Het is wel verrassend als je een grote pijlinktvis op het strand ziet liggen. Corine Vreeling trof op het strand van Vlieland een fraai exemplaar van ongeveer een halve meter lengte aan.

Voor een grote pijlinktvis is het een kleintje, want ze kunnen wel 1.20 meter lang worden!

Kort leven

Grote pijlinktvissen worden, net als veel andere soorten inktvissen, maar een paar jaar oud. Na de paring gaan ze dood. Meestal zijn ze dan twee jaar oud, soms drie jaar. Grote pijlinktvissen groeien dus heel hard in korte tijd. Hun dieet bestaat voornamelijk uit kleine vissen zoals haring. Ze vangen hun prooien ’s nachts; overdag verblijven ze op grote diepte. De soort komt steeds meer voor in de noordelijke Noordzee, maar leeft vooral in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Pijlvorm

De grote pijlinktvis hoort zelf tot het favoriete voedsel van potvissen. De soort dankt zijn naam aan de karakteristieke pijlvorm. Inwendig zorgt een smal rugschild voor wat stevigheid. Het rugschild is van heel ander materiaal en lichter dan die van zeekatten, waarvan de rugschilden veel op het Nederlandse strand worden gevonden.

Bron: Ecomare

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Driedoornige stekelbaars in de Beldert

Anderen lezen ook:  Washington Slagbaai National Park Bonaire