Op zaterdag 2 september is er een bijzondere wedstrijd op de Westerschelde: sportvissers gaan proberen om zoveel mogelijk centimeters aan haaien te vangen. Degene die de meeste centimeters haaien vangt, wordt de haaienkampioen van Vlissingen genoemd.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Jacco   uit Gorinchem, die al zeven jaar vanuit Vlissingen vist. Vroeger vingen ze op een goede dag soms tien haaien tussen Zoutelande en Cadzand. Maar de laatste tijd vangen ze gemakkelijk veertig tot vijftig haaien op een dag. Deze haaiensoort, de gevlekte gladde haai, is niet gevaarlijk voor mensen. Veel mensen houden van viswedstrijden en vinden haaien interessante vissen.

Noordermeer beschrijft de haaien als prachtige dieren met verschillende kleuren en patronen. Vooral de ogen van de haaien vindt hij erg mooi. Na het vangen bewonderen ze de haaien en laten ze ze weer vrij in de zee. De wedstrijd begint vroeg in de ochtend en eindigt in de namiddag wanneer de vissers terugkeren naar de haven van Vlissingen. De haaien worden opgemeten en degene met de meeste centimeters wordt de Flushing Sharkmaster genoemd. Als er gelijkspel is, wordt gekeken naar wie de grootste haai heeft gevangen.

Er doen twaalf deelnemers mee aan de wedstrijd, meer dan verwacht. Daarom denkt Noordermeer eraan om volgend jaar een groter evenement te organiseren met meerdere wedstrijddagen tussen april en september. In september gaan de haaien naar warmer water in Portugal en in maart komen ze weer terug.

 

Bron: PZC/foto: Shutterstock

 

Anderen lezen ook:  Nieuwe populatie blauwe vinvissen Nieuw-Zeeland ontdekt