De Jostiband wil volgende maand het record ‘grootste onderwaterconcert ter wereld’ vestigen. De bandleden gaan snorkelen en duiken in een enorm aquarium in België. ,,Als we dan toch in het water zijn, kunnen we net zo goed muziek maken”, aldus orkestleider Lyan Verburg.

Op 25 januari 2020 organiseert Aqua Sub een bijzondere dag voor de Jostiband. Samen met de muzikale leden van de Jostiband organiseert Aqua Sub een ongekende duikervaring in het duikbassin van TODI in Beringen (BE). Dit doet Aqua Sub samen met IAHD (International Association of Handicapped Divers) en haar instructeurs.

TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa. Een unieke en gecontroleerde omgeving die activiteiten voor bijzondere duikers mogelijk maakt. Bezoekers kunnen er genieten van een wondere onderwaterwereld tussen kleurrijke, tropische zoetwatervissen. TODI beschikt over een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water, 5000 vissen en een temperatuur van 23 graden. Het duikcentrum is uniek in zijn soort in Europa.

Jostiband

Jostiband

Voor veel mensen met een beperking is een dergelijke activiteit onmogelijk. Aqua Sub is de eerste organisatie in Europa die zich volledig specialiseert in deze doelgroep. Directrice Nikki Bergmans van Aqua Sub reageert: “Als eerste professionele duiktherapie organisatie in Europa bevorderen deze activiteiten het wetenschappelijk onderzoek naar de therapeutische werking van duiken. Duiken heeft ook voordelen vanuit een sociaal perspectief.

Te vaak kunnen mensen met een beperking zichzelf isoleren als ze nieuwe uitdagingen in het leven aangaan. Het kan moeilijk zijn om te socialiseren met vrienden, familie, persoonlijke begeleiders en in de samenleving. Vooral in het begin, wanneer er een diagnose wordt gesteld. Duiken wordt altijd gedaan met een “buddy” – een instructeur of therapeut, en soms zelfs in groepen. Dit stimuleert sociale communicatie en verbinding met anderen. Met onze ervaren en speciaal opgeleide instructeurs die allemaal een achtergrond hebben in de psychotherapie bieden wij een ongekende ervaring.“

Anderen lezen ook:  Hoera, TODI bestaat 1 jaar

Aqua Sub is trots op de verschillende bedrijven en zorginstellingen die betrokken zijn bij het pilotproject. Het is geweldig om te zien dat al deze instanties samenwerken en samen één groot team vormen. De logistieke voorbereidingen beginnen ruim drie maanden van te voren. Het is een enorme operatie, waarbij de veiligheid van de bijzondere duikers van Aqua Sub centraal staat.

Het Jostiband Orkest treedt overal op, natuurlijk óók in Nederland. De muzikanten hadden zelfs de eer te mogen spelen voor toenmalig koningin Beatrix, prinses Juliana en tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van het orkest in 2016 voor Z.M. Koning Willem-Alexander in een uitverkocht Ziggo Dome. Ook speelde het orkest samen met niemand minder dan André Rieu. De 130 muzikanten hebben allemaal een verstandelijke beperking.

Duiktherapie-organisatie

Het Jostiband Orkest denkt echter niet in beperkingen, wél in mogelijkheden. Dit komt volledig overeen met het gedachtengoed van Aqua Sub en dit maakt de samenwerking dan ook zo uniek. Manager van de Jostiband Lyan Verburg reageert: “Het is een verrassing en een eer dat wij door Aqua Sub zijn uitgenodigd om met de Jostiband te gaan snorkelen en duiken! Wij waren niet op de hoogte van het bestaan en de activiteiten van Aqua Sub maar zijn onder de indruk hoe zij zich inzetten om duiken en snorkelen voor mensen met een beperking in een therapeutische vorm mogelijk te maken. Het wordt vast een onvergetelijke dag en hopen dat naast de Jostibandleden ook vele anderen kennis kunnen maken met deze bijzondere professionele duiktherapie-organisatie.”

Anderen lezen ook:  Wrecks of Aqaba, gratis tips over wrakduiken in Jordanië

Een wereldrecord, dat is waar we voor gaan!

Samen met het Jostiband Orkest gaat Aqua Sub het wereldrecord voor het grootste onderwaterconcert die dag proberen te verbreken. Daarmee proberen zij een plek te bemachtigen in het Guinness World Records.

Voor meer informatie kunt u tevens terecht op www.aquasub.nl.

Bekijk ook: Eerste Europese onderwatercafé bij Todi