Grotduiken, diepe wrakken… Voor Brenda de Vries kan het niet extreem genoeg zijn. Toch duikt ze ook graag op minder spannende plekken, maar die wel extreem leuk zijn – in eigen land, zoals Ruinerwold!

«De snoek in Ruinerwold zwom wel 10 minuten met ons mee»

Meerdere keren per week duik ik in Nederland, het hele jaar rond. Naast het Veenmeer kom ik graag in Ruinerwold. De reden hiervan is dat je rond de 13 meter diepte mooie leemwanden hebt, maar het allermooiste is eigenlijk het hele ondiepe stuk onder de bomen (0 – 3 m).

Daar kan op een zonnige dag het zonlicht heel mooi in het water vallen, er zitten vele scholen vis, en tussen de takken van de bomen vind je geregeld een snoek. Een keer heb ik een paling gespot, en bijna elke duik kom je baars, voorn, kreeftjes en mosseltjes tegen.

Als je goed kijkt, zie je soms ook slakjes en rode watermijten. De twee wrakjes en wat buizen zijn wel leuk, maar de natuur is nog het allermooist. Het is dan ook een echte natuurplas.

Ruinerwold

De zomer is het leukst

Het hele jaar door kun je prima duiken, maar de zomer is het leukste. Dan zit er veel vis en met name de vele snoeken kun je dan mooi onder de bomen vinden, al zitten ze soms goed verstopt. De overhangende takken zorgen dan voor een mythisch schouwspel. Een nachtduik is ook leuk, want dan zie je soms jagende snoeken.

We hebben wel eens gehad dat een snoek de duiklamp gebruikte om te jagen. De snoek bleef de hele tijd in de schaduw van ons zwemmen, om dan ineens tevoorschijn te komen als je met je duiklamp op een voorntje of baarsje scheen. Mislukte de jacht, dan verdween de snoek weer in de schaduw, maar bleef wel meezwemmen totdat het raak was.

Anderen lezen ook:  Onderwaternavigatie: Zoeken en bergen

Dan ging meneer of mevrouw snoek lekker het maaltje verorberen. Ik denk dat de snoek wel 10 minuten met ons meezwom! Hij of zij was ons vast dankbaar en wij de snoek ook, want het geeft een extra dimensie aan een duik.

Ruinerwold

Als je goed zoekt, vind je in maart parende padden.

Parende padden

In maart vind je nog weinig leven in deze plas, maar dan zijn er, als je goed zoekt, wel parende padden. Dit is altijd leuk om te zien, want je ziet dan dat het mannetje af en toe het ooglid laat zakken, maar wel het vrouwtje stevig vasthoudt. De paring kost veel energie.  Ze gaan vaak zo op in hun paringsritueel dat je uitgebreid kunt kijken.

Bang voor duikers zijn ze niet, ze gaan onverstoord door. Als je geluk hebt, zie je ook het paringsritueel van kreeftjes in deze periode. In de winter is het leven helaas vrijwel verdwenen, maar is het zicht wel goed. Als het water in de zomer boven de 22 graden komt, dan vind je hier de vrij zeldzame zoetwaterkwal. Altijd leuk om tussen kwalletjes te duiken.

Ruinerwold

De overhangende takken zorgen voor een mythisch schouwspel.

Ruinerwold, een gedeelde plas

De helft van de plas is gereserveerd voor vissers. Maar liefst 120 karpers zijn door hen uitgezet, maar ik heb ze nog nooit gespot. Zorg dus dat je in het duikgebied blijft. De NNDF heeft de duikrechten gepacht en daarom moet je een vergunning regelen indien je niet al lid bent van een duikvereniging die al lid is van de NNDF.

Anderen lezen ook:  Vele gezichten van de Zevenhuizerplas

In de zomer komen veel recreanten naar de plas. Hierdoor wordt er helaas ook afval in het water gegooid. Als iedere duiker een chipszakje of blikje opruimt, dan blijft de plas onder water ook mooi. De mooiste duik? Ga te water bij de instap bij de grote parkeerplaats – door veel mensen parkeerplaats 1 genoemd (er zit ook nog een klein parkeerplaatsje direct aan het begin).

Dan gewoon uitzwemmen en als je de leemwand tegenkomt, naar rechts. Als je na een minuut of 25 koud wordt, ga je ondieper zwemmen en uiteindelijk is op 1 tot 2 meter diepte de andere instap. Dan omdraaien en lekker tussen en onder de bomen terug naar de instap. 0 tot 3 meter snorkeldiepte aanhouden en goed om je heen kijken. Een simpel rondje, maar zo ontzettend veel te zien!

Ook ’s nachts is dit rondje interessant. Tussen de bomen vind je in de winter kreeft, in de zomer vis. Het is altijd een leuke duik op deze manier.

Ruinerwold

Naam: Brenda de Vries Duikt sinds: 2010 Brevettering: IANTD-instructeur technical cave, trimix, ccr, sidemount Naam duikstek: Ruinerwold/Engelgaarde

Info Ruinerwold

Maximale diepte: 15-16 meter

Faciliteiten: geen

Vergunning: www.nndf.nl

Instap: twee, 1 bij de grote parkeerplaats en 1 helemaal achteraan.

Niveau: eenvoudig

Kosten: € 10 p.p. via het duikcentrum

Parkeren: 50 meter van het water

Adres: Weg naar de Bloemen, Meppel

Ruinerwold

Altijd leuk om tussen kwalletjes te duiken.

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Zoetigheid, top tien zoetwatervissen