Je hoeft geen liefhebber van BLØF te zijn om Zeeland te kunnen waarderen. De rijke geschiedenis, de kleurrijke bloemenvelden, de tevreden grazende schaapjes op de dijken, de zilte zeelucht en bovenal: een absoluut duikwalhalla. Wij bezochten Scharendijke en omgeving om de sfeer van Zeeland op te snuiven. En natuurlijk om te duiken!

Samen met DUIKEN-hoofdredacteur René Lipmann daal ik af naar het enige gedeelte van Nederland waar ik altijd weer dat enorm relaxte vakantiegevoel van krijg, of het nu regent of de zon schijnt. Gelukkig is het stralend weer en kunnen we Zeeland op zijn mooist meepikken. Er staat een zacht windje en het ziet ernaar uit dat we kunnen gaan genieten van een paar mooie dagen ‘down under’.

Zeeland Muralt

Relaxen na de duik in het Zeeuwse zonnetje.

Op de camping in Zeeland

Eerst installeren we ons in Scharendijke op Camping Muralt – vernoemd naar de typerende muraltmuurtjes die men vroeger bouwde om de buitendijken te verhogen. Van dit Zeeuwse monument is maar liefst 120 kilometer aangelegd, dus het kan je onmogelijk ontgaan.

De camping is lekker ruim, schoon en rustig. Naast de kampeerplaatsen zijn er verharde camperplaatsen beschikbaar, die voorzien zijn van een eigen aansluitpaal, waterkraan en afvoer en – door de strategisch geplaatste haagjes – genoeg privacy. Voor groepen duikers tot ongeveer dertig man zijn er speciale standplaatsen te huur die zijn voorzien van privé-sanitair. Lekker als je een dag in het zoute water hebt gelegen en je wilt de douche en wc dichtbij hebben!

Wij gaan echter voor één van de luxe chalets. Ruim, sfeervol en van alle gemakken voorzien… hier gaan we ons uitstekend vermaken! Er staat een stenen barbecue in de tuin, dus de avondprogrammering is al snel in kannen en kruiken. Camping Muralt is ideaal gesitueerd voor duikers, met veel mooie stekken aan het Grevelingenmeer en de Oosterschelde op een steenworp afstand. En als je eens geen zin hebt om te duiken (hoezo?) dan zijn Renesse, Neeltje Jans of een dagje strand vlug aan te rijden.

Spoelen maar!

Het direct aan de camping grenzende Duikcentrum De Grevelingen biedt nog meer gemak. Zo kun je er 24 uur per dag vullen en spoelen en het centrum biedt een groot assortiment aan duikartikelen om te kopen of te huren – en helemaal leuk; je krijgt zelfs korting als je op de camping staat. Het duikschoolgedeelte van het centrum heeft alles in huis op het gebied van opleidingen, van beginner tot instructeur, en werkt met PADI, SSI en CMAS. Het hoeft hier geen enkele onderwaterfanaat aan iets te ontbreken.

Zeeland

Bovenop een muraltmuurtje bij de populaire duikstek de Nieuwe Kerkweg.

Het water in

Op slechts drie minuten rijden is de populaire duikstek de Nieuwe Kerkweg, dus daar gaan we eerst een duik maken. De normaal afgeladen parkeerplaats is op deze doordeweekse dag zo goed als leeg en we bereiden ons op ons gemak voor. Het zicht is vandaag goed en we komen veel leven tegen: snotolven, steenbolken en anemonen en hier en daar schiet een geschrokken scholletje weg uit het zand. In de reefballs ruziën grote kreeften en krabben om wie de tuin op het zuiden krijgt en bij de betonplaten ontmoeten we een paar palingen. De biodiversiteit is hier groot. Duikstek de Nieuwe Kerkweg is dan ook een absolute must als je in het Grevelingenmeer wilt gaan duiken. Bij Cafetaria Even Pauze onder aan de dijk is het na een geslaagde duik tijd voor een kop koffie.

Zeeland

Kijk! Daarom duik ik graag in Zeeland, een megakreeft.

Zeeland

Het zonlicht tovert prachtige kleuren tevoorschijn.

Opgeslokt door de Oosterschelde

’s Middags rijden we naar de Plompe Toren, net ten zuiden van Burgh-Haamstede. De toren is alles dat nog over is van Koudekerke, een dorp op Schouwen-Duiveland dat werd opgeslokt door de Oosterschelde. In de verte lonkt de Zeelandbrug, één van de mooiste, maar ook drukste duikstekken van Nederland. Die laten we voor vandaag even links liggen want vlakbij de Plompe Toren zijn ook twee duikstekken.

Anderen lezen ook:  Twee is beter! Madeira en Porto Santo.

Door de sterke stroming en de ligging hiervan, behoorlijk westelijk en richting de open zee, kun je hier soorten tegenkomen die je op andere plekken in de Oosterschelde niet aantreft. Maar dan moet je wel geluk hebben met het zicht, en dat kan hier per dag en zelfs per uur sterk uiteenlopen. Vandaag is het water erg onrustig en het zicht niet om over naar huis te schrijven. We kunnen de begroeide steenformaties van het voormalige Koudekerke en enkele oesters nog maar net ontwaren. We hopen op een grote kabeljauw, maar hebben dat geluk niet. Dan maar terug naar boven, het zonnetje in. Dat is ook bepaald geen straf.

Zeeland

Tip: beklim de Plompe Toren, het uitzicht is geweldig!

Kers op de taart

We lunchen in de haven van Burghsluis op het terras van ’t Oliegeultje, dat uitkijkt over de Roggeplaat, waarop je met een beetje mazzel zeehondjes ziet uitrusten. Het water staat momenteel echter hoog en waarschijnlijk zijn de dieren aan het jagen. Maar dat mag de pret niet drukken, want uit de wind en in de zon, en onder het genot van een smakelijke uitsmijter, zien we warempel een bruinvis op zijn dooie akkertje voorbijzwemmen! Zijn rugvin schittert trots in het zonlicht en hij maakt er een showtje van. Wat een mazzel hebben we! We glunderen er nog lang van na.

De Zeeuwse kust stelt nooit teleur, dat is vandaag weer eens overduidelijk geworden. Heb je nog geen vakantieplannen? Sluit dan dé duikprovincie van Nederland vooral niet uit en geniet volop van de Grevelingen en de Oosterschelde.

Anderen lezen ook:  Duiken bij nationaal park Kornati - Kroatië

Duikcentrum De Grevelingen

Duikcentrum De Grevelingen

– Duikopleidingen van alle grote organisaties

– Begeleide duiken

– Verhuur duikmateriaal & grote shop

– Tot 300 bar

– 24 uur per dag vullen en spoelen

www.de-grevelingen.nl 

Zeeland Muralt

Camping Muralt

– Camper- en kampeerplaatsen, luxe chalets

– Persoonstarief voor duikclubs (makkelijk voor de penningmeester!)

– Honden welkom

– Kindvriendelijk

– Chalets hebben een barbecue (ook volledig verzorgd te huren voor grotere groepen) `

– Lekker uiteten in de omgeving is ook een optie

www.campingmuralt.nl  

Adres: Elkerzeeseweg 34 in Scharendijke

Tekst: Nique Hanskamp  Foto’s: Janny Bosman (onder water)  – René Lipmann (boven water)

Zeeland

Hallo zeedahlia!

Bekijk ook:

Zeeland duiken: Kijkuitpolder ook voor familie