Carry van Kuik was op zoek naar een baan in Azië en kwam per toeval terecht bij een duikschool in Vietnam. Niet een land waar de duikbladen vol van staan. En daar zijn gegronde redenen voor.

Tekst en foto’s: Carry van Kuik

Als je al iets over Vietnam ziet, dan is het voornamelijk over hoe groen het land is. Toen ik eenmaal ter plaatse was, viel dit enorm tegen. Zeker in de stad. Het had eerder wat weg van een grote metropool dan van het land zoals je dit op tv ziet. Maar het duiken, dat zou toch beter moeten zijn? In mijn hoofd zag ik duikstekken als Thailand, Maleisië en de Filipijnen voor me. Ik kon aan de slag als duikinstructeur en mijn eerste duiken maakte ik bij het Hun Mon National Marine Park. Deze plek veranderde voor mij persoonlijk veel in het duiken. Tot dat moment was mijn motto: des te groter, des te beter. Maar wat dat betreft is mijn mening daar behoorlijk veranderd en heb ik een fascinatie gekregen voor nudibranchs. Wat een kunstwerken zijn deze dieren, de kleuren en de eigenschappen die ze hebben, echt geweldig. Waar je er onwijs veel kunt spotten is bij Electric Nose. Deze plek is wel voor de meer gevorderde duiker vanwege de diepte en de verraderlijke stroming. Daarom wordt er maar weinig gedoken, want goed weer is wel een vereiste. De diversiteit aan nudibranchs is enorm. Doordat er maar weinig duikers komen, is de staat van het koraal erg goed en zijn er ook gorgonen en zwart zweepkoraal te vinden. Mijn mooiste vondst was een Flabellina exoptata.

 

duikstek vietnam

Duikstek Mama Hanh

Maar mijn favoriet is duikstek Mama Hanh 2, waar je langs een aanmeerlijn naar beneden duikt naar de zandbodem. Een echte top muckduiksite. Iedere keer kwam ik weer andere nudibranchs tegen. Ook de coconot octopus liet zich met enige regelmaat zien en heel veel schorpioenvissen. Vanaf deze plek is het daarnaast mogelijk om een bootduik te maken langs het rif. Er is mooi gezond koraal en heel veel vis. Ik dook vaak op deze duikstek tijdens de Open Water cursus van mijn cursisten. Telkens kreeg ik eigenlijk dezelfde vraag: «Kunnen we morgen weer een duik langs de aanmeerlijn maken, want die vonden we zo interessant!»

schorpioenvissen duik vietnam

Veel schorpioenvissen

Rifhaaien in een aquarium

Anderen lezen ook:  Duiken in Tasmanië met fabelachtige zeewezens

Helaas zijn de riffen lang niet zo mooi als in de naburige landen. Hiervoor zijn meerdere oorzaken te noemen. Ten eerste laat de commerciële visindustrie in Vietnam duidelijk haar sporen achter. Wanneer je langs een visrestaurant loopt, zie je daar van alles zwemmen van gebruikelijke vissen tot murenes en kleine rifhaaien. Oftewel, hetgeen wat er onder water niet meer te vinden is, kan je in veel visrestaurants wel krijgen. Mocht je je potentie willen verhogen, dan kun je zelfs alcohol met een zeepaardje erin gestopt drinken. Daarnaast wordt in de buurt van Hun Mon National Marine Park gewoon nog met dynamiet gevist. Het was niet zoals ik het verwacht had. Zowel boven als onder water viel het erg tegen. Ook de lokale bevolking heeft een behoorlijk andere instelling dan andere Aziatische landen eromheen. Zelfs als ze weten dat je werkt in Vietnam proberen ze nog altijd een slaatje uit alles te slaan. Of dit nu om een pakje sigaretten gaat of om een maaltijd. Duiken staat nog redelijk in de kinderschoenen, wat ook terug te zien is in het aantal duikscholen met een vijf sterren onderscheiding. Ik weet zeker dat het duiken tegen zal vallen als je hiervoor al hebt gedoken in Thailand, Maleisië of de Filipijnen. Het koraal is minder kleurrijk en gezond dan in de andere Aziatische landen om Vietnam heen. Ik ben een hele ervaring rijker, maar mij zie je daar niet meer terug.

koraal duik vietnam

Gezond koraal

duik porseleinkrab vietnam

porseleinkrab

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Anderen lezen ook:  Oscar Bos: «Mariene biologie is uiteraard het coolste wat je kunt studeren binnen biologie»

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.