Drie Nederlandse duikers zijn in Spanje (Costa Brava) gearresteerd toen zij probeerden een eeuwenoude amfora mee te nemen op hun boot. Het zijn drie mannen van 46 tot 49 jaar. De politie heeft ze aangehouden op verdenking van smokkel, diefstal en een misdrijf tegen het historisch erfgoed. 

Volgens de politie waren de duikers goed voorbereid. Ze hadden gereedschap mee om de bodem te onderzoeken. De mannen werden betrapt bij de kust van Cap de Creus, een gebied waar ten minste zeven schepen uit de Romeinse tijd zijn vergaan.

 

Onderzoekers hebben vastgesteld dat de amfora voor transport van wijn werd gebruikt en uit de omgeving van Napels kwam. De precieze waarde is nog niet vastgesteld; die is tevens ook bepalend voor de straf die de Nederlanse duikers kunnen krijgen.

Twee duikers komen uit Tiel en het Limburgse Reuver, de andere wilde zijn woonplaats niet geven volgens een woordvoerder. Volgens de woordvoerder gaat het om een misdrijf en staat voor een diefstal van dergelijke voorwerpen een celstraf van 1 tot 3 jaar. 

 

Anderen lezen ook:  Zee van inspiratie