Duiklampen… Inchecken of niet inchecken – dat is de vraag. Soms kunnen de mensen bij de security check je wel heel erg argwanend aankijken als ze de duiklamp uit je tas vissen. Wat kun je het beste doen?

Duiklampen inchecken?

Sommigen van ons ondervinden problemen met het meenemen van duiklampen in het vliegtuig. De grootste vrees betreffende duiklampen is niet vliegtuigkapingen maar gewoon het uitbranden ervan. Grote en zware duiklampen en batterijen worden vrijwel altijd als ruimbagage ingecheckt omdat ze vanwege hun gewicht niet geschikt zijn als handbagage. Als ze als ruimbagage worden ingecheckt en dan per ongeluk aan gaan,  hebben duiklampen en –zaklantaarns de mogelijkheid om veel warmer te worden dan de gebruikelijke zaklampen. Het probleem is dat ze het materiaal in de buurt ervan kunnen  laten ontbranden. Maar in een vliegtuig is het ontstaan van brand  een rampenscenario.

Hoe krijgen we onze duiklamp op onze bestemming?

Je kunt ze nog steeds meenemen in het vliegtuig, maar het is een goed idee om de batterijen weg te halen bij of los te maken van de rest. Het scheiden van de onderdelen kan je ook in staat stellen om lampjes en batterijen als handbagage mee te nemen, wat zelfs nog “gezonder” voor ze kan zijn, omdat een lampje bijvoorbeeld geplet zou kunnen worden.

Duiklampen behoren duidelijk tot de binnenste cirkel van gevaarlijke goederen. Waarom dat zo is wordt hierna uitgelegd. “Duikmaterialen: (…) Duiklampen kunnen herlaadbare  loodzuur batterijen bevatten en hoogintensieve duiklampen kunnen heel veel warmte genereren als ze aan staan. Daarom moeten batterijen en lampjes verwijderd worden om zeker te zijn van veilig transport.”

De richtlijnen van de International Air Transport Association (IATA) betreffende gevaarlijke goederen geven duidelijke instructies in alinea 2.3.4.6. Heat Producing Articles:

Anderen lezen ook:  Duik naar de restanten van een vliegtuig met Goby Divers

duiklampen

Zware tec duikuitrusting

Tec duikers in het bijzonder hebben vaak meerdere back-up lampen bij zich, samen met batterijen en zijn daarom zwaar belast met potentieel “Hot stuff” en zullen waarschijnlijk de  bestaande specificaties van een luchtvaartmaatschappij betreffende  handbagage overschrijden, Zij zullen de meeste van hun lampen als ruimbagage moet inchecken.

Lithium batterijen

Nu we het er toch over hebben, zullen we ook lithium-ion cellen bespreken waar een speciaal transportbeleid voor bestaat. Als passagiers of bemanningsleden bijvoorbeeld draagbare elektronische (medische) apparaten met litium-metaal of lithium-ion batterijcellen of batterijen voor medisch gebruik bij zich hebben, moeten ze voldoen aan de vereisten voor vervoer en verpakking die vastgelegd zijn in de Technische Instructies van de International Civil Aviation Organization (ICAO) en toestemming van de luchtvaartmaatschappij krijgen.

ICAO

De ICAO is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties. In overeenstemming met haar Technische Instructies voor het Veilig Vervoer van Gevaarlijke Goederen door de Lucht kunnen passagiers en bemanningsleden hun draagbare elektronische apparaten voor eigen gebruik die lithium of lithium-ion batterijcellen bevatten (in horloges, rekenmachines, camera’s, mobiele telefoons, laptops, videocamera’s, enz.) mee aan boord van het vliegtuig nemen zo lang de hoeveelheid lithium niet groter is dan 2g en het vermogen niet meer is dan 100Wh. Lithium batterijen van meer dan 160Wh zijn verboden in zowel de hand- als de ruimbagage. Terwijl lithium-ion batterijen tussen de 100Wh en 160Wh meegebracht mogen worden in apparaten ingepakt in ruim- of handbagage indien goedgekeurd door de luchtvaartmaatschappij. Maar per passagier of bemanningslid zijn slechts twee door de luchtvaartmaatschappij goedgekeurde batterijen met een vermogen van 100Wh tot 160Wh toegestaan.

Anderen lezen ook:  Duikcomputers van Suunto van nul tot nu

Isolerend verpakkingsmateriaal

Extra batterijen moet per stuk ingepakt worden in isolerend verpakkingsmateriaal, aparte plastic zak of doos of de contactjes (d.w.z. elektrodes) moeten met tape afgeplakt zijn om kortsluiting te voorkomen en kunnen alleen in de handbagage meegenomen worden.

Dus je ziet dat de ene batterij niet de andere is en dat technische apparaten niet altijd hetzelfde zijn. In ieder geval is het altijd een goed idee om ruim voor je vlucht de luchtvaartmaatschappij te raadplegen zodat je geen onplezierige verrassing op de luchthaven te wachten staat. Verkrijg bovendien dit soort informatie ook over je vakantieland – op die manier kun je je spullen veilig naar huis brengen zonder het vliegtuig in brand te steken daarmee vurige blikken van andere passagiers te krijgen.

Tekst: Caren Liebscher Foto: Daniel Versteeg Bron: Dan Alert Diver