Als fervent duiker zoek ik graag mooie plekken in de wereld op. Ik liet me dan ook graag inspireren op de Duikvaker van afgelopen februari. Ik kwam op de stand van Pharoah Dive Club terecht, waar ze een ‘rad van fortuin’ hadden geïnstalleerd. Ik draaide en kwam uit op de hoofdprijs: een gratis All Inclusive verblijf van een week, mét onbeperkt duiken op het huisrif. Op naar El Quseir in Egypte!

Tekst en foto’s: Kees Slot

Heerlijk resort

Het Pharaoh Dive Center is gevestigd in het Roots Red Sea Resort in El Quseir. De Britse eigenaren Steve en Claire hebben alles tot in de puntjes geregeld. Het resort is voornamelijk gericht op duikers en wetenschappers, je vindt dan ook alles wat je nodig hebt: de eettijden zijn zelfs afgestemd op de duiktijden. Er hangt een gezellige sfeer en de gediplomeerde duikgidsen spreken perfect Engels. Het eten is vers en geschikt voor onze Europese maagjes: zelfs sla en komkommer is zonder ziekte te eten, een uitzondering in Egypte! Moody, een Egyptenaar die al meer dan vijftien jaar werkt bij Roots, leidt ons naar het strand (op slechts 300 meter), waar we ons kunnen omkleden en lekker gaan zwemmen. Na een duik neemt het personeel je duikspullen mee naar het resort en maken ze alles schoon. Wat een service!

Kijken naar vissen

Hallo!

Eén van de mooiste duiken is bij Safaga, vlak bij Harbour Head. We duiken op een prachtig kleurrijk rif vol mooie koralen. Zo te zien wordt hier weinig gedoken, het rif lijkt onaangetast. Zonnestralen creëren prachtige schaduweffecten en als je met je lamp in de schaduw schijnt, tel je vele murenes en naaktslakken. Na zo’n 45 minuten zwemmen we onder water naar de open zee, waar de zodiac op ons ligt te wachten. We bekijken de zanderige bodem en opeens zien we iets liggen: het lijkt een plastic zakje, bedekt met zand. We willen de zee natuurlijk schoonhouden, dus Steve zwemt naar het zakje, klaar om het mee te nemen. Maar het blijkt een Spaanse Danseres te zijn, die wakker wordt door de aanraking. Ze begint aan haar prachtige dans: het is een adembenemend gezicht om haar met haar felrode kleur te zien dansen in de blauwe zee.

Op het huisrif

Prachtige dans

Nachtduik op het huisrif

Anderen lezen ook:  Mangroves Bonaire onder druk door toerisme en vervuiling

Het resort heeft ook een wetenschappelijk centrum waar onderzoek wordt gedaan naar het leven in de Rode Zee. Wetenschappers van over de hele wereld komen naar Roots voor projecten. Als duiker kun je meehelpen of zelfs een tweedaagse opleiding tot onderzoeker volgen. De wetenschappers kijken naar het gedrag van vissen, de groei van koraal en algen en het leefgebied van verschillende dieren op het rif. Je komt op het resort gemakkelijk in contact met de wetenschappers, wat een extra dimensie geeft aan je duikbeleving. Zo leer je nog eens wat! Het water is helder en lekker warm.

Grote kans op haaien

Bij het beroemde Elphinstone Reef heb je een grote kans om haaien te zien en het wrak van Salem Expres bij Safaga, een 115 meter lange veerboot die in 1991 is gezonken, is ook een aanrader. Deze stekken liggen op slechts een uur rijden van het resort. De vissen die we tijdens onze duiken tegenkomen zijn niet te tellen! We maken als laatste een prachtige nachtduik op het huisrif van het resort. Rond acht uur ’s avonds gaan we als enige duikers te water. Het is verrassend hoe anders het leven is in vergelijking met overdag. Een gestippelde reuzenmurene zwemt langs ons heen, verderop komen we een gevlekte slangaal en enkele brotula’s tegen. Dit smaakt naar meer! We besluiten iets verder van het rif te gaan om de bodem te verkennen en ontmoeten daar een sepia. Hij is op jacht. Ook zien we de bekende koraalduivels, een rode octopus, de redsea walkman en verschillende roggen. En dat allemaal op het huisrif! Na een uur duiken komen we boven in stilte. We horen alleen de rustige golven die op het strand breken. Egypte is echt het walhalla voor duikers.

Anderen lezen ook:  Eigen bos voor vissen in de Vinkeveense Plassen

Bekijk ook: Voshaaien op Malapascua