Tijdens onderzoek voor de kust van Californië werden wetenschappers getrakteerd op een bijzondere verschijning: de maanvis gaf acte de présence.

De maanvis kan zeker 3,3 meter lang worden en is de zwaarste beenvis die we kennen. Een maanvis kan gemakkelijk 1000 kilo wegen. Hoewel de vis vrij groot is en ook vrij regelmatig in de oceanen die de aarde rijk is, wordt gespot, is de vis allesbehalve een open boek. Zo weten we bijvoorbeeld vrij weinig over de voortplanting van de maanvis. Ook is onduidelijk in hoeverre de maanvissen voor hun jongen zorgen. Tevens weten we niet precies hoe oud de vissen kunnen worden en is onbekend of en zoja, hoe ze communiceren en wat ze allemaal kunnen waarnemen.

Bijzondere verschijning
Wat we wel weten, is dat de maanvis een bijzondere verschijning is. Hij is cirkelvormig, mist een staartvin, maar heeft wel een flinke vin op de rug en buik. Met die rugvin – die soms boven het water uitsteekt – kan de maanvis mensen de stuipen op het lijf jagen, omdat ze denken dat de vis een haai is.

Onderwater-robot
En nu is de bijzondere vis dus gespot. En wel door een ROV – Remotely Operated Vehicle – voor de kust van Californië. Natuurlijk filmde de onderwaterrobot zijn ontmoeting met de beenvis.

Bron: Scientias

 

Anderen lezen ook:  Nachtduik met manta's op de Malediven