warmtepak beschikbaar zal zijn: “Dan worden je benen ook nog warm gehouden. Bij lange duiken zorgt dat er juist voor dat je gehele lichaam op constante temperatuur blijft. Ook zijn er handschoenen beschikbaar. Je hoeft dus echt geen kou meer te lijden als het winter is!”

Anderen lezen ook:  Getest: Sea&Sea MDXL-α7IV housing

Conclusie

Zoals ik zelf heb ervaren, behoudt het vest zijn hoge thermische beschermingsparameters wanneer het onder water is. Dit is zelfs wanneer het vest is uitgeschakeld. Dit komt doordat het materiaal is gebaseerd op het Kwark Navy-materiaal, dat zich al heeft bewezen als warme onderpak. Dat merkte ik ook al tijdens de duik toen ik het vest nog niet had ingeschakeld. Wanneer het is ingeschakeld, geeft het een fijne warmte af. Afhankelijk van de dikte van je droogpak, kan je zelf een goede warmtestand kiezen. Het Kwark onderpak heeft een ultieme isolatie voert het vocht naar buiten af. Hierdoor beschermt het onderpak het lichaam van de duiker effectief tegen warmteverlies. Het Kwark-verwarmingsvest houd je lekker comfortabel warm in koud water. Ideaal als je langere duiken wilt maken of als je een koukleum bent.

Kwark heating vest

  • CE-gecertificeerd
  • Thinsulate materiaal
  • Ritssluiting zijkant
  • Inclusief tas
  • Machine wasbaar (zonder panelen)
  • Maten XS-3XL
  • Prijs vest: € 319
  • Exclusief batterijpack en A360 T-valve Ammonite van € 369

Stand 1 is erg comfortabel: ik merk er niets van dat het water maar 6 graden is.

Zelf het Kwark heating vest of onderpak bekijken?

Kom dan langs bij duikcentrum De Beldert in Zoelen.